Bird Friendly Glass u ponudi Press Glassa

Sudari ptica sa velikim staklima predstavljaju ozbiljan ekološki izazov. Procenjuje se da milijarde ptica svake godine uginu od posledica udara u staklo. Da bi se poboljšala bezbednost ptica u urbanoj staklenoj džungli, razvijeni su proizvodi poznati kao Bird Friendy Glass. Pres Glass takođe nudi širok asortiman proizvoda iz kategorije „Bird Friendly Glass“.

Kao odgovor na sve veću urbanizaciju uz korišćenje velikih fasadnih zastakljivanja, uvode se propisi koji zahtevaju upotrebu stakla „prijateljskog za ptice“ u novim dizajnima komercijalnih zgrada. Svrha ovih propisa je zaštita populacija ptica u urbanim sredinama smanjenjem broja smrtonosnih sudara ptica sa staklenim elementima zgrada.

Bird Friendly Glass je staklo sa posebnim vizuelnim karakteristikama (štampa, šareni premaz, reflektujući elementi) koje je veoma važno za zaštitu ptica, a istovremeno se stapa sa arhitektonskim elementima bez narušavanja estetskih vrednosti.

Glavna ponuda Press Glassa obuhvata četiri namenska rešenja koja podržavaju zaštitu ptica od sudara:

  • Bird frit (digitalno štampano staklo);
  • Orniluk® Mikado (specijalni premaz);
  • SaflekTM FliSafeTM 3D (film sa reflektujućim elementima) i
  • AviSafeTM (specijalni premaz).

Proizvodi ove kategorije savršeno dopunjuju trenutnu ponudu stakla za održivu gradnju. Zahvaljujući širokom asortimanu Bird Friendly proizvoda, možemo postići ključne rezultate u zaštiti ptica.

Bird Frit

Staklo prekriveno sitotiskom ili digitalno štampano može se koristiti u dekorativne i funkcionalne svrhe. Delimično neprozirna stakla omogućavaju kontrolisan protok svetlosti u unutrašnjost, a vidljivi uzorak deluje kao prepreka pticama, sprečavajući ih da udare u staklo.

Orniluk® Mikado

Orniluk® Mikado je proces zastakljivanja testiran u saradnji sa American Bird Conservanci. Orniluk® Mikado premaz ima delikatan izgled poput paukove mreže. Može se koristiti kao deo zastakljene jedinice u kombinaciji sa premazima niske emisije (n34 Lov E) ili premazima za solarnu kontrolu (Sunbelt A61, A71) koji dopunjuju asortiman Orniluk® Mikado stakla. Ova kombinacija obezbeđuje energetsku efikasnost i zaštitu ptica.

SaflekTM FliSafeTM 3D

SaflekTM FliSafeTM 3D je specijalna folija za ptice sa vizuelnim elementima (šljokicama) dizajnirana za laminirano staklo. Poseban pravilan raspored šare smanjuje rizik od sudara ptica sa staklom.

SaflekTM FliSafeTM 3D treba naneti što bliže spoljnoj ivici zastakljene fasade da bi se obezbedila zaštita od sudara. Srebrne šljokice na SaflekTM FliSafeTM 3D foliji treba da budu okrenute ka spolja. Za izolovane zastakljene jedinice, najbolje je postaviti VSG staklo na spoljašnji položaj, direktno izloženo dnevnoj svetlosti, sa srebrnim šljokicama okrenutim ka spolja.

SaflekTM FliSafeTM 3D se može koristiti kao spoljna komponenta paketa jedinice dvostrukog zastakljivanja (DGU) ili jedinice trostrukog zastakljivanja (TGU) sa Saflek® FliSafeTM 3D PVB folijom na unutrašnjoj strani laminata i premazom za solarnu kontrolu spolja. SaflekTM FliSafeTM 3D folija je kompatibilna sa drugim folijama ovog proizvođača.

AviSafeTM

AviSafeTM je staklo sa posebnim šarenim premazom koji pojačava refleksiju UV zračenja, ometajući refleksiju svetlosti i na taj način čini staklo vidljivim za ptice. Da bi AviSafeTM staklo ispunilo svoju funkciju zaštite od sudara ptica, treba ga koristiti na prvom mestu u zastakljenoj jedinici.

Značaj Bird friendly stakla

Upotreba Bird Friendly stakla u zastakljivanju fasada i barijera osigurava savršenu ravnotežu između prijatnog i bezbednog prostora za populacije ptica i pristupa dnevnom svetlu.

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com

Prethodni tekstSigurnost kad je važno: Pouzdano izračunavanje konfiguracije prozora sa Caluwinom
Sledeći teksteHandle ConnectSense – drži prozor na oku