Šarm prošlih vremena – Šalukatre – starinska romantika u modernom ruhu

Šalukatre su dodatni element za prozore koji se sastoji od punog panela ili rama i vertikalnih i horizontalnih elemenata koji prozoru pružaju dodatnu zaštitu od sunca, uljeza, radoznalih pogleda ili vremenskih uticaja kao što su hladnoća, toplota, kiša ili vetar ili pak kao estetski elementi na objektu.

Najčešće ih viđamo sa spoljašnje strane prozora. U zavisnosti od funkcije one mogu biti izrađene i montirane tako da se uklapaju u postojeće otvore prozora ili da se preklapaju i prelaze preko prozora. U odnosu na stil objekta, u pojedinim sluačjevima ćemo viđati šalukatre i na otvorima za vrata.

Šalukatre su dodatni element za prozore

Tradicionalno, šalukatre se prave od punog drvenog panela i uglavnom su dvokrilne. Na drvenim panelima se u određenim slučajevima mogu nalaziti ukrasni otvori i svakako bravarija pomoću koje se krila šalukatri pričvršćuju za zid i zatvaraju. One su postavljene tako da predstavljaju barijeru između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Šalukatre nas mogu podsećati na davno prošle dane. Ovi romantični elementi danas su skoro potpuno zamenjeni roletnama i ne viđamo ih previše često. Međutim, u pojedinim podnebljima šalukatre su se još uvek zadržale, posebno u zonama ekstremnih vremenskih prilika, bilo da se radi o letnjim vrelinama ili hladnim i vetrovitim zimama. Danas se šalukatre, međutim, najčešće ne prave od punih panela već od horizontalnih elemenata koji su postavljeni u ram. Ovi horizontalni elementi se najčešće mogu pomerati u odnosu na to kakvo osvetljenje želimo da postignemo u unutrašnjem prostoru koji je zaštićen njima. U odnosu na to kakvi su im paneli, šalukatre su pričvršene za zid na različite načine. Ukoliko se radi o standardnim šalukatrama koje se sastoje od dva krila one će biti pričvršćene sa leve i desne strane prozora.

šalukatre se prave od punog drvenog panela i uglavnom su dvokrilne

Ukoliko se radi o jednokrilnim šalukatrama one će biti pričvršćene sa jedne strane prozora ili sa gornje strane prozora tako da se ovakve šalukatre otvaraju prema gore i zatim pričvršćuju u određenom položaju. Kod ovakvog načina otvaranja može postojati određena ograničenost u pokretljivosti ovog elementa ali u pojedinim slučajevima je zapravo poželjno da se šalukatre ne mogu lako otvoriti kao na primer kod specijalnih zaštitnih šalukatri koje služe za zaštitu od uragana i sličnih nepogoda.

Još jedan način da se šalukatre montiraju na zidove objekta je da se postave u šine

Još jedan način da se šalukatre montiraju na zidove objekta je da se postave u šine koje su pričvršene na fasadu objekta. Na ovaj način šalukatre postaju element koji se slobodno može kretati po fasadi i osim praktične funkcije one dobijaju i estetsku funkciju i veoma važnu ulogu u samoj arhitekturi objekta. Ovakvi elementi često imaju graničnu ulogu između brisoleja i šalukatri.

Nekada šalukatre imaju isključivo estetsku ulogu i zadatak da poboljšaju izgled objekta

Nekada šalukatre imaju isključivo estetsku ulogu i zadatak da poboljšaju izgled objekta na čije prozore su ugrađene. Ovakve šalukatre nalazimo kako na objektima tradicionalne arhitekture tako i u slučaju modernih objekata. Funkcionalne šalukatre su, pak, građene da odole vremenskih uslovima i uticajima spoljašnje sredine. Istovremeno, iako su se u odbrani od vremenskih uslova pokazale kao izuzento efektne, šalukatre se masovno proizvode od ekonomičnijih vrsta drveta kao što je borovina koje se nije pokazalo kao najotpornije u spoljašnjoj sredini. Upravo iz ovog razloga šalukatre je neophodno dodatno zaštititi na odgovarajuć način. Upotrebom specijalnih premaza i mera zaštite ovom važnom elementu može se višestruko produžiti radni vek.

u svetu osim od drveta možemo naći i šalukatre od plastike ili u kombinaciji drveta i plastike

Kod nas se šalukatre uglavnom prave od drveta, međutim, u svetu osim od drveta možemo naći i šalukatre od plastike ili u kombinaciji drveta i plastike kao i šalukatre od metala kao što je aluminijum. Aluminijumske šalukatre su posebno pogodne kod modernih rešenja gde se ovi elementi kače na fasadu i često je neophodno da budu veoma laki kako bi se lakše pokretali. Šalukatre koje su napravljene od drugih materijala često imaju niz prednosti u odnosu na tradicionalne šalukatre napravljene od drveta ali često imaju mane koje ne srećemo kod drvenih šalukatri.

Kombinovane šalukatre se otporne na vitoperenje, pucanje i truljenje ali nisu sve kombinovane šalukatre proizvedene na isti način što može da rezultira značajnim razlikama i odstupanjima u kvalitetu. Šalukatre od PVC-a najčešće zahtevaju dodatnu bravariju kako bi se uspešno i bezbedno montirale na zidove. One takođe često moraju biti dodatno premazane posebnim premazima od vinila kako bi se zaštitile od promena na suncu i visokim temperaturama.

Danas se na inostranom tržištu mogu naći šalukatre koje su napravljene od visoko kvalitetnih vrsta drveta

Danas se na inostranom tržištu mogu naći šalukatre koje su napravljene od visoko kvalitetnih vrsta drveta koje odlično odoleva uticaju sredine. To su vrste kao što je španska kedrovina, mahagoni i tikovina.

Ove vrste drveta imaju strukturu koja ima omogućava da dišu. Zbog ovoga su elementi napravljeni od kedrovine, mahagonija i tikovine mnogo otporniji na vlagu, truljenje i propadanje od mekih vrsta kao što je borovina. Zbog velikog sadržaja tanina kod elemenata napravljenih od ovih vrsta drveta ne javljaju se problemi sa insektima – tanin je za njih izuzetno odbojna supstanca. Jedina ali vrlo značajna mana koje bi ovakve šalukatre imale je njihova cena. I kedrovina i tikovina i mahagoni su izuzetno skupe vrste drveta i elementi napravljeni od njih se često smatraju luksuznim što je ispraćeno visokom cenom.

Još jedan materijal koji se poslednjih godina koristi za izradu šalukatri je fiberglas

Još jedan materijal koji se poslednjih godina koristi za izradu šalukatri je fiberglas. On se najčešće koristi za izradu kombinovanih šalukatri i u slučajevima kada je potrebno da elementi budu stabilni i čvrsti. Fiberglas je praktično ojačan PVC i nije sklon vitoperenju niti pucanju. Prilikom temperaturnih promena veoma se malo skuplja i širi i vrlo je dugotrajan.

Puni paneli na šalukatrama se danas koriste uglavnom u slučaju da same šalukatre koristimo kao zaštitu od ekstremnih vremenskih uslova kao što je uragan. Kod nas, srećom, ne postoji potreba za ovakvim elementima za zaštitu. Šalukatre sa horizontalnim elementima pružaju bolju kontrolu kada se govori o propuštanju količine svetlosti i vazduha u prostor i ovo su šalukatre koje se na našem tržištu najčešće mogu naći. Uglavnom su napravljene od drveta iako postoje i u drugim materijalima.

Šalukatre sa horizontalnim elementima pružaju bolju kontrolu

Šalukatre su elementi koji deluju veoma privlačno na fasadi ali one imaju i praktičnu ulogu, da štite od sunca i vremenskih nepogoda. Nekada su se izrađivale isključivo od drveta ali danas to nije slučaj – šalukatre se izrađuju u raznim materijalima pa čak i kombinacijama materijala.

alukatre su elementi koji deluju veoma privlačno na fasadi

Piše: Irma Talović, d.i.a.