Zavese u kuhinji – kako ih odabrati?

Zavese su veoma bitan elemenat u uređenju kuhinje. Izbor zavesa zavisi pre svega od stila i boje nameštaja u kuhinji, kao i od boje zidova. Savremeni domovi uglavnom imaju male kuhinje sa malim prozorom. Ali, i ove male površine stakla mogu da budu dekorisane tako da daju dovoljno svetlosti i budu ukras u kuhinji.

Kuhinja će izgledati toplije sa prozračnim žuto-belim zavesama.
Kuhinja će izgledati toplije sa prozračnim žuto-belim zavesama

Ako su prozori u kuhinji veliki zavese mogu biti u punoj dužini. Za prozor uz radnu površinu kuhinje bolji izbor su kraće zavese. Kraće zavese, do prozorske daske ili u visini između prozorske daske i poda, stvaraju neformalni izgled kuhinje. U dekorisanju kuhinjskih prozora novi trend je da zavese pokrivaju samo deo, gornji ili donji.

Tamnobraon zavesa sa zanimljivim svetlijim šarama donosi topliji osećaj na sunčanom prozoru
Tamnobraon zavesa sa zanimljivim svetlijim šarama donosi topliji osećaj na sunčanom prozoru

Za kuhinjski prozor, u blizini šporeta i pripreme hrane veoma su praktične kratke zavese. Ako je šporet dosta blizu zavesa, dobar izbor su zavese od materijala koji nije lako zapaljiv, kao što su na primer rolo ili rimske zavese. Lagane, prozračne zavese omogučiće da sunčeva svetlost uđe u kuhinju i obezbediće bolju vidljivost. Kuhinja će izgledati toplije sa prozračnim žuto-belim zavesama.

Krojenje materijala za zavese
Zavese možete i sami sašiti ili barem kupiti materijal

Veću privatnost u kuhinji obezbediće zavese od deblje tkanine. Tamnobraon zavesa sa zanimljivim svetlijim šarama donosi topliji osećaj na sunčanom prozoru. Živopisne roletne jarkih boja daće iluziju da dopire više svetlosti sa prozora. Za rustične kuhinje dobar izbor su zavese izrađene od prirodnih materijala i sa puno detalja. Zanimljive su zavese sa volanima ili dekorativnim čipkastim završecima. Sitni karo uzorak u žutoj, ružičastoj, plavoj, crvenoj ili beloj boji uneće vedrinu u ovaj prostor. Savremeniji izgled kuhinje stvaraju jednostavne zavese, bez dekorisanih ivica. Izbor boje zavesa je povezan sa ostalim bojama enterijera kuhinje. Boju zavesa možete povezati sa bojom pločica. Uz bele pločice crna zavesa sa svetlijim dezenom uneće notu elegancije u prostor. Svežije, jarke boje su dobar izbor za manje prozore i tamniju kuhinju.U modernoj kuhinji zavese u nijansama boja bambusa ili trave dodaće prirodnu teksturu u prostor.