#Žene i zavese – Uštedite VREME, birajte same i čuvajte energiju

Ljudi koji se još nisu skućili, u smislu da se nisu još kreditno zadužili i kupili stan ili im je još živa tetka iz Nemačke koja pretenduje da im ostavi kuću u Srbiji u koju se nikada nije vratila, žive u zabludi da je opremanje zajedničkom doma samo zabava i ništa osim toga. Oni to, čula sam svojim ušima, zamišljaju kao avanturu koja će ih zbližiti jer ljubav ih je spojila, njojzi hvala. Ljubav neću klevetati, ali ona nije garant ni brze ni lake kupovine stvari.

Panel zavese u dnevnoj sobi
Panel zavese u dnevnoj sobi
Rolo zavese za prozore u potkrovlju
Rolo zavese za prozore u potkrovlju

Žena na svaku kupovinu gleda ovako: Mora da bude povoljno,a kvalitetno, lako za održavanje i mora se slagati sa onim što već poseduje. I ovo pravilo važi za sve, od novih čizama do zavesa za prozore u njenom domu. Muškarci opet, imaju nešto drugačije viđenje. Oni kupuju na sledeći način: Samo da se ne obilazi puno mesta, dugo veća, meri i premerava, i cena jeste važna kada to nije za njihov užitak. Još nešto, oni ne prave razliku između materijala, pogotovo zavesa. Tako će već prestati da vas slušaju “kod prvog vagona” ako krenete da im pričate o draperijama, dezenima, pranju ili nepranju na 30 stepeni. Njih to ne zanima. I ne podižite bunu uz rečenicu: “Pa kako može da te ne zanima zavesa, valjda je to i tvoja kuća”, nije vaš momak/muž jedini, oni prosto nemaju tu sponu u mentalnom sklopu koja im dozvoljava da se upuštaju u raspravu o dekoraciji. Nije to surround sistem, TV sa velikim ekranom ili trosed pa da će ih u vašem daljem suživotu doticati, to je zavesa, što se njega tiče bez nje se može živeti i to sasvim lagodno.

Kod mene je situacija sa zavesom tekla ovako. Krovni prozori, koji i jesu u najvećem broju zastupljeni u našem stanu u potkrovlju, imaju svoje zastore, odnosno folije. Tu se recimo ja nisam mešala. Moj muž je, vrlo praktično, bukvalno iz fotelje, našao foliju koja ima jednu jedinu svrhu, da ne propušta svetlost da bi deca, a samim tim i mi, kada ne ustajemo na posao, duže spavali. Nekim čudom, njemu to produženo dečije spavanje ide od ruke, dok sam ja vikendom probuđena kao da polažem zakletvu sa zastavama i pevanjem himne u vojsci. Dobro, to je već neka neobjašnjiva sila kojom se neću ovaj put baviti, ali verujem da nisam jedina kojoj se ovo događa.

Zavese u kuhinji za prozore u potkrovlju - krovni prozori
Zavese u kuhinji za prozore u potkrovlju – krovni prozori

Dakle, krovne prozore smo rešili, ostao je onaj najveći, u dnevnom boravku. Dotični prozor je najlošijeg kvaliteta jer je investitor očito odlučio da je to investicija na kojoj treba da prištedi jer šta ga briga, on i njegova porodica tu neće boraviti. Prozor ima sve elemente istog: staklo, dihtunge i ram. Izgleda da su svi ovi elementi lošeg kvaliteta jer kroz njega leti prži, zimi duvaju strašni vetrovi toliko da moram da pozovem nekog da pitam da li je stvarno tako vetrovito ili to samo moj prozor hiperbolizuje.

Na porodičnom odboru u sastavu: Moja svekrva, moj svekar (poslovođa na gradilištu već 40 godina), muž i ja, doneta je sledeća odluka: Prozor ove godine nećemo menjati, već čekati sledeću kada se vratimo sa mora. Ok, znači zavesa je bila savršeno rešenje da se malo sanira šteta koju je, investitor-cicija, napravio.

Zavese sa dekorativnim printom
Zavese sa dekorativnim printom
Prodavnica sa zavesama
Prodavnica sa zavesama

Krenuli smo u potragu. Našla sam na internetu par ideja, konsultovala stručne časopise i u glavi našla rešenje, više sistemom eliminacije, zato što je izbor zaista velik. Klasične zavese sam odmah eliminisala. One kupe mirise kuvanja, duvana, komšinicinog kiselog kupusa, sarme i ostalih jelovnika koji dolaze preko njene terase. One su glomazne, treba ih često prati u mašini, možda se skupe, nešto na njih pusti boju i treba ih kačiti svaki put iznova. Najuži izbor pao je na ove tri varijante: Panelne zavese, Rolo ili Zebra zavese.

E, sada panelne zavese stvarno izgledaju lepo, postoje jednovojne i sa raznim šarama koje doprinose individualnosti, odnosno mala je verovatnoća da njih puno kupi baš takvu šaru koju ste vi izabrali. Rukovanje je vrlo jednostavno, delovi su od plastike i alumijuma, tako da uz pravilno rukovanje, sistem se može koristiti više godina uz menjanje nekoliko vrsta zavesa. Panelne trake mogu biti od impregniranog poliesterskog platna ili od materijala koji se koriste za klasične zavese i draperije, ali… Panelni sisteni su idealno rešenje za velike staklene površine, balkonska vrata ili staklene zidove. Kod nas to nije slučaj. Staklena površina našeg (lošeg) prozora nije dovoljno velika. Znači, paneli ne. Na drugom mestu bile su rolo zavese. To mi je delovalo praktično jer one i jesu, vrlo praktična i moderna varjanta zaštite od sunca, ali istovremeno i dekoracija prostora.

ING.AL zavese
Foto: ING.AL Aluminium engineering, rolo zavese

Sastoje se od platna i mehanizma koji to platno podiže ili spušta. Montira se na zid ili plafon tako da pokrije otvor prozora, a moguće je postaviti ga i direktno na prozorsko krilo uz pomoć dodatnih nosača. Platno je impregnirano što olakšava održavanje i daje mu prednost u odnosu na ostale proizvode. I dobro, otišli smo u radnju da vidimo kako to izgleda. Moj muž je slegao ramenima, kao kako ti hoćeš. Vidim, nisu ga se dojmile, a ja sam razmišljala na sledeći način. Imam taj jedan prozor u stanu, poješće ga i ako ih skroz navučem preko prozora, biće previše mračno, a ako ne, nema nikakvu svrhu jer će ostati u nosaču. E, zato su zebra rolo zavese bile idealno rešenje. Kao u zlatokosi, ovaj krevet je premali, drugi prevelik, a najmanji upravo savršen za plavososu gospođicu.

Rolo zavese za dnevnu sobu
Rolo zavese za dnevnu sobu

Zebra rolo ima sve karakteristike kao klasična Rolo zavesa, lako se održava, samo se prebriše mokrom krpom, može se postaviti i na krilo i preko okvira prozora i na kraju i izgledaju jednako lepo i dekorativno. Ono što je njihova prednost u odnosu na klasične, zebra rolo zavesa, kao što joj i ime kaže, može mestimično da propušta svetlost jer može da se podigne samo prvi sloj, dok drugi ostaje da štiti od sunca. Dakle. Prava zebra na prozoru. Mogu se čak i kombinovati boje, pa da bude šareno. Divno. Cena visoka, ali podnošljiva s obzirom na kvalitet i atraktivnost. Gledam muža u radnji, on se zagonetno smeška uz opasku “Ništa, hvala Vam na informacijama, kada se konsultujemo, doćićemo da kažemo mere”.

Konsultacije su se pretvorile u moj monolog u kojem mu nešto povišenim glasom objašnjavam da je od njegovog prošlog nećkanja i “konsultacija” prošlo dve godine, a prozor ružno izgleda i besomučno krade energiju. Objasnio mi je da, tobož, moramo pogledati još na par mesta zbog cene, a i moramo razmisliti kako ćemo okrečiti stan na proleće da bi se boja zavese slagala sa zidovima.

ING.AL kompanija
Foto: ING.AL Aluminium engineering, venecijaneri

Ova potraga se završila tako što sam ja, bez gospodinove “konsultacije”, kupila zebra zavesu u boji bele kafe na ovom Sajmu nameštaja. Pomenuti gospodin suprug je jedva istu primetio, prokomentarisao nešto kao “Pa lepa je, ali što si kupila belu, prljaće se”, sav kao zabrinut kao da će je on prati. Dakle, osim što ne vole zavese da kupuju, te fine razlike između bele, boje kafe, boje peska i drugih nijansi krem, muškarci ne razlikuju, niti im je jasno zašto postoje svi ti nazivi za samo jednu boju, te ih o istim nemojte obaveštavati, niti pokušavati da im tražite da se približe zavesama da to primete. Neće primetiti. Za dva dana u posetu su nam došli svekar i svekrva.

I dok je ona odmah sa vrata primetila zavesu, sve diveći se i boji koja nije skroz bela i taman je toliko tamnija da ne blješti na prozoru, moj svekar nije o istoj rekao nijednu jedinu reč, već je odmah na ulasku u stan pitao “Jesi li mi počeli skokovi?”. Klasična priča o različitom rasporedu planeta. Žene su sa Venere, muškarci sa Marsa. Pali. Barem što se tiče zavesa. Jasno vam je da se ova naša priča lepo završila jer sam ja preuzela odgovornost. Vi što se trenutno kućite, preskočite obrazac. Konsultujte internet i stručne časopise, rasporedite budžet, lepo se obucite i realizujte priču do kraja!

NAPOMENA: Potpuno same!

Piše: Mirjana Makarin-Plavšić, novinar