Zavese u hotelima za još kvalitetniji boravak

Prozorske tretmane ne treba nikada zanemariti jer oni igraju važnu ulogu u isticanju individualnog karaktera mesta. Zavese u hotelima se zaista izdvajaju u bilo kojoj dobro uređenoj prostoriji. Iskrojene zavese mogu imati razne druge upotrebe kao što su: prozirne zavese preko prozora mogu da kadriraju pogled, mogu napraviti lep ulaz u odvojenim prostorijama, povećavaju privatnost održavajući dekor.

Duge zavese često mogu dati pogrešan utisak o visini plafona, čineći sobu većom i elegantnijom.

Zavese u hotelima, VISION kolekcija
Zavese u hotelima, Vision kolekcija / foto: Mara Home

Viseće zavese oko umetničkih dela, daju sobi nesumnjivo kneževski dodir. Jedan od osnovnih preduslova dobrog i udobnog življenja je prostor u kome se nalazimo, njegova komfornost, funkcionalnost i estetika. Svako osoba u proseku dve trećine svog života provede u snu. Da bi sam boravak u hotelu bio kvalitetan i udoban, veoma je važan dobar izbor tkanina, boja, kao i izbor zidnih i podnih obloga. U zavisnosti od odabira boje, sastava, tkanja i dizajna materijala za zavese, kao i njihove finalne izrade, postižu se efekti koji pružaju osećaj topline, razigranosti, mira, optičkog proširenja ili suženja prostora.

Izbor tkanina, boja i dezena

Kompanije koje se bave hotelskim opremanjem obuhvataju: štepani program, posteljni i frotirski program, program nezapaljivih tkanina, sisteme, tapete i otirače. Opremanje hotela zahteva posebnu pažnju, jer je potrebno zadovoljiti stroge standarde i norme u pogledu kvaliteta i sigurnosti korišćenih materijala.

S obzirom na to da je proizvodnja tekstila veoma unapređena, a takođe i sam dizajn tekstila koji se koristi za zavese, one su dobile važnu funkcionalnu i dekorativnu ulogu u svakom objektu. Funkcionalna uloga zavese u hotelima ogleda se u njihovim svojstvima. Svaki prostor ima svoj identitet i specifičnu namenu, odnosno, svoju arhitektoniku od koje zavisi i izbor i dekoracija.

Ovakvi sistemi su u dobroj međusobnoj interakciji, pa su zato njihove kombinacije dozvoljene i lepe u prostoru. Ako niste sigurni u svoju odluku pri opremanju, dobro je konsultovati stručni tim Trendovih dizajnera.

Vrste zavesa koje se koriste u hotelima

Nekada su zavese korišćene da bi blokirale sunčevu svetlost da ulazi u kuću, i da bi pružile veći nivo privatnosti. Danas se koriste isključivo kao dekorativni predmeti. Zavese su postale glavni deo nameštaja ne samo domova, već i hotela. Pružaju sasvim drugačiji osećaj u hotelskom okruženju. Vlasnici hotela vode računa da prilikom izbora zavesa, odaberu baš one koje se najbolje prilagođavaju hotelskim sobama. Postoje različite vrste zavesa koje upotpunjuju stereotipnu atmosferu hotela.

Zavese u hotelima, kolekcija Kensington
Zavese za hotele, kolekcija Kensington / foto: Mara Home

Jedan od najčešćih tipova zavesa su poluprozirne, od pamuka, vune ili svile. Glavna prednost ovih zavesa je da se lako peru i generalno, lako održavaju. Veoma su pogodne za dekoraciju u tropskim zemljama. One, viseći samo na šipkama, odaju umetnički izraz i kvalitet svake hotelske sobe. Postoje mnoge opcije u kojima su na raspolaganju perlice, akril, granate, bambus, kamenje, staklo, i drugi prirodni materijali. Pravi izbor tipa, dizajna i boje perli za zavese u hotelima mogu iskazati savremen osećaj ukupnog dekora hotelske sobe. One su otporne na vlagu i mogu se koristiti i u kupatilima.

Kada kupujete zavese, veoma je važno da znate njihovu pravu veličinu, odnosno, dužinu i širinu, a to se može utvrditi jednostavnim merenjem dužine i širine prozora. Dekorativne zavese ulepšaće vaš dom svojom toplinom i lakom prilagodljivošću.

Pored lepog izgleda, rolo zavese su izdržljivije u odnosu na tradicionalne zavese jer sprečavaju stvaranje prašine, buke, prodiranje toplote i filtriraju sunčevu svetlost. Rolo zavese mogu biti vertikalne ili horizontalne.

One su sastavljene od različitih materijala kao što su plastika, drvo, veštačke tkanine ili čak metal. Veoma su popularne drvene rolo zavese, koje se mogu idealno uklopiti uz vaš nameštaj. Rolo zavese mogu biti u beloj, žutoj, roze boji, itd. sve u skladu sa vašim ukusom.

Hotelske zavese Grosvenor Dimout kolekcija
Hotelske zavese Grosvenor Dimout kolekcija / foto: Mara Home

Jednostavne su za upotrebu i lako se čiste, a takođe, pomažu i u kontrolisanju sunčevih zraka u prostoriji. Postoje i vodootporne rolo zavese koje su idealne za kuhinju ili kupatilo. Rolo zavese od punog drveta su pravi izbor, lako se održavaju, sprečavaju buku, i daju moderan izgled, harmoniju i potrebnu privatnost prostorijama.

Klasično opremljenom prostoru odgovara klasična dekoracija u vidu prozračnih i laganih zavesa.

Moderne zavese su poslednja reč tehnike, ili su završna reč estetike. U odnosu na estetsku vrednost, zavesa ima i za cilj da naglasi lepotu i dizajn nameštaja. U tom slučaju, ona je neutralna. Ukoliko je reč o funkcionalnosti zavesa, onda se misli na zaštitu privatnosti unutar prostora, ali ne i na zaštitu od dnevne svetlosti. Moderni i minimalistički prostori se opremaju modernim zavesama ravnih linija. U ovoj kategoriji zavesa postoji više modela: zavese sa trakom za nabiranje, panelni sistemi i paketo sistemi. Zavese sa modernim nabranim motivima su poput klasičnih. Panelni sistemi su specifični i projektuju se prema otvoru.

U zavisnosti od veličine otvora i drugih tehničkih detalja koji moraju da budu ispunjeni, postavljaju se šine koje imaju od 2 do 5 kanala, i određuje se i širina samog panela – zavese. Paketo sistemi se projektuju prema otvoru zbog određenih tehničkih zahteva. Za panelne i paketo sisteme potrebno je pažljivo birati odgovarajuće tkanine kako bi lepota ovih sistema došla do punog izražaja.

Izbor tuš zavesa za hotele

Širok spektar vinil i PVC tuš zavesa sa impresivnim spektrom boja, veličina i dizajnom, odgovara svakoj dekoraciji unutar kupatila. Ostale karakteristike uključuju otpornost na vodu i buđ. U okviru kolekcije, takođe postoji niz tuš zavesa koje su idealne za upotrebu u okviru hotela, starijih ustanova i u bolnicama.

Odabir zavesa u hotelima

Na izbor hotelskih zavesa utiče nekoliko kriterijuma. Kao sto je već napomenuto, kvalitet hotelskih zavesa i draperija se ogleda u njihovoj vatrostalnosti, zvučnoj izolaciji i filtriranju svetla. Neke od njih imaju doživotnu garanciju. Napravljene su od prirodnih, organskih i ne – toksičnih materijala. Hoteli zahtevaju primenu vatrostalnih zavesa.

Tržište je preplavljeno najrazličitijim tipovima zavesa, i čini se, da se svakog dana rađaju nove ideje i nastaju novi komadi ovih dekorativnih tkanina. A potreba za njima ne jenjava.

Ukrasna ili jednobojna zavesa izrađena po meri, daje prostoriji u kojoj se provodi najveći deo vremena poseban šmek, a adekvatno uklopljena sa jastučnicama i ostalim detaljima, učiniće atmosferu prefinjenom i skladnom, prema meri gostiju kao i ukućana. Zavese uvek moraju biti izabrane sa ukusom i u skladu sa ostatkom enterijera. Kreirajući savršeni ambijent u hotelima, kao i profesionalno okruženje, napravljene po najvećim standardima, zavese odgovaraju svakom prozorskom obliku i dimenzijama, pri čemu pružaju željeni ton.

Piše: Ljubica Grujić, Mast. inž. građ.