Zavese kao ukrasi za prozore

Veoma bitan detalj svakog enterijera

Ukoliko se samo osvrnemo deceniju i po unazad, setićemo se ograničenog sveta zavesa koji je bio aktuelan, dostupan i u upotrebi. U domovima su se uglavnom koristile bele, ”čipkane” zavese, često rolo zavese (zelene ili narandžaste) za zamračivanje i ponekad venecijaneri često ograničenog izbora boja. U kancelarijama su se najčešće sretale trakaste zavese i takođe venecijaneri. Spektar boja je i u kancelarijskim prostorima bio ograničen. Zavese često nisu bile u centru pažnje prilikom oblikovanja enterijera.

Danas je situacija u svetu zavesa mnogo drugačija. Postoji mnogo vrsta materijala, dezena i načina postavljanja zavesa. Na pravi način odabrani, mogu zaista osvežiti vaš životni i radni prostor. I uopšte ne moraju da budu jeftini kič! Enterijer životnog i radnog prostora može biti podcrtan vestom i efektnom upotrebom zavesa i zastora za prozore.

Lake, svetle zavese omogućavaju maksimalnu količinu svetlosti i daju prostoru notu prozračnosti. Može se reći da one dišu sa prostorom. Teške zavese mogu biti odličan termo i zvukoizolator, kao i odlična zaštita od svetlosti gde je to potrebno.

Naravno, izbor dezena zavisi od prostora koji uređujemo i efekta koji želimo da postignemo! Zavese koje ne dosežu do poda adekvatne su za kupatilo, kuhinju ali i radni prostor i ne opterećuju prostor već predstavljaju svojevrsan likovni motiv. Zavese do poda mogu da daju prostoru izvesnu dozu ozbiljnosti i luksuza, ali i da doprinesu zaštiti od svetlosti ili hladnoće.

Rolo zavese danas nam dolaze u mnogo oblika i dezena. Zgodne su ukoliko nemamo mnogo prostora za zavese do poda ili ukoliko želimo dodatnu zaštitu od svetlosti ili pogleda u određenim prostorijama. Venecijaneri su još jedan oblik zastora veoma pogodan za postizanje minimalističkih i „čistih“ efekata u prostoru.

Manje zastupljen oblik zavesa u našim domovima i radnim prostorijama su panelne, paketo i plise zavese. Panelne zavese su zapravo platneni (mada mogu biti i od drugih materijala) paneli koji se pomeraju po horizontalnom nosaču – garnišni. Paketo i plise zavese se naboraju kada ih „skupimo“. Ovi sistemi su nalik venecijanerima. Mogu biti vrlo originalno rešenje, kako u stanovima, tako i u kancelarijama. U kombinaciji sa običnim zavesama, ovi sistemi mogu dati veoma efektne rezultate.

Prilikom izbora zavesa ili zastora za prostor treba biti dosledan. Materijal korišćen za zavese se može slagati ili dopunjavati sa presvlakama za nameštaj, bilo da se radi o materijalu koji se koristi ili o boji. Ukoliko je prostor dizajniran sa smelim bojama i upadljivim detaljima, zavese ili zastori treba da budu neutralnijih boja, dezena i materijala i uopšteno da se dopunjavaju sa dizajnom enterijera.

Korišćenje materijala i teksture koji fokusira pažnju u prostoru na prozore moze biti veoma atraktivan način za postizanje prijatnih efekata u prostoru. Bilo da se radi o radnom prostoru ili prostoru za stanovanje, izbor zavesa ili zastora za prozore treba da akcentuje nameštaj i detalje u prostoru, i da oslika opštu atmosferu prostora. Jednostavni i elegantni dezeni, kao i meke tkanine stvoriće elegantnu atmosferu.

Prilikom odabira zavesa, treba imati na umu da one, osim funkcionalne, imaju i estetsku ulogu u prostoru. One zapravo podcrtavaju atmosferu stana ili kancelarije. U skladu sa ambijentom, odaberite smele i efektne ili smirene i smerne. Ukombinujete li ih sa odgovarajućim detaljima, Vaš dom ili radni prostor zaista može zablistati!

Autor teksta: Irma Talović, dipl.ing.arh