Roletne i komarnici – Obezbedite zaštitu od insekata i sunca

U susret toplijem vremenu i nezaustavljivom dolasku leta dolazi i vreme da se misli o neprijatnim pratećim pojavama koje uz leto idu, o komarcima i letnjim žegama. Tokom leta komarci i letnje žege u mnogome mogu da pokvare uživanje u ovom vremenskom razdoblju. Međutim, postoje elementi koji nam mogu pomoći da ublažimo neprijatne efekte i jedne i druge letnje „napasti“.

Komarnici - čičak sistem
Komarnici – čičak sistem

U borbi protiv komaraca može nam u velikoj meri pomoći mreža protiv komaraca. Ove mreže nisu nimalo moderan izum, one su svima poznate – viđali smo ih na kućama i prozorima naših baka, a i mnogi od nas su imali priliku da u sopstvenom domu, bilo da se radi o kući ili o stanu, imaju mreže protiv komaraca. Klasične mreže protiv komaraca su bile presvučene preko drvenog rama i bile postavljene na prozore ili vrata. One na prozorima su se najčešće mogle otvarati i zatvarati po potrebi, ali je bilo i onih koje su bile fiksne i, jednom postavljene, nisu bile skidane dok se nije javila potreba da se poprave ili zamene. Mreže u to doba su se najčešće izrađivale ručno i po narudžbini i njihov izgled je zavisio od umešnosti majstora.

Fiksni klizni komarnici
Fiksni klizni komarnici

Danas je situacija sa mrežama protiv komaraca u velikoj meri drugačija – postoji širok izbor fabrički izrađenih mreža na tržištu, potrebno je samo definisati dimenzije i tip otvora za koji je potrebno nabaviti mrežu i u fabrici će se postarati da sve stavke kod tražene mreže budu zadovoljene.

Kada se radi o tipovima komarnika, danas je situacija veoma šarolika. Za one koji žele klasiku u svojim domovima još uvek postoje načini da se pozove majstor koji će specijalno da izradi komarnik po porudžbini, a moguće je kupiti i fabrički izrađen element i to kod prodavca vrata i prozora. Fabrički izrađeni komarnici pružaju veliku raznovrsnost danas, a rešenja koja se nude su izuzetno elegantna i praktična. Jedan od najpopularnijih i najpraktičnijih komarnika imitira roletne. Ovaj komarnik postavljen je poput roletne, iznad prozora i po potrebi se može navući na prozor ili zarolati. Ovo je veoma zgodno jer su na našom podneblju komarnici potrebni samo za vreme leta – koriste se sezonski. Ovakve rolo-komarnike je tokom zime ili u svakoj prilici kada nam nisu neophodni moguće jednostavno zarolati i ostaviti na prozoru do sledeće sezone ili sledeće potrebe – bez potrebe da se demontiraju ili skladište u periodu kada se ne koriste, što je kod klasičnih komarnika često potreba kako bi se element očuvao do sledeće sezone jer izložen elementima i vremenskim uticajima komarnik nepovratno propada. Kod rolo-komarnika ovo je stavka o kojoj nema potrebe razmišljati jer kada se ne koristi ovaj komarnik je sigurno pohranjen u svoju rolo-kutiju.

Fiksni rolo komarnici - zaštita od insekata
Fiksni rolo komarnici – zaštita od insekata

Osim rolo-komarnika na tržištu se kod nas mogu naći i dosta su popularni sezonski komarnici. Ovi komarnici dolaze u jednostavnom pakovanju – mrežica za komarnik i velkro traka – i veoma lako se montiraju: posao koji možete ostaviti čak i najnespretnijim članovima porodice bez imalo brige. Osim toga oni su i vrlo jeftini i ekonomični, a pružaju neophodnu zaštitu od komaraca i drugih insekata.

Velkro traka se oblepi oko prozora, sa unutrašnje ili spoljašnje strane, a zatim se na nju pažljivo zakači i zategne mrežica komarnika. Ovakav komarnik može da traje jednu sezonu, a zatim se skida sa prozora da bi se sledeće godine kupila nova mrežica i traka i komarnik se ponovo instalirao. Jedina mana ovih komarnika je što su nepokretni – jednom kad se postave ostaju na istom mestu do sledeće sezone.

Roletne na prozorima
Roletne na prozorima

Roletne imaju dvojaku ulogu koja tokom leta postaje veoma očigledna: njihov zadatak je da unutrašnje prostore zaštite od sunca i od vremenskih uticaja kao što su vrućina ili vetar. Zaštita od sunca može biti značajna kako bi se postigao komfor u prostoru iz dva razloga: kako sunce ne bi budilo korisnike prostora, ali i kako bi se unutrašnji prostor zaštitio od prekomerne insolacije, a samim tim i visokih temperatura tokom leta. Kada se govori o drugim vremenskim uticajima, roletne koje su postavljene sa spoljašnje strane prozora mogu pružiti značajnu zaštitu protiv vetra i oluje, a često i protiv kiše.

Roletne mogu pružiti i zaštitu od komaraca i drugih insekata ali često njihova efikasnost u ovom slučaju nije velika pa se preporučuje upotreba komarnika i pored posedovanja roletni na vašim prozorima.

PVC roletne - zaštita od sunca i vremenskih uslova
PVC roletne – zaštita od sunca i vremenskih uslova
PVC roletne - zaštita od sunca i vremenskih uslova
PVC roletne – zaštita od sunca i vremenskih uslova

Na našem tržištu dominiraju roletne sa kutijama koje su postavljene sa spoljašnje strane prozora. Njihov kvalitet i cena variraju od proizvođača do proizvođača, baš kao i njihova boja i sveukupan izgled. Najčešće su izrađene od plastike, iako se mogu proizvoditi i od aluminijuma, a tokom istorije su bile popularne drvene roletne. Plastične roletne su lake za ugradnju i jednostavne za održavanje, a cena im je pristupačna i upravo je ovo razlog njihovoj popularnosti na našim prostorima poslednjih decenija.

Poslednjih godina se kod nas pojavljuje i trend unutrašnjih roletni odnosno rolo zastora koji za ulogu imaju zaštitu od sunca i zaštitu privatnosti korisnika prostora kao i postizanje određenih estetskih efekata u prostoru. Osim zaštite od sunca njihova glavna uloga je dekorativna. Ove roletne ili zastori mogu obavljati svoju funkciju na različite načine ali često rade po principu klasičnih rolo zastora za unutrašnje prostore. Međutim, osim ovih klasičnih rolo-zastora, postoji veći izbor kada se radi o ovakvim tipovima roletni.

Roletne na prozorima
Roletne na prozorima

U susret letu neophodno je misliti o zaštiti od komaraca i prekomernoj insolaciji. Dva elementa koja se mogu pokazati veoma korisnim tokom letnjih dana su komarnici i roletne. Komarnici su nedvosmisleno izuzetno korisni čak i ukoliko nisu previše efikasni, posebno poslednjih godina kada se čini da je komaraca sve više. Roletne su, takođe, apsolutno neophodne tokom vrelih letnjih dana čak i ukoliko domaćinstvo poseduje klima uređaj jer one ipak pružaju olakšanje i zaklon od nemilosrdnog sunčevog zračenja i istovremeno pružaju prijatnu hladovinu, ali i utiču, bar u maloj meri, na smanjenje računa za električnu energiju.

Piše: Irma Talović, d.i.a.