Moderno kupatilo za novo iskustvo uživanja

Jedna od obaveznih funkcija kupatila je, kako mu samo ime kaže, kupanje ili tuširanje. Upravo ta namena uslovila je nekoliko vrsta moderne opreme i uređenja prostora u kupatilu koje vam omogućava novo iskustvo u zadovoljenju potreba, uz opuštanje i uživanje. Uglavnom se korisnik odlučuje za jedno od rešenja, a to su: kada, tuš kabina ili tuš paravan.

Ukoliko ima dovoljno prostora, onda se ova rešenja mogu dopunjavati, na primer postavljanjem kade i tuš kabine. Kada ima vremena onda se može uživati u toploj kupki i izležavanju u kadi, a kada je žurba onda se to brzo i efikasno obavi u tuš kabini.

U čemu je razlika između ove opreme?

Kada je klasično rešenje za kupanje i tuširanje. Obično se ugrađuje uz zid kupatila, a može biti i samostojeća, ali tada zahteva prostranije kupatilo.

Tuš kabina ima razne varijante izrade, ali se razlika svodi na to da li su stranice kabine postavljene na kadicu ili su postavljene direktno na pločice.

Najjednostavnije rešenje je tuš paravan, a to je prostor za tuširanje odvojen paravanom od ostalog prostora u kupatilu i sa postavljenim tušem.

A sada o ovome detaljnije, sa težištem na tuš kabini koja se čini trenutno najpopularnijim rešenjem.

Prednosti tuš kabine

Postavljanjem tuš kabine oslobađa se više prostora u kupatilu nego ugradnjom kade. Ušteda prostora je tendencija minimalističkog stila koji je ušao u modu u poslednjim decenijama prošlog veka.

Minimalizam u opremanju enterijera podrazumeva sve suprotno od kitnjastog, ukrašenog, glomaznog, teškog. To se zamenjuje ravnim površinama i jednostavnim oblicima koji su u osnovi novih dizajnerskih rešenja.

Oblik tuš kabine može biti kvadratni, pravougaoni i polukružni, a za materijal najbolje je izabrati kaljeno staklo koje se obrađuje pod visokim temperaturama, jače je i samim tim sigurnije. Zavisno od obrade može biti providno, mat ili tonirano. Debljina je obično od 4 do 8 mm.

Vrata su najčešće klizna ili se otvaraju kao obična kućna vrata, što je ređe. Kačenje je važno za zaptivanje da voda ne prolazi, a može biti na šarkama ili na točkićima.

Štednja resursa

Tuš kabine ispunjavaju aktuelne zahteve za energetskom efikasnošću jer za istu namenu po pravilu troše manje vode i energije za njeno zagrevanje. Prednost je i što se lakše čisti i održava nego kada.

Moderno kupatilo sa svim dizajnerskim i tehnološkim inovacijama postalo je nešto mnogo više od kupatila koje služi za lične potrebe i održavanje higijene. To je mesto relaksacije i uživanja kada imate vremena, u raznovrsnosti dizajna i široj funkcionalnosti zasnovanoj na tehnološkim unapređenjima opreme za kupatilo.

Sigurnosne karakteristike tuš kabine, kao što su protivklizni podovi i ručke za podršku koje smanjuju rizik od pada i povreda, doprinose njenoj praktičnosti za upotrebu, posebno za starije osobe ili osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Cena

Za sve ove prednosti tuš kabine cena je sasvim prihvatljiva što je još jedan razlog za popularnost i široku primenu u celom svetu. Domaći saloni kupatila nude veliki izbor tuš kabina raznih brendova.

Ako se opredelite za visokokvalitetne tuš kabine cena će biti opravdana dobijenom visokom funkcionalnošću, uz primenu tehnoloških rešenja za tuševe koji štede vodu bez smanjenja pritiska ili regulisanje mlaza vode kao klasične kiše do mlazeva za masažu i uživanje. Stiglo se i do digitalnih komandi kojima upravljate dok se tuširate.

Zašto su popularni tuš paravani

Tuš paravani su novije rešenje koje podrazumeva prostor za tuširanje u kupatilu na pločicama, odvojen sa jednim ili više paravana.

Popularnost zasnivaju na uštedi prostora, na praktičnosti za korišćenje samo ulaskom u taj odvojeni prostor i na jednostavnom održavanju.

Pritom paravani, koji mogu biti od raznih materijala, običnog i kaljenog stakla ili plastike, mogu dodati elegantan i moderan izgled kupatilu. Sprečavaju rasprskavanje vode, a njihova transparentnost daje utisak prostranijeg kupatila nego što stvarno jeste. Uz sve vrste materijala ide metalni (aluminijumski) okvir, a s obzirom da ga ima u više boja ujedno je i dekorativni element u kupatilu.

Paravani mogu biti fiksni, klizni i ređe sa vratima koja se otvaraju na klasičan način. Kod tuš paravana i tuš kabina koje se postavljaju direktno na pločice važno je dobro rešiti odvod vode, a to se postiže ugradnjom posebnih kanalica prilikom postavljanja podnih pločica. Mora se ostavi i pad pločica kako bi sva voda oticala u odvod.

Nove kade za novi hedonizam

Kade za kupatilo više nisu samo one klasične, ugradne, obično pravougaone, već i samostojeće koje mogu stajati bilo gde u kupatilu. Funkcionalnost ovih kada povećana je njihovom izradom koja omogućava razne vrste hidromasaža i đakuzi uživancija – za novo iskustvo kupanja.

Ovakve kade su za one koji vole da uživaju i da se opuštaju u toploj kupki. Samostojeće deluju luksuznije i elegantnije, a klasične ugradne kade su jednostavnije za održavanje i praktičnije za kombinovanje sa ostalim delovima kupatilskog nameštaja.

Kade manjih dimenzija osnova su tuš kabina, koje su pravi odgovor za brži tempo življenja i kraće zadržavanje u kupatilu, ali sa tako relaksirajućim osećajem pod mlazom tople vode.

Koju god kadu za kupatilo da izaberete dobićete uživanje i opuštanje, dobitnu kombinaciju funkcionalnosti i hedonizma protiv otuđujuće brzine življenja.