Fenix – industrijska istorija ponovo rođena u modernoj poslovnoj zgradi nove ere

Stokholmski „Fenix“ predstavlja smelu, ali uspešnu transformaciju nekadašnje industrijske zgrade u modernu kancelariju budućnosti. Istorijski karakter poslovne zgrade sa visokim plafonima, velikim zastakljivanjem i kontrastnom fasadom kombinovan je sa inovativnim i dizajnerskim kancelarijskim prostorima. Za ovaj projekat, Press Glass je obezbedio staklene jedinice sa staklom za solarnu kontrolu.

Pre transformacije, u ovoj staroj industrijskoj zgradi su se nalazile štamparija i zanatska industrija. Trenutno, inovativna poslovna zgrada Fenix na uglu ulica Norra Stationsgatan i Norrbackagatan uklapa se u optimistični, kosmopolitski okrug Hagastaden.

Nekadašnja zgrada je zadržala čvrstu strukturu. Nasleđe industrijske ere je evidentno u celoj zgradi, gde su zadržane vidljive strukture i betonski stubovi prvobitne zgrade. Međutim, mračni prostori su sada zamenjeni novim dvorištem sa prirodnim svetlom raštrkanim po celoj zgradi. I povećanje prirodnog svetla i smanjenje neželjenih zvukova važni su elementi u stvaranju atraktivnog prostora u poslovnoj zgradi koja je proširena sa tri nova sprata.

Za projekat, Press Glass je obezbedio staklene jedinice sa Sunguard SN 70/37 i Climaguard Premium 2 staklom iz Guardiana – njihovi moderni selektivni premazi sa jednim i dvostrukim srebrom obezbeđuju visoke stope propuštanja svetlosti sa niskim parametrima propuštanja sunčeve energije, što je veoma cenjeno za moderne kancelarijske prostore.

Trostruko zastakljene jedinice koriste TGI premium tople odstojnike, obezbeđujući bolje termičke parametre za prozore. Fasada se sastoji od prozora sa standardnim zaptivačem koji nije otporan na UV zračenje, ali i IGU sa naprednim rešenjima sa silikonom otpornim na UV zračenje od DOV – DC 3363. Takav silikon je idealan za specijalne zadatke gde je potrebna visoka mehanička i temperaturna otpornost sa najmanjim mogućim spojem.

Upotreba sistema na bazi crnog UV silikona sa U kanalnim profilima i crnim toplim odstojnicima TGI omogućila je da se istakne estetski potencijal fasade, čineći je vizuelno homogenom i istovremeno svetlom, u divnom kontrastu sa očuvanim elementima prvobitne strukture.

tamno sivi okvir prozora sa izolacionim staklom
Sistem za montažu / Foto: Press Glass

Fenix nudi do 18.000 m2 poslovnog prostora, kao i fleksibilnu oblast za saradnju. U poslovnoj zgradi nalaze se otvoreni prostori, idealni za sastanke, konferencijski centar, teretana, garaža za bicikle, parking sa punjačima, kafić, restoran i bar na terasi.

Projekat Fenix je ikona inovacije, održivog razvoja i prijateljskog radnog okruženja. Prirodni deo koncepta je ekološki profil projekta, sa fotonaponskim panelima na krovu, zelenim krovom i mestima za punjenje električnih automobila na parkingu.

Zgrada je dobila WELL i BREEAM sertifikate na nivou Excellent. Izgradnja objekta je završena 2022. godine.

Vredi naglasiti da je „Fenix“ ključni element stokholmskog okruga – Hagastaden. Novi kvart, popularno nazvan „Stokholmski Menhetn“, prolazi kroz dinamičan razvoj i planirano je da bude u potpunosti završen do 2030. Hagastaden je odgovor na dodatne stambene potrebe Stokholma, koji je prestonica koja najbrže raste u Evropi. Dobro osmišljena infrastruktura, odlični komunikacioni i naučni kapaciteti privući će posao koji će, prema procenama, obezbediti 50.000 radnih mesta.

📷 Fotografije: Andrius ​​Gudelis
📐 Dizajn: ARCONA
Klijent: Lords LB Asset Management
🏗 Izvođač: Staticus

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com