Zaštita od sunca – Kad sunce i padavine zasmetaju

Efikasna zaštita od sunca dolazi kao logičan korak nakon montaže stolarije i kompletnog zatvaranja fasadnih otvora. Bez obzira da li ste svoj stambeni ili poslovni objekat opremili plastičnom ili aluminijumskom stolarijom, nije zgoreg da ugrađene jedinice dobiju podršku u “borbi” protiv vremenskih nepogoda, a enterijer efikasnu zaštitu od sunca.

Zaštita od atmosferskih uticaja i svetlosti

Ova sredstva, koja često nepravilno nazivamo dodatnom opremom za stolariju, a zapravo pripadaju posebnoj klasi proizvoda, nisu nešto što je obavezno imati u kući i kancelariji, ali kao element koji zaista može bitno popraviti kvalitet stanovanja itekako dobro dođu. Bilo da je obilna kiša koja kvasi ram i staklo, grad koji snažno udara u prozorsko okno, zaslepljujuće jako sunce koje vas ujutru budi pre vremena ili neželjeni pogledi radoznalih komšija – tek, neki vid zaštite po vašem izboru provereno će produžiti vek trajanja stolarije, istovremeno pružajući maksimalni komfor stanarima i zaposlenima. Zavisno od mesta montaže protektore od atmosferskih uticaja i viška svetlosti delimo na spoljašnje i unutrašnje.

Nama najpoznatije i ujedno najpopularnije spoljašnje sredstvo zaštite od sunca i nevremena su roletne.

* Nekada drvene, pa plastične sa spoljnim kućištem od gvozdenog lima (nešto kasnije i čeličnog), današnje roletne sa PVC ili aluminijumskim lamelama predstavljaju proizvod koji po konceptu i principu rada nije novitet, ali je usavršavanjem mehanizma i podizanjem kvaliteta sastavnih komponenti na najviši nivo neosporno postao optimalna verzija sebe. *

Na internet forumima sve češće se može naići na priče zadovoljnih korisnika koji svedoče da su se, za razliku od svojih suseda, zahvaljujući roletnama na prozorima prilikom velikog olujnog nevremena (poput onog koje je zadesilo Pančevo 2015. godine) izvukli bez ikakve materijalne štete. I zaista, roletne su bez sumnje najkompletniji multifunkcionalni proizvod koji vaš životni prostor štiti od sunčevih zraka, snega i mraza, kiše i grada, buke, neželjenih pogleda, i što je vrlo važno – od provale.

PVC roletne, LINK LINE doo
PVC roletne, LINK LINE doo

* Postoje dva načina ugradnje: unutrašnja koja se izvodi prilikom izgradnje objekta, i spoljna zaštita koja podrazumeva naknadno postavljanje roletni na već postojeći tip stolarije. *

Roletne određujemo prema vrsti materijala od kog su napravljene lamele i kutija (PVC ili aluminijum), a tip po izabranom rešenju kućišta i nekim dodatnim osobinama poput izolacije ili ugradnje komarnika za dodatnu zaštitu od insekata i polena. Roletne sa eksternim kućištem mogu imati zaobljenu ili petougaonu kutiju od polivinil hlorida, aluminijuma ili aluminijum-cink lima, koju odlikuje moderan i funkcionalan dizajn, kompaktnost dimenzija za uštedu prostora, mogućnost izrade roletni za otvore i do 3m visine, i kompatibilnost sa manuelnim i električnim pogonom.

Specifičnost roletni sa unutrašnjim kućištem, koje je uvek četvrtastog oblika, jeste opcija termoizolacione ispune koja doprinosi smanjenju koeficijenta prolaska toplote. Kada je reč o lamelama, plastične i aluminijumske roletne standardno se izrađuju od ekstrudiranih šupljih profila, s tim da aluminijumske imaju i opciju lamela sa poliuretanskom termo ispunom. Pored desetak osnovnih boja svi proizvođači nude plastificiranje panela u izabranoj boji iz RAL ton karte.

Roletnama možemo upravljati ručno – automatom sa trakom ili kurblom, automatski (elektromotor), pomoću zidnog tastera, programatora za upravljanje sa više roletni istovremeno koji takođe omogućava podizanje i spuštanje roletni u tačno zadato vreme, te pomoću daljinskog upravljača, a za maksimalni komfor korišćenja tu su senzori za pokretanje usled promene temperature ili količine svetlosti u prostoriji.

* Roletne su, kao što je naznačeno, istovremeno važan faktor sigurnosti vašeg doma zahvaljujući završnoj lameli sa mogućnošću zaključavanja, koja će svakako provalnicima otežati posao ili ih čak odvratiti od namera.*

Proizvod koji se proteklih godina definitivno vratio u modu jesu grilje ili po starinski šalukatre. Drveni kapci koji su kod nas 90-ih godina bili dosta popularni, a u primorskim zemljama i davno pre i posle toga, doživeli su osavremenjavanje i delimični redizajn, i sada su nam na raspolaganju i kao PVC ili aluminijumski elementi.

Drvene šalukatre, spoljna zaštita od sunca
Drvene šalukatre, spoljna zaštita od sunca

Prema stepenu zamračenja delimo ih na pune grilje, grilje sa fiksnim i sa pokretnim lamelama, a prema načinu otvaranja na zaokretne, preklopne (harmonika) i klizne.

Pune šalukatre su pravi retro kapci bez proreza između prečki, koje su stepenasto postavljene jedna na drugu skoro pod uglom od 180°. Propuštaju najviše svetlosti jer se kod njih otvara i zatvara celo krilo. Krilo se takođe može blago odškrinuti, ali to je opet opcija u kojoj svetlost ulazi u prostoriju celom njegovom dužinom, a u slučaju kad je vetrovit dan kapci se ne smeju ostaviti otvoreni jer će ih vetar zalupiti i potencijalno oštetiti, što znači da prostor prinudno mora da ostane zamračen.

Kod fiksnih lamele su postavljene u poluzatvorenom položaju pod uglom od oko 60°, nagibom koji omogućava stalno strujanje vazduha kroz njih, ali nemaju mogućnost potpunog zamračenja prostorije. S druge strane, grilje sa pokretnim lamelama pružaju mogućnost finog podešavanja osvetljenosti jer se kod njih prečke mogu otvarati pod više uglova – od jedva odškrinutih, preko srednje do sasvim otvorenih. Mobilne lamele se pokreću ručno i to pomoću tri vrste mehanizma – rotirajućeg, poluge za povlačenje gore-dole, ili zaokretne ručke koja ima četiri položaja.

Drvene šalukatre, spoljna zaštita od sunca
Drvene šalukatre, spoljna zaštita od sunca

Na taj način dobićete svoju dnevnu dozu sunca čak i kada su krila zatvorena, nameštaj neće satima biti izložen UV zracima koji obezbojavaju mebl, a olujnim danima nećete imati osećaj boravka u mračnoj komori.

Šalukatre su nam najpoznatije kao pravougaone ali se po narudžbini mogu izraditi i kao lučne, a njihov glavni dekorativni element bez sumnje su masivni metalni, najčešće crni okovi tradicionalnog dizajna, koji se po želji mogu plastificirati u neku drugu boju. Uobičajeno se okivaju i sklapaju u pogonu, transportuju i zatim ugrađuju u isto vreme kada i prozori, ali se uvek mogu naknadno montirati na već postavljenu stolariju. Kod montaže grilja moguće su različite varijante.

Krilo može biti montirano direktno na ram prozora, može imati svoj štok i ram koji se postavlja tik do prozorskog ili alternativno u ravni sa ivicom fasade, a opcija koja je najzastupljenija na primorju su grilje sa „Z“ profilom rama koje naležu na fasadu sa spoljne strane fasadnog otvora. Što se tiče kliznih one se postavljaju sa spoljne strane fasade, a harmonika šalukatre, koje se sve češće mogu videti u primeni kao fasadni element za zatvaranje velikih staklenih površina naročito na stambenim zgradama, se preklapaju spolja na fasadi ili unutar špaletne prozora (vrata).

Aluminijumske i PVC šalukatre proizvode se samo sa fiksnim i pokretnim lamelama. Za razliku od drvenih koje “muči” brže propadanje od vremenskih uticaja (naročito slanog vazduha, slane vode i velike vlage tipičnih za morsku obalu), znatno su otpornije na sve vrste atmosferilija, imaju duži životni vek i jednostavnije su za održavanje. Kao i stolarija izrađuju se u mnogo boja po RAL karti, ali i u nijansama drveta sa vrlo vernom imitacijom teksture, što znači da nećete ostati uskraćeni za onaj dobro poznati osećaj boravka u kući na moru.

Unutrašnja zaštita stolarije

Unutrašnja zaštita stolarije usmerena je prevashodno na osenčenje i očuvanje privatnosti vašeg doma. Sinonim za lepo i moderno, venecijaneri čine praktičan sistem zaštite od sunčevog zračenja koji obezbeđuje podešavanje količine propuštene svetlosti. Podjednako pogodni za prozore i vrata jer se lako montiraju na sve tipove stolarije, elegantnog svevremenog dizajna, venecijaneri su odlična solarna barijera koja deluje podjednako efektno u stambenom i kancelarijskom prostoru.

* Izrađuju se od aluminijumskih lamelica različitih širina (uobičajeno je to 25mm), povezanih kanapom koji istovremeno služi za njihovo podizanje i spuštanje. *

Pored toga što se prave u nekoliko standardnih dužina, jedna od glavnih prednosti venecijanera je što se lamelice mogu krojiti tačno prema naručenim merama, a kako se montiraju na staklenu površinu njihova dužina treba da je jednaka širini prozorskog stakla odnosno stakla na vratima. Upravljanje je manuelno, pomoću plastične palice koja omogućuje da se lamelice rotiraju do 180º i na taj način reguliše procenat sunčeve svetlosti koja prodire u prostoriju.

Venecijaneri, unutrašnja zaštita od sunca
Venecijaneri, unutrašnja zaštita od sunca

Venecijaneri se lako održavaju i čiste brisanjem vlažnom krpom ili praškom za prašinu, ali ukoliko želite da vam što duže traju morate pravilno da ih koristite. Lamelice treba da stoje u paralelnom položaju tj. venecijaner treba da bude potpuno otvoren da bi se spuštao ili podizao, a nakon što ste ga zaustavili na određenoj poziciji okretanjem plastične palice dozirajte osvetljenje.

Inovativna tehnologija izrade lamelica sa UV zaštitom obezbeđuje postojanost boje, a zahvaljujući širokom izboru od preko 40 tonova, nijansi i dezena venecijaneri će se lako uklopiti u svaki enterijer.

Još jedno interesantno rešenje za osenčenje iznutra su rolo zavese. Rolo zavese su savremena verzija takozvanih rimskih zavesa – pravougaonog komada platna na gornjem kraju navučenog na valjkasti drveni namotaj, a na donjem pričvršćen na drvenu letvu, koji se dizao i spuštao povlačenjem kanapa. Asocirajući na njihovu preteču, rolo zavese se osnovno i dalje prave od grubog pamuka, ali i od specijalnih tkanina čija je osobina da ne propuštaju svetlost. Dostupne su u raznim bojama i varijantama prozračnosti, a zavisno od izabranog materijala izrade mogu služiti za potpuno zamračenje, pa čak i snižavanje temperature u prostoriji.

* Rolo zavese utiču na smanjenje nivoa buke i sprečavaju stvaranje prašine, a uz to su jednostavne za montažu i korišćenje.*

Postavljaju se na gornju ivicu rama prozora gde se nalazi kutija sa metalnim kalemom za namotavanje zavese, a za pokretanje mehanizma služi opruga ili lančić. U ponudi takođe postoje modeli za kose i krovne prozore, ali i zavese izrađene od draperije za stopostotno blokiranje ulaska svetlosti, idealne za konferencijske sale ili sale za prezentaciju u kompanijama, gde je zbog korišćenja projektora neophodan apsolutni mrak.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar