Kako zaštiti prozore od toplote?

Iako su sunčevi zraci dobrodošli u kućama, ponekad mogu podići toplotu u vašem domu na vrlo neprijatne nivoe. Ovo je naročito uobičajeno u letnjem periodu i sada je vreme da razmišljate o tome kako da zaštitite prozore i terase od sunčevih zraka, jer ni klima-uređaji ne pomažu 100% kada vrelina uđe kroz staklo u dom.

Zaštita prozora od direktne toplote od sunca može dugoročno biti korisno. Osim što vam omogućava prijatan boravak u domu, pomaže i u smanjenju troškova grejanja i hlađenja. Postoji mnogo načina na koje možete da rešite ovaj problem i omogućite prijatan boravak i tokom leta.
Zavese i draperije imaju prevashodno dekorativnu funkciju. Međutim, imaju i značajnu pragmatičnu ulogu, jer štite od sunca bilo da omogućavaju delimično ili potpuno zamračenje, a pored toga predstavljaju i zvučnu i toplotnu izolaciju.
Zavese, zaštita od sunca
Zavese, zaštita od sunca

U unutrašnju zaštitu spadaju i venecijaneri i trakaste zavese. Izuzetno lako se ugrađuju i održavaju, pogodne su za kose krovne prozore i učiniće vaš dom modernim.

Kod velikih staklenih površina, idealno rešenje su panelni zastori ili panelne zavese. Garnišna od aluminijuma sa mehanizmom može biti sa 2, 3, 4 ili 5 kanala, u zavisnosti od širine prostora. Sastoje se od velikih panela koji se, za razliku od trakastih zavesa, ne mogu rotirati, već se paneli samo kližu do željene pozicije na šinama.

Žaluzine se izrađuju u različitim bojama i od materijala vrhunskog kvaliteta

Za blokiranje toplote sa prozora preporučuje se i ugradnja žaluzina. Ugrađuju se nakon završetka fasade, dodatno ulepšavaju objekat i štite prostor od prekomernog zagrevanja usled refleksije sunčevih zraka stvarajući optimalan svetlosni i toplotni komfor, a samim tim se smanjuje ukupna potrošnja energije u vašem domu ili poslovnom prostoru.

Jedna od najstarijih metoda zaštite od toplote je upotreba spoljnih roletna. Izrađuju se od drvenih, plastičnih ili aluminijumskih profilisanih letvica koje kližu po bočnim vođicima s profilom u obliku slova U, podižu se i namotavaju na drveni ili na metalni valjak, koji je smešten u zatvorenoj kutiji iznad prozora. Bolji izolatori su prirodni materijali u odnosu na plastiku, platno i aluminijum.

Roletne na prozorima
Roletne na prozorima

Folije koje se postavljaju sa unutrašnje strane prozora omogućavaju vam da blokirate toplotu i istovremeno uživate u prirodnoj svetlosti sunca. Zaštitne folije su relativno nov proizvod na našem tržištu i svakako nedovoljno eksploatisan. One omogućavaju zaštitu od štetnih sunčevih UV zraka i redukuju odsjaj.

Drvena pergola - zaštita od sunca
Drvena pergola – zaštita od sunca

Tende i pergole su takođe zanimljivo rešenje za zaštitu od sunca.  Tende se izrađuju od impregniranog platna i postavljaju se tik iznad prozora ili terase. Otporne su na vodu i toplotu, lako se ugrađuju i ima ih u različitim bojama i dezenima.