Termoizolovano prozorsko staklo

Preko 25 odsto toplote iz domova i javnih objekata „pobegne“ kroz prozor. Gledajući sa strane rastućih troškova energije i podizanja ekološke svesti, više nego ikad naglasak se stavlja na načine za uštedu energije u svim vrstama domaćih, poslovnih i javnih objekata.

Energetski efikasna stakla mogu igrati važnu ulogu u postizanju željenih ciljeva toplotne izolacije domova.

Termoizolovani prozori
Slika 2 – Termoizolovani prozori

Zamenom prozora termički izolovanim prozorima koji sadrže duple staklene jedinice, količina izgubljene energije može da se smanji do 75 odsto, a račun za grejanje do 20 odsto na godišnjem nivou. Značajne uštede mogu se postići poboljšanjem starih eloksiranih bravarija koje su instalirane u prethodnom periodu.

Prednosti

Postoji veliki broj dostupnih proizvoda koji su dizajnirani da bi poboljšali toplotnu izolaciju domova, uključujući i toplotna stakla, bez sumnje, najpoznatija energetski efikasna stakla su Pilkington K staklo. Ovo jedinstveno energetski efikasno staklo je i dalje jedan od najprodavanijih nisko – emisionih stakala i može se koristiti u kombinaciji sa duplim staklenim prozorskim jedinicama. Svaka vrsta stakla prenosi svojstva kojima se štedi energija na termički izolovanu staklenu jedinicu.

Termoizolovani prozorski sistemi
Slika 3 – Termoizolovani prozorski sistemi

Pilkington K staklo

Osnovna funkcija ovog stakla je da spreči toplotu da beži kroz prozore i vrati je nazad u kuću.

Ovaj sistem  čini spoljni panel staklene jedinice. Omogućava da više svetla i toplote od sunca uđe u kuću i dovodi do tzv. pasivnog solarnog dobitka; slobodne toplote od sunca.

Komfor termoizolovanog prozorskog stakla
Slika 4 – Komfor termoizolovanog prozorskog stakla

Korišćenjem kombinacije termički izolovanoj stakla i Pilkington stakla, razvijen je široki spektar visokoefikasnih termo stakala eloksiranih jedinica koji se mogu koristiti u bilo kojoj vrsti prozorskog okvira i drugih objekata.

Ovaj sistem nije moguće primeni u objektima javnih i komercijalnih namena gde se mogu pojaviti određeni zahtevi grejanja i hlađenja.

Prethodni tekstGEALAN acrylcolor za prozore u boji
Sledeći tekstLideri održivog razvoja – Treća konvencija 21 april 2015, Zrenjanin