Alumil kompanija – Pionir u oblasti održive arhitekture i primene principa cirkularne ekonomije

U svetu koji je obeležen stalnim promenama i klimatskim izazovima bez presedana, potreba za očuvanjem životne sredine i odgovornim korištenjem prirodnih resursa postala je imperativ. Da bi se izborila za dugoročnu održivost, Alumil kompanija prihvatila je model zelenog rasta, čineći sistematska ulaganja u održive prakse koje smanjuju ekološki otisak, čuvajući energiju i sirovine. Izuzetno dostignuće u posvećenosti održivosti je uvođenje Loop 60.

Šta je Loop 60?

Loop 60 predstavlja prvi sertifikovani reciklirani aluminijum u Grčkoj za profile arhitektonskih sistema, sastavljen od 60% recikliranog materijala. Pojava Loop 60 predstavlja primer posvećenosti održivom upravljanju resursima od strane Alumil kompanije, značajno doprinoseći očuvanju energije i smanjenom uticaju na životnu sredinu. Ova implementacija usledila je nakon sveobuhvatne analize tehničkih preduslova i marljivog istraživanja najsavremenijih tehnologija, a sve je usmereno ka proizvodnji visoko kvalitetnog recikliranog aluminijuma. Razvoj Loop 60 je ukorenjen u pedantnoj studiji, dizajniranoj da ponudi proizvod koji spaja kvalitet sa održivošću.

Procesi proizvodnje i reciklaže Loop 60 imaju sertifikat „OK Recycled“, u skladu sa standardima EN 15343 i ISO 14021, pružajući pouzdanost i transparentnost u pogledu recikliranog sadržaja. Ovaj certifikat, akreditovan od strane Nacionalnog sistema akreditacije i izdat od strane TUV AUSTRIA, vodećeg globalnog certifikacionog entiteta, naglašava nepokolebljivu posvećenost transparentnoj i dosljednoj održivoj proizvodnji i reciklaži aluminijuma.

Sertifikat „OK Recycled“ koji je kompanija Alumil stekla predstavlja istovremeno i vrhunac svih njenih održivih napora i potvrdu njihove posvećenosti zagovaranju transparentnih održivih praksi u oblasti proizvodnje i reciklaže aluminijuma.

Geneza Loop 60

Loop 60 je svedočanstvo primenljivosti cirkularne ekonomije u sektoru aluminijuma, gde 100% recikliranje aluminijuma omogućava njegovu trajnu reciklažu bez ikakvog gubitka efikasnosti ili svojstava. Nedavne inicijative Alumil kompanije u održivom razvoju uključuju uspostavljanje najsavremenijeg postrojenja za sortiranje i preradu aluminijumskog otpada u industrijskoj zoni Kilkis, investicija od 4,6 miliona eura završena 2020. godine. Ovaj objekat obezbeđuje visoko efikasnu proizvodnju, preradu i reciklažu aluminijuma premijum kvaliteta.

Uticaj Loop 60 na životnu sredinu

Loop 60 predstavlja menjač životne sredine, sa nekoliko ključnih prednosti:

95% manje potrošnje energije: Sekundarna proizvodnja aluminijuma od recikliranog materijala troši znatno manje energije u poređenju sa primarnom proizvodnjom, postižući uštede energije do 95%. Ova značajna razlika u upotrebi energije označava ključni korak ka održivosti u industriji aluminijuma i zaštiti životne sredine. 76% manje emisije ugljen-dioksida (CO2): Korištenje Loop 60 značajno smanjuje emisije, smanjujući emisiju CO2 za preko 76% u poređenju sa globalnim prosekom za proizvodnju primarnog aluminijuma. Ovaj značajan raskorak u emisiji gasova staklene bašte i upotrebi energije između primarne i sekundarne proizvodnje aluminijuma naglašava ulogu recikliranog aluminijuma kao ključnog elementa u kružnoj ekonomiji i održivog rješenja za metaluršku industriju.

Ekološke prednosti aluminijumskih sistema Loop 60

Odabir aluminijumskih sistema napravljenih od Loop 60 značajno doprinosi životnoj sredini:

  • Ušteda energije: Smanjena potrošnja energije.
  • Smanjena ekstrakcija sirovina: Manja potražnja za sirovinama.
  • Smanjenje otpada: Stvaranje otpada svedeno je na minimum.

Sa Loop 60, Alumil kompanija se približava ispunjenju njihove misije unapređenja kvaliteta života ljudi kroz visokokvalitetne aluminijumske sisteme vrhunskih performansi napravljenih uz posvećenost ekološkoj odgovornosti.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE – Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs