Reč stručnjaka: Disciplina i posvećenost – ključ uspeha

Intervju:
P. Redakcija časopisa „PROZORI&VRATA”
O. Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.

Kompanija J.u.A. Frischeis osnovana je 1948. u austrijskom gradu Štokerau. Sredinom 50-ih godina počinju sa otvaranjem filijala u svim austrijskim pokrajinama, a početkom 90-ih godina svoju pažnju su usmerili uporedo i na međunarodni rast otvaranjem filijale u Češkoj, a ubrzo potom i u Nemačkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji. Početkom 2008. godine dolazi na red otvaranje filijale u Srbiji. Najveći izbor pločastih materijala i drvne građe, kao i proizvoda od drveta i na bazi drveta je ono što kompaniju upravo izdvaja na tržištu Srbije.

Uspešnom saradnjom sa eminentnim dobavljačima širom sveta, kompanija obezbeđuje dobru snabdevenost i raznovrsnost ponude, čime uspeva da odgovori na sve zahteve kupaca. Stav „Ne postoji ništa što je neizvodivo“ kratko i jasno predstavlja Frischeisovu filozofiju. Kvalitet usluge za njih nije samo prazna reč, već nešto što se u poslovnoj svakodnevnici živi i primenjuje.

Na čelu kompanije u Srbiji nalazi se Melanija Pavlović, diplomirani inženjer arhitekture i master internacionalnog biznisa, koja sigurnim koracima korača u građevinskom sektoru. Dama na rukovodećoj poziciji koja iza sebe ima godine iskustva i dokazane rezultate u rukovođenju i radu.

Samo za naš časopis, Melanija je izdvojila vreme da odgovori na neka od najčešćih pitanja o karakteristikama, prednostima i upotrebi kompakt ploča koje se sve više koriste kako u enterijeru, tako i eksterijeru. Osim toga, razgovarali smo i o poslovanju kompanije od početka globalne pandemije, kao i rastu cena građevinskog materijala.

Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.
Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.

Korona virus obeležio je 2020. godinu u celom svetu. Kako je globalna pandemija uticala na rad vaše kompanije?

Prošla godina bila je godina izazova i nepredvidljivih situacija. Prvi kvartal 2020. godine bio je u skladu sa planiranim budžetom, ali smo u aprilu imali pad prometa s obzirom da je bio na snazi policijski čas i da je naš tim komercijale morao raditi od kuće. Prema našim prognozama očekivali smo dalji pad prometa do kraja godine, ali to se nije desilo. Uspeli smo da nadoknadimo zaostatak i da godinu završimo uspešno.

Naša industrija je povezana sa građevinskim sektorom i s obzirom da je građevinarstvo radilo i mi smo sve vreme radili. Ljudi nisu bili u mogućnosti da putuju zbog situacije sa pandemijom i sredstva su preusmerili u renoviranje svojih životnih i radnih prostora. JAF Grupa važi za najvećeg austrijskog trgovca drvetom i pločastim materijalima.

Na čemu je fokus vašeg poslovanja?

Tradicija duga preko 75. godina nastavlja se kroz moderno poslovanje. JAF Grupa je prisutna u 18 zemalja i porodični posao koji je pokrenut od obrade trupaca i pilana u Austriji doveo je do razvoja brenda u Evropi i širom sveta i poslovanja sa fokusom na ponudi pločastih materijala čija prodaja ima i najveći udeo u prometu.

Kako je biti žena na čelu jedne kompanije koja se bavi prodajom građevinskog materijala?

Veoma dinamično u svakodnevnom poslovanju. Žene su disciplinovane i posvećene i smatram da sa jednakom pažnjom vode firmu kao što vode brigu o domaćinstvu. Mora da postoji red i mora da se svakodnevno radi na usavršavanju procesa i organizacije poslovanja.

Bez obzira što su žene prisutne na mnogim rukovodećim pozicijama još uvek postoji uverenje da su neki poslovi više muški, a neki ženski, mada žene to ubeđenje svakog dana demantuju.

Vaša kompanija posluje globalno, da li postoje neke specifičnosti u radu i prodaji kada se radi o Srbiji?

Kompanija je počela razvoj poslovanja na teritoriji Srbije 2008. godine. JAF Grupa posluje globalno i ima partnerske odnose sa mnogim proizvođačima pločastih materijala širom Evrope. Slična je situacija i u Srbiji. Trudimo se da razvijamo i održavamo dobre poslovne odnose sa važnim dobavljačima kako bi naši kupci imali najkvalitetnije proizvode i podršku sa naše strane.

Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.
Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.

Cene građevinskog materijala rastu od početka godine. Koliko poskupljenje utiče na finalne cene vaših proizvoda?

Mislili smo da je 2020. godina bila najteža godina u poslovanju zbog korone, ali kada je počela 2021. godina suočili smo se sa novim izazovima. Cene sirovina su počele da rastu, došlo je i do nestašice istih i proizvođači su počeli da podižu cene materijala i produžuju rokove isporuke. Trebalo je veoma temeljno planiranje nabavke i suočavanje sa skokom cena. Zahtevno je bilo ispoštovati kupce i obezbediti im dovoljnu količinu proizvoda.

Cena drveta je na berzi prošle godine zabeležila rast i do 50%, a rasle su i cene uree, metilena i drugih sastojaka veziva za pločaste materijale. Cene pločastih materijala su znatno porasle od početka godine i taj trend se nastavlja. Tržište očekuje da će se cene stabilizovati i u neko dogledno vreme vratiti u normalu. Ne kažem da će se vratiti na nivo iz prethodne godine.

Građevinarstvo u Srbiji se razvija iz godine u godinu i beleži sve veći rast. Kakva se vaša predviđanja za sledeću godinu i koliko najava o novom soju korona virusa mogu poremetiti prognoze?

U prvom kvartalu 2021. godine građevinarstvo je zabeležilo rast od oko 23%. Trend će se nastaviti i sledeće sezone, ali dosta umerenije. Veći problem od novog soja korone je nabavka sirovina i stalni rast cena koji utiču na stopiranje ili zamrzavanje određenih investicija do stabilizacije tržišta.

U našu redakciju veoma često stižu upiti o ASD kompakt pločama za enterijer. Šta su ustvari ASD kompakt ploče i koje su njihove najvažnije karakteristike?

ASD je proizvođač kompakt ploča koje mi zastupamo na našem tržištu. ASD kompakt ploča ili HPL (High Pressure Laminates) je ploča napravljena od kraft papira slepljenog u presi visokog pritiska i pod visokom temperaturom. Namenjene su za eksterijer (ventilirajuće fasade) ili enterijer (radne ploče, ploče stolova, sanitarne kabine…).

Da li ASD kompakt ploče mogu da se postave na spoljašnji zid? Razmišljala sam da ih postavim na terasu koja ne kisne.

Mogu da se koriste u eksterijeru za fasade, terase, ograde i kapije… ASD daje garanciju na minimum 10 godina i poseduju sertifikat protivpožarnosti B s1.

Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.
Melanija Pavlović generalni direktor J.u.A. Frischeis d.o.o.

Zanima me da li kompakt ploče mogu da se koriste za fasadu?

Mogu da se koriste za fasadu (tip ventilirajućih fasada) poboljšavaju temička svojstva fasade i daju bolju zvučnu izolaciju. Isključuju pojavu vlage zbog stalne cirkulacije vazduha u vazdušnom sloju fasade…

Uspravno ili vodoravno slaganje profilisanih dasaka. Koje se više preporučuje?

Sve zavisi od projekta… Bitnije od toga je da se aluminijumska podkonstrukcija pravilno montira uz obavezan projekat i statiku koju svi izbegavaju (svaki projekat i proračun dodatno košta, ali zato garantuje sigurnost u radu i eksploataciji).

Koliko su zahtevne za održavanje pri spoljašnjim uslovima?

Veoma lako se održavaju (anti vandal – lako se čiste grafiti sa fasade, sa adekvatnim klinerom).

Da li su HPL ploče idealan izbor za opremanje fitnes svlačionica obzirom da su tu i tuševi, pa je veća vlažnost u prostorijama?

U enterijeru se koriste za sve prostorije javnih namena sportske sale, svlačionice, pregrade za tuševe ili toalete, ploče stolova u ugostiteljskim objektima.

 

J.u.A. Frischeis logo

JAF d.o.o. Nova Pazova

Prodajni centar
Industrijska zona, Vojački put bb,
22330 Nova Pazova
T: +381 22 328 125

Showroom
Poslovni centar GTC Green Heart,
Bul. Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd

info@jaf.rs
www.jaf.rs