Zavese u enterijeru – Trend koji ne prolazi

Ako ste se nekada i pitali šta je uvek aktuelno u uređenju doma, odgovor je zavese. Možda ste iznenađeni, ali to je istina. Zavese u enterijeru su stalno prisutne, jer imaju veoma bitnu funkciju: zaštitu od prevelike količine svetlosti, od toplote i neželjenih pogleda prolaznika. S druge strane, one su takođe i veoma bitan dekorativni element, koji u velikoj meri utiče na estetiku i komfor života u njoj.

Ukoliko niste baš sigurni da zavese u tolikoj meri obuhvataju našu svakodnevicu, razlog je što se one danas pojavljuju u različitim oblicima, od različitih materijala, boja i dizajna. Upravo stalan razvoj i pojava novih modela pokazuje koliko su zavese neophodne u svakom prostoru i večiti trend koji ne prolazi.

Danas, u odnosu na različite kriterijume, imamo više različitih podela.

Po materijalu od koga su napravljene, postoje:

  • tekstilne – su mahom klasične zavese nastale od pamuka, lana, svile, poliestera;
  • plastične – venecijaneri, rolo, zebraste zavese;
  • metalne – venecijaneri.

Prema nameni, zavese u enterijeru mogu biti:

  • klasične – zavese u enterijeru nastale od prirodnih materijala,
  • draperije – zavese od težeg, neprovidnog materijala, čija je glavna funkcija zaštita od svetlosti i toplote, ali ne treba zanemariti ni njihovu značajnu dekorativnu funkciju, sav onaj luksuz i eleganciju, koju prenose na prostor u kome se nalaze;
  • rolo zavese – moderna grupa zavesa, koje poseduju specifičan način funkcionisanja. Poseduju jedinstveni sistem, putem koga se zavesa podiže ili spušta, odnosno reguliše odgovarajuća količina svetlosti i toplote. Rolo zavese se prave od različitih materijala, različitih boja i dizajna i kao takve odlično se uklapaju u svaki prostor i zadovoljavaju različite ukuse korisnika;
  • venecijaneri ili roletne sa unutrašnje strane, kako ljudi znaju da ih nazivaju, danas se mogu praviti od metala, plastike i drveta. Jednostavne su i lake za korišćenje i kao takve zauzimaju značajno mesto u stambenim i poslovnim objektima.

Prema prostoru gde se postavljaju i koriste postoje: zavese za dnevnu sobu, zavese za kuhinju, zavese za dečiju sobu, terasu, kupatilo i sl. Iako su sve podjednako bitne, najčešće se vodi polemika oko izbora za dnevnu sobu i kuhinju.

Izbor zavese u enterijeru
Prodajni salon zavesa za enterijer

Zavese za dnevnu sobu

Dnevna soba je prostor u kome volimo da provodimo najviše vremena, jer se tu opuštamo, odmaramo, uživamo, primamo goste i sl. Centralni deo kuće u kome se obavljaju neke od najlepših stvari, te je sasvim za očekivati da su zavese za dnevnu sobu veoma bitan detalj. U zavisnosti od uređenja i stila koji dominira u dnevnoj sobi, bira se i adekvatna vrsta zavesa. U većini slučajeva su u pitanju klasične zavese od poliestera ili prirodnih materijala, koje u kombinaciji sa draperijama daju odličan izgled prostoru. Sa druge strane, tu su i moderne rolo i zebraste zavese, koje svojim modelima, bojom i dizajnom bude i osvežavaju prostor u kome se nalaze. Takođe, one su veoma bitne jer pružaju komfor i u pogledu izgleda i u pogledu lakoće korišćenja.

Zavese za kuhinju

Zavese za kuhinju su specifične, u većini slučajeva kratke zavese, jer se nalaze u blizini kuhinjskih elemenata i šporeta. Estetski su veoma privlačne, šarene, u boji, sa mašnama, kariranim ili cvetnim dezenima. Kako se nalaze u prostoru gde ima obilje mirisa, veoma je važno izabrati one vrste koje se lako održavaju, koje upijaju što manje mirisa i koje će estetski odoleti i nakon čestog pranja. Jedna od najboljih varijanti za kuhinje su zebraste zavese, jer se javljaju u različitim bojama, kombinuju prolaz svetlosti i toplote i ono što je najbitnije napravljene su od materijala koji ne sakuplja prašinu i mirise. Za njihovo održavanje potrebna je samo vlažna krpa.

Za kraj ostaje nam da zaključimo da koju god zavesu da odaberete bićete u trendu. Neprolaznom trendu.