Zavese za prozore – Vrste, karakteristike i dezeni

Sigurno ste bar jednom čuli da su oči ogledalo duše, a prozori oči svakog doma. A, ako bi nastavili logikom zaključivanja, sledi da su prozori duša doma. I to je, složićete se manje – više istina. Poseban čar celoj priči daju zavese za prozore. Pa shodno njima, neki prozori sijaju jarkim bojama, neki su nežno beli, neki pastelno romantični, a neki opet moderno zategnuti. Svi se međusobno razlikuju, a svi opet imaju istu funkciju, da sačuvaju intimu i pruže bezbednu, komfornu i ugodnu svakodnevicu.

Ukoliko se pitate šta je razlog izbora različitih zavesa za prozore, odgovor leži u našoj individualnosti. Zar nije tako? Biramo ih prema sopstvenim potrebama i afinitetima. Osnovna svrha svih zavesa jeste zaštita od preterane količine svetlosti i toplote, kao i zaštita od neželjenih pogleda. Sa druge strane, pored funkcionalnih karakteristika zavese za prozore su bitan estetski detalj koji u velikoj meri utiče na doživljaj kompletnog prostora.

Shodno razlikama u funkcionalnom i estetskom smislu, danas postoji veliki broj različitih modela, vrsta i karakteristika.

Zavese u hotelima, District FR kolekcija
Zavese za opremanje hotelske sobe, District FR kolekcija / foto: Mara Home

Neka prva asocijacija na zavese za prozore su bele providne tkanine koje diskretno odvajaju unutrašnju od spoljašnje sredine. U pitanju su klasične zavese koje se lako uklapaju u svaki enterijer, lako se održavaju i lako pronalaze na tržištu. U njihovom sastavu obično preovlađuje poliester, ali značajan udeo imaju i prirodni materijali, pre svega lan. Lanene zavese za prozore odišu prirodnom toplinom, nežnošću i romantičnim doživljajem. Iako važi mišljenje da se najlakše kombinuju sa retro nameštajem, lanene zavese se često mogu naći i kao deo modernog enterijera.

Rolo i rimske zavese su odraz novog doba. Odlično se uklapaju sa modernim nameštajem, a širinom izbora zadovoljavaju i najistančajnije ukuse. Prave se od različitih materijala, koji pružaju odličnu zaštitu od sunca i neželjenih pogleda, a svojim jednostavnim korišćenjem i daljinskim upravljanjem pružaju komfor svakodnevice. Različitim bojama i dezenima čine da taj komfor bude i estetski podržan.

Bez obzira na trendove koji dominiraju kada je uređenje enterijera u pitanju, zavese su uvek jedne od najbitnijih delova svakog enterijera. Dokaz toga je i širok izbor modela, koji se danas mogu naći na tržištu.

Pored gotovih modela, sve traženije su i zavese za prozore na metar, odnosno zavese po meri, koje se uklapaju tačno spram dimenzija prozora ili zida u vašem domu. Prilikom izbora takve vrste zavesa, vrlo je važno dobro i precizno izvršiti premeravanje. Kada su klasične zavese u pitanju, važeće je pravilo dva prema jedan. Šta to znači? Na metar širine zida ili prozora ide dva metra zavese, kada se radi o punijim, neprovidnim zavesama. Međutim, ukoliko su u pitanju prozirne zavese za prozore od poliestera, onda je odnos veći, odnosno jedan metar zida, tri metra zavese.

Zavese za prozore u spavaćoj sobi
Zavese za prozore u spavaćoj sobi

Kod rolo i rimskih zavesa, ako je prozor udubljen u zid, uzimaju se mere od ivice do ivice zida. Ukoliko se pak radi o prozoru koji je u ravni zida tada mere mogu ići i malo preko ivica, čisto da se dobije na estetici. Suština je da se merenje mora precizno izvesti. Ako baš i niste tome vični, angažujte stručne službe koje će to uraditi baš kako treba.

Pre nego što donesete odluku koje zavese za prozore ćete izabrati, dobro se zavalite u stolicu, osmotrite zidove, nameštaj, stranu na kojoj se prozor nalazi, i onako uz kafu proguglajte i upoznajte se sa ponudom. Dobra je i sigurni smo da ćete pronaći model koji će odgovarati vašem prozoru, enterijeru, očekivanjima vaših ukućana i vašoj ličnosti. Vreme kreće – sad.

Prethodni tekstCNC mašina za sečenje PVC i ALU profila
Sledeći tekstACO Slimline – diskretan i vidno lep