Dajte vašem prostoru karakter i lični pečat

Prozori i staklene površine oči su svakog doma, a zavese koje ih štite nezaobilazan su dekorativni element enterijera. Pored svoje zahtevne estetske uloge, odabir materijala i boja u velikoj meri utiče na prodor svetla i određuje ambijent čitavog prostora. Zavese se mogu neutralno uklapati u enterijer ili igrati ključnu ulogu u njemu i nezaobilazan su deo uređenja svakog doma.

Danas postoji mnogo različitih načina da se u toplini našeg doma zaštitimo od neželjenih pogleda ili prekomernog sunca. Zavese, iako jedan od klasičnih elemenata zastora, sa pravom su i dalje među najpopularnijima.

Pored zaštitne uloge koje preuzimaju, one unose toplinu u dom i posredno daju karakter čitavom ambijentu. Bez njih enterijer izgleda nedovršen i neprijatno ogoljen. Naročito u gradskoj sredini gde je prisutna gusta gradnja, otvori ka spoljnom svetu nezamislivi su bez mogućnosti sakrivanja i zaštite topline doma iza zavesa.

Koje zavese odabrati za uređenje enterijera zavisi od mnogo faktora. Ulogu u tome imaju namena i orijentacija prostorije, u kojoj meri želimo da propustimo svetlost a u kojoj da se od njega zaštitimo, boje koje dominiraju u enterijeru, odabir nameštaja, karakter prostora, veličina otvora i naravno lični afiniteti, i još mnogo toga. Faktora je mnogo ali izuzetno je velika i širina izbora.

Zavese mogu biti neutralne i njihova uloga u prostoru može biti da njegov postojeći karakter samo dopune i prijatno ali nenametljivo obogate. Sa druge strane, kao površinski značajan deo enterijera, često se biraju one upadljive – jarkih boja, šarene, neobičnih dezena, koje čine jedan od centralnih elemenata uređenja i daju poseban karakter prostoriji.

Prozirnost zavese bira se na osnovu količine dnevne svetlosti koju želimo da propustimo i koja u prostoriju dopire, kao i njene namene.

Ukoliko je dnevni prostor u pitanju zavesa najčešće služi samo dekoracije i kao zaštita od neželjenih pogleda i poželjno je sačuvati određenu količinu svetlosti.

Tada se treba se odlučiti za tanke zavese, od laganih materijala. U svetlim bojama, tanke zavese mogu uneti izvanrednu lakoću i živost u dnevni boravak, naročito u trenucima kad se svetlost prelama kroz tkaninu.

Za prostorije koje su jako osunčane a od zagrevanja želimo da se zaštitimo, ili za one u kojima se spava, adekvatne su deblje zavese odnosno draperije. Takođe, draperija je naročito zgodna zimi u prostorima koji imaju veće staklene površine, jer spreča prodor hladnog vazduha koji stakla propušta i na taj način pomaže održavaju prijatne temperature u zatvorenom prostoru.

Kombinacjia tankih i debljih zavesa može stvoriti zanimljivu igru u enterijeru i pružiti zahtevanu multifunkcionalnost. U svetu je naročito popularan sistem duplih zavesa, od svile i sirove svile, svile i pliša, svile i lana itd. Po pravilu zavesa bliža prozoru je tanja,a preko dolazi ona od debljeg materijala koja služi za zamračenje prostora.

Materijal zavesa može biti raznovrsan. Pri njegovom odabiru preporučljivo je pogledati deklaraciju i način održavanja, da li je moguće mašinsko ili samo ručno pranje, karakteristike materijala i njegovu trajnost itd. Način održavanja je veoma bitan kada su u pitanju kuhinjske zavese koje se češće prljaju. U odabiru materijala treba voditi računa i da li je on lako zapaljiv, a posebno u blizini kuhinja ili duvanskog dima.

S obzirom na to da zavese na neki način preuzimaju ulogu zidnih površina, u odabiru boja može se voditi sličnim principom kao i u biranju boja za zidove.

Kod manjih prostorija ili onih koje imaju manje svetla, preporučuju se svetliji tonovi koji je neće zatvoriti. Ukoliko je veća prostorija orijentisana ka južnoj strani i prima veliku količinu svetla, slobodno je moguće odlučiti se za tamnije zavese ili one tamnih dezena, bez bojazni da će ugušiti prostor. Naravno, mora se voditi računa o postojećem nameštaju i boji zidova i adekvatno uklopiti zavese uduh datog prostora.

Skladni ambijent stvaraju zavese u sličnom tonu kao i zidovi i nameštaj, a monotoniju uspešno razbija odabir zavesa u kontrasnim tonovima od postojećeg nameštaja i zida. Ukoliko su zidovi već jakih boja, njihov efekat moguće je ublažiti biranjem mirnijih tonova zavesa.

U opremanju modernih enterijera sve više se koriste mehanizmi ravnih linija koje prate svedene forme, paneli, paketo sistemi, rolo i zebra zavese i mnogi drugi. Osim svedenih linija izdvaja ih mehanizam kretanja, koji i diktira njihov dizajn. Mogu davati veoma elegantnu i smirenu, ili pak razigranu sliku, a izbor šara je veliki na tržištu i moguće ih je adekvatno uklopiti u svaki enterijer.

Pri kupovini zavese važnu ulogu igra odabir odnosa zavese i garnišne. Veći nabori postižu se odabirom zavesa tako da je i do nekoliko (tri) puta duža od same garnišne, dok je minimalni nabor u odnosu 1:1. Panel zavese funkcionišu pomoću klizača za koji je pričvršćen svaki panel i koji se pomera u stranu. Njihov broj kao i broj preklapanja varira i daje različite efekte u enterijeru.

Rolo zavese slične su panelnom sistemu s tim što se pomeraju po vertikali. Dupli rolo su zavese koje su izrađene od dvoslojnog platna, gde se najčešće smenjuju transparentna i netransparentna polja tkanine. Veoma zanimljiv način propuštana svetlost u enterijer, deluju moderno i mogu lako osvežiti prostor. Na tržištu postoje i baluni na preklapanje, odnosno bauš baluni koje enteijeru mogu dati vazdušast a veoma moderan karakter.

Ukoliko su klasične zavese u pitanju, pored samog izbora materijala, njegove transparentnosti, boje i dezena, veliku ulogu igraju i garnišne. Postoje različiti načini postavljanja od kojih svaki daje drugačiju sliku u enterijeru, a njihova nosivost je takođe od značaja i treba ih adekvatno uklopiti sa odabranim materijalom, njegovim karakteristikama i izgledom.