Dr. Hahn predstavlja novu šarku tipa VL-Band AT: Skrivena šarka za vrata

Brža obrada, ugodnija na gradilištu i lakša za podešavanje, to su tehničke prednosti skrivene šarke Hahn VL-Band AT. Ove nove šarke su za vrata sa poravnatim aluminijumskim profilima, bez preklapanja profila i potpuno su skrivena unutar profila.

Varijabilni pričvršćivači (čaure)

Novorazvijeni pričvršćivači garantuju stabilan spoj delova šarke sa profilom i sprečavaju utiskivanje zidova profila. Zahvaljujući višestrukim mogućnostima međusobnog kombinovanja elementima se mogu varijabilno premostiti razmaci od zidova između 38 i 83 mm. Pričvršćivači mogu nalegati kako na metalnu tako i na plastičnu spojnicu. To znači da se jedna ista verzija šarke VL-Band može koristiti na različitim serijama profila. Šarka je podjednako pogodna za DIN levo i DIN desno i vrata koja se otvaraju ka unutra i ka spolja.

3-dimenzionalno podesiva

Nova šarka je od sada kontinualno podesiva u 6 smerova. Za podešavanje visine može da se koristi raspon od +/- 4 mm. U horizontalnom smeru je takođe raspoloživ opseg od +/- 4 mm. Brojčane oznake za skaliranje na šarci pokazuju tehničkom licu nadležnom za ugradnju za koju je vrednost krilo pomereno. Novo je podešavanje zaptivnog pritiska od +/- 1,5 mm. Ovo omogućava da se svaki element vrata savršeno prilagodi uslovima na licu mesta. Podešavanje može izvršiti jedna osoba na okačenim vratima.

Veća nosivost i pojednostavljena montaža

Ako se koriste dve šarke Hahn VL-Band AT one mogu nositi krila do 180 kg, u zavisnosti od profila. Pošto se profili zbog svojih tehničkih osobina drugačije ponašaju, za šarke tipa VL-Band AT kompanija Dr. Hahn nudi odgovarajuće crteže za obradu i ugradnju kao i tabele opterećenja. Dr. Hahn preporučuje da se pre upotrebe zatraži tehnički savet od nadležne tehničke službe.

Šarke se spajaju pomoću posebno oblikovanih potpornih krakova. Krilo dolazi direktno u krajnji položaj i ne mora biti dodatno poduprto za montažu. Za podizanje krila nije potreban poseban alat. Element je pričvršćen navojnim spojem između dva dela šarke. Šarke tipa VL-Band su uglavnom unapred sastavljene.

Elegantan dizajn nove šarke je posebno privlačan

Dizajn nove šarke je posebno privlačan: Šarka se isporučuje u elegantnoj, crnoj verziji. Pored toga, dizajnerski tim kompanije Dr. Hahn je pridavao veliku važnost korišćenju što manje vidljivih vijaka. Vijci za pričvršćivanje treba da budu u istoj nijansi crne i što neupadljiviji. Samo vijci koji se koriste za podešavanje pojavljuju se u srebrnoj nijansi. Plastična školjka u udubljenju na strani okvira podržava toplotnu izolaciju i sprečava pogled unutar profila.

mehanizam skrivene šarke za vrata
Skrivena šarka za aluminijumska vrata / Foto: Dr. Hahn

Olakšana demontaža

Demontaža na licu mesta je posebno laka. Samo jedan sigurnosni vijak po šarki mora da se olabavi kako bi se krilo moglo izvaditi bez specijalnog alata. Kao i kod najnovije verzije, maksimalni ugao otvaranja iznosi 105°. Ograničenje otvaranja mora biti obezbeđeno na licu mesta.

U sertifikaciji u skladu sa normom EN 1935:2002 šarka je dostigla klasu 13 za vrata koja su podvrgnuta velikim opterećenjima.

O kompaniji Dr. Hahn

Proizvođač šarki za vrata Dr. Hahn iz Menhengladbaha već dve decenije radi sa skrivenim šarkama. Prva verzija, VL-Band ST, dizajnirana je za čelične profile i nagrađena je nagradom Red Dot za dizajn proizvoda. Šarka VL-Band AL je upotpunila asortiman proizvoda za aluminijumska vrata. Ispunjavajući želju arhitekata, sledeća je na tržište izašla VL šarka za otvaranje od 180° za aluminijumska vrata (nagrađena Nagradom za inovaciju za arhitekturu i građevinarstvo). Kompanija Dr. Hahn je sva ta iskustva utkala u novorazvijeni proizvod VL-Band AT. Odgovorno tvrdimo da je ovo najbolja šarka u našem asortimanu skrivenih šarki za vrata.

Šarke tipa VL su sistemski prilagođene. Za razne kombinacije profila potrebne su posebne varijante šarki. Pre svakog upita ili naručivanja potrebno je saopštiti o kojim se tačno profilima radi.

Na sva pitanja će vam rado odgovoriti Tibor Bakoš (govori srpski), vaš stručni savetnik u terenskoj službi.

+ 36 205 55 46 32 
www.dr-hahn.eu/sr

Dr. Hahn GmbH & Co.KG
Trompeterallee 162-170 D-41189 D-41189 Mönchengladbach
Phone +49 2166 954-3 E-Mail: sales@dr-hahn.com
www.dr-hahn.eu