Kako odabrati zavese za kuhinju?

Kuhinjske zavese, nisu samo funkcionalne već i dekorativne.Zavese su veoma važne prilkom dekoracije vaše kuhinje, i upravo je to ono što treba da da uzmete u obzir, ako želite da vaša kuhinja izgleda dobro…

Koje zavese ćete odabrati, zavisi od mnogo faktora. Krenite prvo od tipa nameštaja u svojoj kuhinji, boje nameštaja i boje zidova. Za modernu kuhinju morate odabrati i prikladne materijale.

Kuhinjske zavese mogu biti u punoj dužini ili visine prozora, zavisno od toga da li je prozor uz radnu površinu ili ćete prekrivati vrata kuhije koja vode na balkon. Savremeniji izgled daju jednostavne zavese, bez dekorisanih ivica.

Možete se konsultovati sa dizajnerom ili dekoraterom koji će vam ponuditi nekoliko rešenja, kako biste lakše odabrali adekvatni tip zavese. Za modernu kuhinju u sklopu koje imate i trpezariju, možete kombinovati različite boje i materijale. Time ćete još više naglasiti razdvojenost pojedinih prostora.

Na kuhinjskom delu iznad sudopere, možete staviti zavese koje se podižu po visini, jer pružaju ujednačenu količinu svetla na radnu površinu. Na vratima koja vode na balkon, zavese u punoj visini, bogatih nabora daće toplinu prostoru. Rustikalne kuhinje uvek imaju naglasak na toplinu i ugođaj. Izrađene su od prirodnih materijala i dekorisane sa puno detalja. Kod ove kuhinje, zavese naglašavaju povezanost ukoliko su na prozoru i vratima odabrani isti materijali i uzorak.

Kod ovih zavesa, možete odabrati i volane ili dekorativne čipkaste završetke zavesa. Ako vam se to čini previše dekorisano, dovoljno je odabrati sitni karo uzorak u pastelnim bojama, žute, roze, plave i bele boje.

Izbor tkanine za zavese

Zavese su dostupne u svim vrstama tkanina. Razmislite o debljini tkanine – želite fine mrežaste, čipkaste prozirne ili deblji pamuk, lan ili konoplju. Za svaki materijal prethodno pogledajte deklaraciju i način održavanja. Lakše ćete odlučiti ako se zavese mogu prati ručno ili u mašini. Generalno, čini se da je pamuk najprikladniji materijal za kuhinjske zavese. U kuhinji bi trebalo odabrati materijal koji će omogućiti dovoljno svetla i osećaj prozračnosti.

Izbor boje

Da li znate koju boju da odaberete za svoju kuhinju? Izbor je povezan sa ostalim bojama enterijera. Boju zavesa možete povezati sa bojom pločica. Ako ste izabrali neutralne hladne boje pločica – boje poput crne, tamno sive, bele, srebrne ili tople nijanse terakota, bež, boju vaših zavesa morate odabrati u skladu sa postojećim bojama. Svežije boje su dobar izbor za manje prozore i tamniju kuhinju.

Dizajn

Prilikom odabira uzoraka i dizajna za zavese, zbuniće vas veliki izbor tkanina za kuhinjske zavese: od prugastih, cvetnih ili apastraktnih cvetnih ornamenata, do onih sa diskretnim uzorcima. Razmislite šta je idealno za vašu kuhinju, zavisno od stila nameštaja, odaberite klasične, moderne ili retro. U šarenilu možete lako pogrešiti. Ako ne možete sami da odlučite, potražite savet dizajnera.

Cena zavesa i održavanje

Zavese za kuhinju se ne kupuju često ,ali svejedno cena mora biti u okviru vašeg kućnog budžeta. Kuhinjske prozore, kao i zavese, potrebno je češće održavati. Mogu li se zavese prati mašinski ili ručno? Zavese u kuhinji praćete češće od ostalih zavesa u vašem domu, tako da će znatno pomoći ako ih možete oprati u mašini.

Odaberite pravu veličinu zavesa

Za kuhinjski prozor, u blizini šporeta i pripreme hrane, praktične su kratke zavese. Ako želite da povećatekoličinu svetla u kuhinji , možete produžiti garnišne izvan ruba prozora i za toliko proširiti zavese. Pre kupovine svakako morate imati sve potrebne mere. Ako imate u blizini zavesa šporet, sigurniji izbor će biti rolo ili rimske zavese od materijala koji nije lako zapaljiv.
Konfekcijske zavese u standardnim veličinama imaju tendenciju da budu jeftinije, ali ako imate nestandarne prozore, bolje da odaberete šivenje zavesa po meri, u ćemu će vam pomoći dizajneri i prodavci specijalizovani za zavese, garnišne i dekoraciju.

Izvor: Mini studio