Zavese za terasu su veoma praktične

Složićete se da su terase jedno od najomiljenijih mesta u svakom objektu. Istina, daleko je lepši ugođaj na njima u proleće i jesen, kada podjednako dobro uživamo i u temperaturi i u bojama okoline. Međutim, i leto zna biti više nego prijatno, posebno kada imate zavese za terasu. Možda će vam iste zakloniti pogled, ali će vas zakloniti i od sunca i visokih temperatura.

Zavese za terasu danas su neminovne. Kao i u svim drugim slučajevima i u ovom prostoru, one imaju svoju funkcionalnu i estetsku notu:

  • zaštita od radoznalih komšija i prolaznika;
  • zaštita od prevelike količine svetlosti i visokih temperatura;
  • ulepšavanje kompletnog ambijenta.

Kada je izbor modela u pitanju, on je prilično individualan. I takva opcija je i najbolja. Neko voli klasične, neprovidne, duge zavese, koje su zakačene za garnišnu na plafonu i koje se jednostavno razvlače ili skupljaju, u zavisnosti od potrebe. Obično se sastoje iz dva dela, koja se spajaju na sredini, što je daleko praktičnije za korišćenje, kao i za sam efekat zatvaranja. Ukoliko se zavesa sastoji iz samo jednog dela, prilikom njenog sklanjanja, otvara se cela terasa, što nije uvek poželjno, dok je u slučaju dvodelne zavese moguće kombinovati, otvarati i zatvarati prostor, po želji i potrebi.

Zavese za terasu
Zavese za terasu

Danas, sve veći značaj imaju rolo i zebra zavese za terasu. Razlozi za to su višestruki. Naime, rolo zavese su veoma praktične, kada je njihovo korišćenje u pitanju:

  • prave se po meri, što znači da nema uklapanja, krojenja i štelovanja;
  • montiraju se na plafon, zid ili okvir prozora, ukoliko je terasa ustakljena;
  • spuštanje i podizanje je jednostavnim povlačenjem pomoću lančića koji je povezan na mehanizam otvaranja. Ali, postoji i modernija opcija, gde pomoću daljinskog upravljača, iz udobnosti fotelje, podešavate položaj zavese;
  • otporne su na neprijatne mirise i lako se održavaju.

Rolo zavese za terasu zadovoljavaju estetsku potrebu i najzahtevnijeg korisnika. Mogu biti napravljene od plastike i tekstila, sa širokim izborom boja, dezena i veličina i kao takve odlično su sredstvo za dodatno ulepšavanje prostora, kakav je terasa.

Pored rolo, veliki značaj imaju i zebra zavese. Moderna varijanta zavese za terasu koja daje sve mogućnosti za povećanje komfora, udobnosti i estetskog doživljaja terase. Kombinacija materijala, omogućava kombinaciju prolaza svetlosti, kombinaciju ukusa i stvaranje željene atmosfere.

Jedna od veoma čestih varijanti zavesa za prozore jesu venecijaneri. Javljaju se u vidu metalnih, plastičnih i drvenih zastora, koji na veoma lak način otvaraju ili zatvaraju terase, čineći ih lepšim i udobnijim mestom za svakodnevno uživanje. Posebno su zanimljivi drveni venecijaneri koji se prave od bambusovog drveta. Dok sa jedne strane pružaju dovoljnu količinu svetlosti, sa druge su odlična toplotna barijera u toplim letnjim danima. Svojim prirodnim izgledom, odlično se stapaju sa drvenim garniturama za sedenje i cvećem, čineći privatnu prirodnu oazu za obnavljanje energije.

Prilikom izbora odgovarajuće zavese za terase, obratite pažnju i na okolni ambijent. Bez obzira da li je to dvorište sa puno zelenila i cveća ili je u pitanju susedna dnevna soba, preko koje se i dolazi na terasu, potrudite se da nađete vezu. Neka se vaše zavese estetski nadovezuju na okolinu, neka ne predstavljaju barijeru, nego sponu sa lepim okruženjem. Gledajte da budu u vašem stilu, da nose pečat individualnosti i da budu kreativni deo vaše zone komfora.