Zavese za dom sa karakterom

Zavese za dom sa karakterom

Danas postoji mnogo različitih načina da se u toplini našeg doma zaštitimo od neželjenih pogleda ili prekomernog sunca.

Zavese, iako jedan od klasičnih elemenata zastora, sa pravom su i dalje među najpopularnijima.

Pored zaštitne uloge koje preuzimaju, one unose toplinu u dom i posredno daju karakter čitavom ambijentu. Bez njih enterijer izgleda nedovršen i neprijatno ogoljen. Naročito u gradskoj sredini gde je prisutna gusta gradnja, otvori ka spoljnom svetu nezamislivi su bez mogućnosti sakrivanja i zaštite topline doma iza zavesa.

Kako uneti svežinu u dom

Koje zavese odabrati za uređenje enterijera zavisi od mnogo faktora. Ulogu u tome imaju namena i orijentacija prostorije, u kojoj meri želimo da propustimo svetlost a u kojoj da se od njega zaštitimo, boje koje dominiraju u enterijeru, odabir nameštaja, karakter prostora, veličina otvora i naravno lični afiniteti, i još mnogo toga. Faktora je mnogo, ali izuzetno je velika i širina izbora.

Koje zavese odabrati za uređenje doma

Zavese mogu biti neutralne i njihova uloga u prostoru može biti da njegov postojeći karakter samo dopune i prijatno ali nenametljivo obogate. Sa druge strane, kao površinski značajan deo enterijera, često se biraju one upadljive – jarkih boja, šarene, neobičnih dezena, koje čine jedan od centralnih elemenata uređenja i daju poseban karakter prostoriji.

Prozirnost zavese bira se na osnovu količine dnevne svetlosti koju želimo da propustimo i koja u prostoriju dopire, kao i njene namene. Ukoliko je dnevni prostor u pitanju zavesa najčešće služi samo dekoracije i kao zaštita od neželjenih pogleda i poželjno je sačuvati određenu količinu svetlosti.

Tada se treba se odlučiti za tanke zavese, od laganih materijala. U svetlim bojama, tanke zavese mogu uneti izvanrednu lakoću i živost u dnevni boravak, naročito u trenucima kad se svetlost prelama kroz tkaninu.

Koje boje dominiraju pri odabiru zavesa za enterijer

Kombinacjia tankih i debljih zavesa može stvoriti zanimljivu igru u enterijeru i pružiti zahtevanu multifunkcionalnost. U svetu je naročito popularan sistem duplih zavesa, od svile i sirove svile, svile i pliša, svile i lana itd. Po pravilu zavesa bliža prozoru je tanja, a preko dolazi ona od debljeg materijala koja služi za zamračenje prostora.

Kako izabrati materijal pri kupovini zavesa

Kod manjih prostorija ili onih koje imaju manje svetla, preporučuju se svetliji tonovi koji je neće zatvoriti. Ukoliko je veća prostorija orijentisana ka južnoj strani i prima veliku količinu svetla, slobodno je moguće odlučiti se za tamnije zavese ili one tamnih dezena, bez bojazni da će ugušiti prostor.

Naravno, mora se voditi računa o postojećem nameštaju i boji zidova i adekvatno uklopiti zavese u stil datog prostora.

Izvor: luxlife.rs

Prethodni tekstZidne obloge koje brinu – Zeleni trend zidova
Sledeći tekstRazlike između ALU i PVC stolarije