Zavese: boje, materijali, dezeni, kao detalj koji štiti i govori o vlasniku

Zavese spadaju u elemente enterijera koji se često uzimaju zdravo za gotovo, a zapravo nose ogromnu ulogu u doživljaju prostora, kako vizuelno tako i po pitanju komfora i zdrave sredine. Pogrešan odabir može naružiti celokupan enterijer, dok pravilan izbor ukrašava prostor ali i obezbeđuje komforan i zdrav dom.

Zavese ne služe samo kao ukras doma. Njihova uloga je da ga i zaštite, što od neželjenih pogleda, tako i od pregrejavanja ili prevelikog hlađenja, a često i od buke. Prozori su ti koji pružaju pogled u svet, ali i još mnogo drugih faktora iz spoljašnosti. Od građevinskih elemenata, najviše toplote gubi se upravo kroz prozore.

Drugim rečima, prozori kao element u građevinarstvu imaju najgora izolatorska svojstva u poređenju sa svim ostalim što čini kuću. Dobar odabir zavesa može direktno uticati na saniranje tih efekata. Tako tim dekorativnim zastorima pripada mnogo veća uloga nešto što im se to inicijalno pripisuje.

Zavese najčešće zauzimaju vizuelno upadljive površine u domovima i pri njihovom odabiru većina polazi od boje i dezena. Sve zavisi od uređenja prostorije i kakav efekat se želi postići. Svetski trendovi diktiraju zavese dekorativnih dezena, za razliku od nekada popularnih teških, monohromatskih.

Sve više su to razne kombinacije šara, prirodnih boja i cvetnih motiva, pruga, pa i različitih životinjskih motiva. Ipak, najbitnije je uklopiti ih u ostatak prostora. Ako se u centar pažnje stavljaju komadi nameštaja, poželjno je ići na neutralne zavese koje pružaju dobru pozadinu za isticanje detalja. Za osveženje prostora pašu neutralne i svetle boje, dok živost unose tople nijanse, različitih šara i dezena.

Jastuk prirodnih boja, cvetni motivi, pruge
Jastuk prirodnih boja, cvetni motivi, pruge

Ne postoji nijansa boja koja se ne može naći na zavesama, i tako i siva, plava i hladne boje deluju umirujuće, i odlično pašu za prostorije u kojima se boravi noću. Pri odabiru boje bitno je proveriti kako ona izgleda na dnevnom i veštačkom svetlu.

Jarke boje pojačavaju efekat osvetljenosti i izuzetno su popularne danas. Njihova kobminacija je česta u različitim dezenima, gde se tople boje kombinuju sa drugim, manje jakim. Česta kombinacija je prozirna zavesa u sredini prozora, dok se jake i gušće povlače sa strana i zatvaraju po potrebi.

Veća količina drvenog nameštaja u prostoriji se odlično kombinuje sa pastelnim bojama i zelenim tonovima zastora.
Ipak, bela boja nikad ne izlazi iz mode i uvek pruža odgovarajući izbor kada su zavese u pitanju. U zavisnosti od transparentnosti, propušta svetla onoliko koliko je potrebno i odaje elegantan i prirodan utisak.

Bela boja nikad ne izlazi iz mode
Bela boja nikad ne izlazi iz mode

Bela je uvek zahvalna za kombinovanje, i veoma česta kombinacije je da u beloj boji bude izrađena „unutrašnja“ zavesa, ona koja zatvara sam prozor, dok se sa strana kombinuje sa intenzivnijim dezenima, različitih boja, šara i motiva.

Za ukrašavanje manjih prostorija zahvalnije su lepršavije zavese od transparentnijih materijala, kako bi se vizuelno izbeglo njegovo dalje zatvaranje. Kod velikih prostora, maštu je moguće sasvim pustiti na volju i pravila ne postoje.
Dužina zavese je takođe važna.

Debele zavese tamnih boja sprečavaju ulazak viška toplote
Debele zavese tamnih boja sprečavaju ulazak viška toplote

Duže zavese ističu visinu sobe i deluju elegantnije. Zastori do prozorske daske su manje formalni i tako deluju modernije. Moguće je kombinovanje sa raznim detaljima, mašnama i trakama koje služe da ih uvežu.

Kombinovanje zavesa sa različitim elementima enterijera takođe može davati odlične vizuelne efekte. Jastučići i prostirke su elementi koji se najčešće kombinuju sa nijansom zavesa, a često se izrađuju i od istog materijala.

Ipak, boja zavese ne bira se samo u zavisnosti od vizuelnog utiska.

Pošto pokrivaju prozore, veoma su korisne u regulaciji temperature koje staklo propušta. Tako će deblje zavese, tamnijih boja, odlično sprečiti ulazak viška toplote ili hladnoće koje prozor emituje.

Ukras životnog prostora, dužina zavese za manje prostorije
Ukras životnog prostora, dužina zavese za manje prostorije

Idealna kombinacija su dva para zavesa, tanje i svetlije koje propuštaju svetlost, i deblje, mračnije koje sprečavaju prekomerni protok energije kada je to potrebno.

Zavese od debljeg materijala mogu pomoći i u prodoru buke, i stoga su idealan izbor kada je potrebna tišina u prostorijama, ili kada je spoljašnost previse bučna, odnosno u prisustvu ulice.

Dok se u domovima sve češće biraju moderne zavese različitih šara i dezena, u poslovnim prostorima primat i dalje nose neutralniji dezeni koji mogu da pokriju velike površine a ne deluju previše napadno u enterijeru.

Neutralne boje zavesa u poslovnim prostorima
Neutralne boje zavesa u poslovnim prostorima

Kod velikih površina, zavese igraju i bitnu ulogu u prikupljanju naslaga prašine. Stoga je bitno odabrati materijal koji se lako održava i jednostavno čisti. Izrađuju se od različitih materijala, pamuka, satena, tafta, mikrofibera, pliša, organdina itd.

Jedino pravilo je, koji god materijal da je u pitanju, da se lako održava. Takođe, potrebno je razmišljati i o načinu na koji se nose zavese, poželjno je da njihovo kačenje i skidanje ne bude komplikovano kako bi se neometano čistile.

Prethodni tekstFeng Shui glavnih ulaznih vrata
Sledeći tekstAluminijum, pvc i drvo: Prednosti i mane najpopularnijih materijala za prozore i vrata