Zavese i draperije – noviteti i trendovi

Značajan detalj u opremanju enterijera kome se u poslednje vreme poklanja sve više pažnje jesu kvalitetne i atraktivno dezenirane zavese i draperije. Sve češće se izboru zavesa i draperija pristupa veoma ozbiljno, jer je odavno prevaziđena teza da je u pitanju prosta zaštita od sunčeve svetlosti. Zavese i draperije su ukras u enterijeru i odraz ličnih stavova vlasnika stana, utiču na karakter prostora i opšti utisak stanovnika i gostiju.

Proizvođači svoju vrednost i inovativnost dokazuju svakom novom kolekcijom. Domaći klijenti u prilici su da prate poslednje svetske trendove iz kojih se može pronaći adekvatno rešenje za svaku želju kupca.

Za one koji imaju kreativnu krizu, dodatna prednost klijentima jeste i pomoć dizajnera koji imaju uvid u ponudu na domaćem tržištu gde, uz svoje veliko iskustvo, brzo i lako mogu da izađu u susret svim potrebama i željama kupaca, i predlože materijale i dezene u skladu sa poslednjim trendovima u opremanju enterijera, ali i da zadovolje specifične zahteve klijenta.

 

Dizajneri za narednu sezonu najavljuju dominaciju neutralnih boja (siva u svim nijansama, a posebno sivo plava, zlatna, tirkizna, boja leda i sl.), ponekad sa akcentima u jarkim bojama. Pored njih, tu su i neprolazne i opšte primenljive: bela, šampanj, krem, siva i crna.

Osnovni utisak je da se opremanje enterijera sve više prožima i prepliće sa drugim granama umetnosti, od slikarstva i vajarstva, preko mode, modernih medija, pa do arhitekture i dizajna u najširem smislu. Novi vek dozvoljava da svako ko ima osećaja za lepo postane dizajner u okviru svog mikro okruženja i stvori prostor po svojim merilima i potrebama. U tom smislu, jedino pravilo jeste da nema pravila. Sve je moguće i sve je dozvoljeno!
Stil koji preovlađuje nameće ušuškanost i toplinu, uz naglašen povratak prirodi i prirodnim materijalima (vuna, lan, pamuk, drvo, koža).

Kada je reč o dekoraciji enterijera, takođe dominiraju prirodni elementi (drvo u svim varijantama – od grana do panjeva), uz jako mnogo zelenila.
U opremanju enterijera za narednu sezonu insistira se na ličnom doživljaju, davanju ličnog pečata kompletnom ambijentu. Pored nameštaja, zavesa, draperija i tapeta, prostor se može učiniti autentičnim samo korišćenjem detalja, sitnih predmeta koji prostoru daju poseban „šmek“.

Zavese u prostoru

Izrazit trend u dekorativnom tekstilu jesu zavese sečene laserom, čime se dobijaju vizuelno veoma atraktivna i neobična rešenja, jer se na zavesi formiraju poluprosečeni delovi u obliku kruga, elipse ili bilo kog drugog oblika. Laserski sečene zavese punim sjajem zablistaju prilikom igre svetla koje probija kroz isečene delove zavese, što prostoru koji dekorišu daje vrlo atraktivan i luksuzan izgled.

Druga trendi zavesa jeste zavesa koja izgledom neodoljivo podseća na stare filigranske radove od čipke, ali je sirovinski sastav standardan, što omogućava lako održavanje i dug vek trajanja.

Postoje i kolekcije koje sugerišu gotova rešenja za korisnika, kroz kombinacije dve zavese ili zavese i drapera. Ovakav način prezentacije na prodajnim mestima znatno olakšava klijentima odluku prilikom kupovine, obzirom da su dizajneri proizvođača ili uvoznika predefinisali rešenja koja su najbolje rešenje za veliki broj klijenata.
Poseban segment u ponudi zavesa i draperija jeste brend FR One, kolekcija samogasivih tekstilnih materijala visoke klase. Koristi se uglavnom za opremanje hotelskih i javnih objekata, ali je zahvaljujući razvoju tehnologije cena vrlo konkrentna i za opremanje rezidencijalnih objekata srednje i više klase. To je razlog zašto ovoj kolekciji treba posvetiti posebnu pažnju.

Simbol FR One garantuje da se tkanina ponaša u skladu sa svim strogim standardima koji se odnose na usporavanje gorenja i koji se primenjuju svuda u svetu. Tkanina koja nosi oznaku FR One ima inherentne osobine u pogledu usporavanja gorenja koje su trajno svojstvene samoj tkanini i nisu ograničene samo na pređu. FR One stvara novi zlatni standard bezbednosti kombinovan sa kvalitetom – i obezbeđuje projektantima enterijera, stručnjacima za specifikacije i arhitektima jedan standard (B1 standard) koji zadovoljava zahteve svih svetskih standarda. Tkanine FR One bezbedne su u ekološkom smislu i nisu štetne za ljudsko zdravlje, u potpunosti su ispitane i atestirane u skladu sa standardom Oeko-Tex 100. FR One tkanine zadovoljavaju važeće ekološke standarde tokom svih proizvodnih procesa i mogu se reciklirati.

Pored svojih tehnoloških prednosti, FR One gama proizvoda ima i izuzetnu estetsku vrednost – tkanine FR One su moderne i u trendu, izrađuju se po najnovijoj modi, u najmodernijim bojama i dezenima.

Prethodni tekstZdravije zgrade, zdraviji ljudi
Sledeći tekstVrata u enterijeru