Zaštita od sunca i automatizacija

Različitim sistemima zaštite od sunca, a naročito kada je prodor svetlosti i toplote kontrolisan, doprinosimo energetskoj efikasnosti samog objekta, udobnosti boravka u njemu, a naposletku i njegovoj estetici. Razvoj smart tehnologije i u ovom polju donosi brojne inovacije i veoma praktična rešenja.

U svetlu današnjice

Danas više nije pitanje da li će sistemi grejanja i hlađenja biti efektni, već je krucijalno da se za ove procese potroši optimalna količina energije. U vremenu građenja sve viših nebodera, zgrada čije su fasade cele od stakla, ili pak kuća sa staklenim zidovima, a u uslovima potencijalne energetske krize, poskupljenja ili mogućnog nedostatka energenata, mudra rešenja su više nego ikada poželjna. Sistemi osenčenja koji mogu biti unutar prostora ili se nalaziti na fasadi vrlo su važan faktor pri uređenju ili projektovanju, bilo da je reč o stambenim, bilo javnim objektima. Upravo se njima mogu postići značajni efekti u pogledu doprinosa pre svega hlađenju objekata, budući da predstavljaju svojevrsni otklon od spoljašnje vreline, intenzivne svetlosti ili zračenja. Iako oni nisu tekovina današnjice, već postoje od davnina, počevši od različitih formi zavesa ili žaluzina, danas su modernizovani i sve češće automatizovani, što znači da i tehnološki napredak direktno utiče na njihovu delotvornost.

Moderan eksterijer kuće
Moderan eksterijer kuće

Staklo i folije za staklo

Savremena arhitektonska rešenja vrlo često počivaju na čitavim zidovima od stakla, što podrazumeva veći prodor svetlosti i toplote, ali i značajno prijatniji ambijent za rad i svakodnevno obitavanje u prostoru. Takvi objekti, sa druge strane, podrazumevaju i intenzivniju brigu o energetskoj efikasnosti. Kao dobro i funkcionalno rešenje javljaju se takozvana pametna stakla, koja menjaju svoju sposobnost prenosa svetlosti pod dejstvom napona, svetla ili toplote. Naime, ova stakla se već po potrebi zatamnjuju ili postaju potpuno prozirna, a prema načinu funkcionisanja postoji nekoliko tipova, na primer elektrohromatska, fotohromatska, termohromatska. U zavisnosti od njihove vrste, kontroliše se način protoka svetlosti, a samim tim i toplote u objekat, što suštinski omogućuje energetsko upravljanje, koje ima za posledicu i kontrolu troškova grejanja, hlađenja i rasvete.

ALUMIL - sistemi bioklimatskih pergola SMARTIA
ALUMIL – sistemi bioklimatskih pergola SMARTIA

Pametna stakla su obložena filmom koji se sastoji od mnogobrojnih čestica, a ceo proces zatamnjivanja se sprovodi vrlo brzo, tj. traje nekoliko sekundi do minuta. Njima se upravlja jednostavno, na primer preko tastera ili aplikacije. Prednost njihove upotrebe jeste u tome što prostor u kojem se nalaze ne potrebuje druge sisteme osenčenja, a takođe bivaju vrlo dekorativna i za enterijer, te nije zanemarljiva ni njihova estetska strana.

Ona se mogu ugraditi na već postojeću stolariju, kao dodatni sloj u vidu filma koji se zalepi za staklo pomoću elektrostatičkog lepka, kada postoji tanak kabl sa transformatorom, povezan s određenim upravljačkim sistemom. Takođe, ovaj film se može naći i između samih stakala, te već inicijalno u prozorskoj jedinici.

Jedno od atraktivnih i inovativnih rešenja zaštite od sunca jesu i pametne folije, koje su izuzetno funkcionalne, ali pružaju i fantastični estetski doprinos prostoru. Suština folija za staklo, koje se mogu staviti i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane prozora, jeste u tome da kontrolišu količinu prodora sunčeve svetlosti (kao i toplote i UV-zračenja) – one koja se odbija i one koja se propušta, a time doprinose nerasipanju energije. Ukoliko su termoizolacione, predstavljaju dopunu termoizolacionog svojstva samom staklu, kao svojevrsni toplotni izolatori. One reflektuju sunčevu energiju tokom leta, a zimi je zadržavaju. Za razliku od običnih, kod pametnih folija se posredstvom električnog napajanja kontroliše njihovo potamnjivanje, preko daljinskog upravljača ili aplikacije.

PRESS GLASS, fasadno staklo
Foto: PRESS GLASS, fasadno staklo

Pametne folije, dakle, doprinose energetskoj efikasnosti, ali i estetskoj strani svakog prostora, budući da su uglavnom i vrlo dekorativne, a mogu imati još neku ulogu – na njima se mogu nalaziti i reklame. Danas se mogu naći u različitim bojama i biti u više dezena, od srebrne, preko plave, do zelene, zbog čega su vrlo uklopive sa enterijerom ili pak fasadom. S obzirom na njihove nijanse i na to da prozori nisu transparentni, mogu zameniti zavese ili druge zastore kojima je uloga i čuvanje intimnosti.

Brisoleji i roletne

Brisoleji su jedan od spoljašnjih sistema osenčenja, a nalaze se duž cele fasade. Na potkonstrukciju, koja se nalazi na spoljnom zidu, postavljaju se aluminijumske ili staklene lamele, koje mogu biti različitih oblika, dezena, boja, horizontalne ili vertikalne.

Naročito su podesne za fasade koje su pretežno izložene suncu, pri čemu su kako funkcionalni, tako i vrlo dekorativni element, predstavljajući i efikasni i estetski efektni deo fasade. Njihov pokretni mehanizam omogućuje regulisanje protoka svetlosti u skladu sa letnjim i zimskim osenčenjem. Iako mogu biti i fiksno montirani, zanimljivi su nam pokretni bisoleji, a naročito oni smart. Filtriranje i kontrola svetlosti postiže se automatskim upravljanjem ili zahvaljujući postojanju senzora.

Drveni brisoleji na fasadi
Drveni brisoleji na fasadi

Za javne objekte specifičnija je upotreba brisoleja, koji bivaju i sastavni deo fasade, dajući joj jedinstveni estetski izgled. U privatnim kućama, sa druge strane, uobičajena je upotreba roletni. One su ne samo odlična zaštita od sunca, već i fantastičan zvučni i toplotni izolator, a sam prostor zahvaljujući njima biva sigurniji. Mogu biti vertikalne i horizontalne, deo stolarije ili naknadno ugrađene, sa unutrašnjim ili spoljašnjim kućištem, od različitih materijala (uobičajeno PVC ili aluminijum) i u više boja. Upravljanje njima, osim manuelnim putem, takođe može biti automatizovano.

Tende i pergole

Kao svojevrsne nadstrešnice, pogodne i za mnogobrojne javne prostore, poput bašta kafića ili hotela, ali i za privatna dvorišta jesu i tende. Budući da se naslanjaju na fasadni zid objekta, takođe ga štite. Bivaju kružne, polukružne, kose, konstrukcije od aluminijuma, plastificirane, generalno napravljene od vrlo izdržljivih materijala da bi mogle odoleti različitim atmosferskim uticajima. Iako mogu biti od različitih materijala, veličina, dezena i boja, glavna razlika među njima ogleda se u tome da li su pokretne ili nepokretne, odnosno konstantno fiksirane ili se prema potrebi postavljaju. Pokretne mogu biti i automatizovane, gde preko daljinskog upravljača ili nekim drugim sistemom imamo kontrolu nad izvlačenjem i postavkom, potom skupljanjem. Pojedine imaju i ugrađene senzore koji reaguju na različite vremenske uticaje.

foto: ALUML, aluminijumske pergole
foto: ALUML, aluminijumske pergole

Za razliku od tendi koje se obavezno oslanjaju na zid, a time ga i štite od prevelikog uticaja svetlosti i toplote, imamo i pergole koje su uglavnom nezavisne, potpuno izdvojene konstrukcije. Nekada su se pravile od drveta, dok danas pretežu metalne. Nekada uobičajeno platno na gornjem delu danas je sve češće zamenjeno modernijim i ujedno praktičnijim opcijama. Naime, uglavnom imaju klizni sistem kojim se pokreću njeni delovi, tj. paneli od aluminijuma ili stakla.

Pokretački mehanizam čini da one imaju i duži vek trajanja jer se čuvaju od vetra, kiše, grada i drugih vremenskih uticaja. Njihovo upravljanje je automatizovano, premda mogu imati ugrađene senzore. Posebno je zanimljiv krov od letvica koje se rotiraju pod određenim uglovima – reaguju na solarno dejstvo, te propuštaju optimalnu dozu svetla otvaranjem i zatvaranjem orijentišući se prema suncu.

Zavese i venecijaneri

Da bi se objekat zaštitio od prekomerne svetlosti i toplote i da bi se postigao određeni nivo energetske efikasnosti, koriste se različiti spoljašnji sistemi osenčenja. Međutim, vrlo su efikasni i oni koji se nalaze unutar prostora i koji takođe mogu doprineti ovoj nameri. Svakako je uobičajeno da se koriste zavese, klasične, rolo, rimske, zebra, trakaste, te paravani i draperije, ali i venecijaneri. Postoji čitav niz različitih modela, mnoštvo boja, dezena, oblika i materijala, a trendovi se menjaju iz godine u godinu. Zavese i venecijaneri posebno doprinose estetici enterijera, te je njihova uloga, pored zaštitne, i dekorativna, pri čemu neizostavno daju svojevrsnu toplinu svakom prostoru. Zanimljivo je da i mogu imati motor i daljinsko upravljanje, čak i integrisane sisteme povezane sa telefonom, kada njihov položaj može da se kontroliše sa veće udaljenosti.

Zavese u enterijeru - dnevna soba
Zavese u enterijeru – dnevna soba

Sistem automatizacije je pogodan kada se zavese ili venecijaneri nalaze na visokim prozorima. Štaviše, danas postoje oni sa senzorima koji funkcionišu prepoznajući određeni nivo svetlosti.

Ključ je u energetskoj efikasnosti

Automatizovani sistemi upravljanja omogućuju lakše rukovanje i maksimalnu iskorišćenost različitih sistema osenčenja. Iako se zatamnjivanjem prostora, odnosno, prema potrebi, njegovim odmračivanjem, obezbeđuje prijatniji boravak unutar prostora, kontrolisanje protoka svetlosti i toplote za krajnji cilj ima optimalno korišćenje energije potrebne za grejanje ili hlađenje objekata, što ide ka što ekonomičnijoj upotrebi i konačnoj štednji u pogledu čuvanja energije i smanjivanja nepotrebnog rasipanja. Energetska efikasnost je apsolutni imperativ današnjice, a vodeći računa o ovom aspektu sasvim izvesno idemo i ka finansijskoj uštedi. Naposletku, automatizacija sistema osenčenja potvrđuje značaj smart tehnologije u savremenom društvu, koje stremi racionalnijem korišćenju resursa.