Čarolija svemoguće draperije

Draperije su kao kameleoni: transformišu se u zaštitu od previše svetla, zvuka, toplote i hladnoće. Izuzetno su dekorativne i odmah upadaju u oči. Daju karakter prostoriji i ujedinjuju sav nameštaj i dekoraciju u jednu celinu ako se pravilno odaberu.

U startu napravite razliku između zavesa i draperija. Zavese su lakši i prozirniji komadi tkanine, dok su draperije deblje i često tamnih boja. Napravljene su od materijala dosta težih nego zavese, unose više teksture u sobu i stoga sam dekor sobe postaje zanimljiviji.

Draperije i zavese
Draperije i zavese
Draperije
Draperije

Draperije ne moraju da budu jedini ukras prozoru, uz njih stavite i roletne, tako ćete dobiti više stepena blokiranja svetla u sobi. Takođe draperije ne služe samo kao ukras porzoru ili da zaklone svetlo, već i za privatnost vaše sobe, stana, kuće.

Koliko duge treba da budu draperije? Generalno što je draperija duža, biće više elegantan, dostojanstven i formalan izgled vaše sobe. Kraće dužine uvek podrazumevaju neformalan i opušten izgled prostorije. Postoji nekoliko standardnih dužina draperija kojih se treba pridržavati. Sve između toga izgledaće čudno.

Dugačke draperije postoje u dve dužine. Prva opcija je puna dužina draperije koje se na 1-1,5 centimetar od poda zaustavlja. Postoji i druga opcija, kada je draperija duža za tridesetak centimetara i tada ona donjim delom leži na podu stvarajući tako romantičnu atmosferu. Kratke draperije dolaze u tri dužine; do simsa, zatim preko simsa i zadnja varijanta 10 centimetara ispod simsa. Izgledaju sjajno i praktične su u svim sobama. Sve draperije treba da su spuštene minimum 1-2 cm od plafona kako se pomeranjem ne bi oštetila farba i stvorio trag.

Takođe treba da su postavljene 8-10 centimetara iznad vrha prozora kako sunce ne bi prolazilo iznad draperije. Dužina vaših draperija je određena i samom visinom prostorije i sistemom kačenja. Posavetujte se o proporcijama sa vašim dizajnerom enterijera ili salonom kod koga kupujete draperije. Kada postoji nekoliko prozora različitih dimenzija u istoj prostoriji, najbolje rešenje je da uskladite dužine draperije tako da dobijete bolji vizuelni balans.

Uređenje stana drapeije
Draperije

Ako imate standardne prozore, uvek se povlači pitanje: kratke ili dugačke draperije? Postoji mnogo diskusija na ovu temu ali jedno je sigurno: ako možete da priuštite, odlučite se za dugačke. Draperije su kao nameštaj; kada su veće, duže, šire, dobija se bogatiji vizuelni efekat i unosi se više karaktera u vaš enterijer. Srećom, draperije mogu da vam pomognu da sakrijete te mane i da prozor učinite lepim. Suviše kratke prozore izdužićete tako što ćete draperiju pričvrstiti ispod plafonske lajsne i pustiti je da pada skroz do poda. Kod nezgrapno dugačkih prozora, postavite draperije sa širom horizontalnom prugom, ili široke trake kojima će biti pričvršćena na sredini za zid.

Previše uzani prozori? Postavite garnišne mnogo duže nego širina prozora. Draperije u ovom slučaju treba da jedva pokrivaju prozor, ostavite da se što više vidi staklo i namestite ih da idu od prozora pa sve do kraja garnišne. Prozor neće više izgledati tako uzan i dobićete osećaj da se pruža i iza draperije. Ogromni prozori koji se protežu preko celog zida mogu da nadvladaju sobu. Postavite draperije na više mesta, ne samo na krajevima, tako ćete razbiti širinu prozora. U ovom slučaju mogu visiti slobodno, ili ih pokupite i vežite ali pazite da ih neskupite previše.

Nikad ne podcenjujte izbor boje za vašu draperiju. Pri izboru boje uzmite u obzir izgled vašeg prostora i njegovu namenu, veličinu prozora, boju zidova, poda i nameštaja. Boja draperije treba da se slaže ili da ističe boju zavese, da se upotpunjuju. To je polazna tačka. Ako imate potpuno bele, providne zavese, odabir draperije je samim tim lakši a i veći je izbor. Potrudite se da u tom slučaju draperiju uklopite sa nekom od boja ostalog asesoara sobe, sa jastucima, tepihom, bojom zida ili nekom bojom u sobi koju želite da naglasite. Ako želite da kreirate dramatični izgled sobe izaberite tamne, prigušene boje.

Draperije kao ukras

Prednost tamnih draperija je i u tome što ako su u pitanju tople boje, učiniće sobu ušuškanom i toplom. U ovom slučaju pazite da ne preterate i ugušite ceo prostor. Tamne boje draperije su idealne za velike prostore. One znaju da učine prostor strogim i muževnim. Ako ipak želite nešto rasterećenije i ženstvenije, uvek je tu veliki izbor cvetnih i šarenih dezena. Svetle boje privlače pogled i čine male prostorije većim.

Ako nemate tačku fokusa u vašem prostoru, možete je napraviti tako što ćete izabrati atraktvine draperije. Ako je imate, draperije možete upotrebiti da se ona istakne. U ovom slučaju ćete izabrati manje upadjlive draperije, u suprotnom tačka fokusa se gubi.

Materijal za draperije može da bude veoma raznolik. Od pamuka, preko svile, pliša, viskoze, poliestera, lana…izbor je beskonačan. Tkanina od koje su napravljene draperije nosi mnogo praktičnih svojstava. Ona treba da blokira u potpunosti ili većim delom sunčevu svetlost, da štiti od hladnoće i da apsorbuje toplotu od sunca držeći unutrašnjost prostorije svežom. Pamučne draperije su jake, lako se održavaju i imaju širok spektar dezena i tkanja. Negativna strana je što se lako gužva i može se skupiti ili razvući. Takođe slabi usled dugog izlaganja suncu.

Čarolija svemoguće draperije
Čarolija svemoguće draperije

Lanene draperije su veoma čvrste, ali imajte na umu da nisu elastične i mnogo se gužvaju. Takodje, dosta koštaju, krute su i mogu da se skupe. Svilu izbegavajte jer se ova sjajna, luksuzna tkanina lako oštećuje na suncu, lako se prlja i teško održava. Potražite mešavinu akrila, koja može biti privlačna zbog zanimljive teksture. Mešavina poliestera i pamuka je razuman izbor za draperije koje se neće istegliti i koje se lako održavaju.

Izbor draperija nije uvek lak i jednostavan. Ipak, imajući u vidu da će vam one pružiti ne samo zaštitu od sunca i toplote, već će doprineti dekoraciji vašeg prostora, uneti udobnost u vaš dom i dati jedinstvenost vašem prostoru, trud se isplati.

Piše: Tijana Vučak, dizajner
www.internitidesign.com