Koji materijal je najbolji za prozore?

Par fantastičnih novih prozora može rešiti više problema odjednom – propuštaju više prirodnog svetla, regulišu temperaturu u vašem domu, i čine vaš prostor mnogo lepšim. Ali prozori mogu biti efikasni samo ukoliko su pravljeni od zaista kvalitetnih materijala, kvalitetnom proizvodnjom i vrlo važnom kvalitetnom ugradnjom.

Pred tolikim izborom materijala za prozore, teško je napraviti izbor. Tu smo da vam pomognemo i ukažemo na neke važne činjenice.

Najpopularniji materijali za prozorske okvire

Poznati proizvođači prave okvire za prozore od različitih materijala koji, naravno, svi imaju svoje prednosti i mane.

PVC

Ovaj materijal se smatra standardnom za okvire, uz najbolji odnos cene, kvaliteta, prilagodljivosti i tome koliko ga je potrebno održavati. Ekonomični, energetski efikasni PVC prozori su otporni na vatru i lako se održavaju. Nije ih potrebno ni farbati ni obnavljati. Takođe su jako dobri u izolaciji buke i moguće ih je naći u mnogo stilova i boja.

pvc stolarija, pogled iz dnevne sobe
PVC stolarija, energetski efikasno rešenje / Foto: Freepik

Aluminijum

Tu je i ovaj lagani, ali čvrsti materijal koji je prilično fleksibilan i nezahtevan što se održavanja tiče, te se zato se često koristi za izradu spoljnih vrata koje štite od nevremena, kao i kompletne stolarije. Nekadašnji problemi kao što su stvaranje toplotnih mostova i korozije, danas su prošlost, budući da je aluminijum stolarija toliko usavršena da se svakim danom povećava njeno korišćenje.

alu prozori
Foto: LINKline Aluminijumski prozori

Drvo

Drveni prozorski okviri su klasični i elegantni, a prednosti drvene stolarije proizilaze iz činjenice da je drvo prirodni materijal, koji svojim izgledom i toplinom pravi estetsku, fukcionalnu i emotivnu transformaciju prostora. Vašem domu daju topao i privlačan izgled, a naročito lepo ide uz kolonijalni stil enterijera. Drvo je takođe sjajan izolator, naročito što se buke tiče, ali mu je potrebno prilično mnogo održavanja, a vlaga, insekti, i vatra su mu prirodni neprijatelji. Povrh svega, drveni prozori često umeju da budu veoma skupi, te se ljudi iz komercijalnih i finansijskih razloga sve češće odlučuju za druge materijale, posebno što isti imaju i svoj dezen drveta.

EJ AluStone magis40 drvo-alu prozori
Foto: EJ ALUSTONE / drveni okvir magis40

Kombinacija drveta i aluminijuma

Ovi drveni prozori obloženi su aluminijumom, pa u sebi sadrže sve prednosti zvučne i toplotne izolacije drvenih prozora, ali bez podložnosti vremenskim neprilikama i oštećenju. Lakše se održavaju, ali mogu biti malo skuplji. Pošto su obloženi izdržljivim ,,čaurama’’, mogu biti obojeni u koju god boju želite.

Odabir idealnog materijala za vaše nove prozore

PVC, aluminijum, drvo, pitate se šta da izaberete? Kako izbor stolarije nije kao izbor komada garderobe ili automobila koje ćemo za relativno kratko vreme ponovo zameniti, situacija sa stolarijom nije baš takva. Stolariju kada biramo, biramo je sa tendencijom da nas služi polovinu našeg životnog veka, zato predlažemo da razmislite o sledećim faktorima koji će vas usmeriti na šta da obratite pažnju prilikom izbora materijala vaše buduće stolarije:

  • Energetska efikasnost – budući da se bira na dug vremenski period, izbor materijala i odgovarajuće stolarije košta. Sa druge strane, jasno je koliko je stolarija važan deo energetske efikasnosti objekta i kao takav u velikoj meri utiče na toplotnu i zvučnu izolaciju, troškove grejanja i hlađenja i doprinosi komforu svakodnevnog života. Stoga, obratite pažnju i na to koliko ćete energije uštedeti ukoliko se odlučite za određeni materijal, odnosno stolariju;
  • Izbor u pogledu boja i stila – pored funkcionalnosti i energetske efikasnosti, kako čine dobar deo enterijera i eksterijera, važno je da stolarija bude i lepa. U tom smislu treba i tražiti „svoj“ materijal. Pojedini materijali su mnogo prilagodljiviji od drugih. Ukoliko želite da farbate okvire ili vam je stalo da se okviri uklope u estetiku vašeg dome, pažljivo birajte materijal, danas imate širok izbor modela, oblika, dimenzija, boja i dizajna.
  • Cena – kada se vrši zamena stolarije, to najčešće podrazumeva menjanje kompletne stolarije, što iziskuje značajna finansijska sredstva. U zavisnosti od svojih potreba birate odgovarajući materijal. PVC stolarija nudi odličan izbor cene i kvaliteta, aluminijum stolarija je finansijski zahtevnija, dok drvo stolarija uvek drži cenu. Ukoliko ste u dilemi i niste sigurni da sami možete napraviti računicu i sprovesti finansijsku konstrukciju, konsultujte se sa stručnjacima i na kraju sami odlučite šta vam se najviše isplati.

Autor teksta: Nastasja Kerković