Reč urednika: Novo izdanje časopisa „Prozori+Vrata“

Poštovani,

Naša misija od samog starta bila je edukacija, promovisanje kvalitetnih materijala i energetski efikasnih rešenja. Danas, nakon 11 godina rada mi smo na istom putu, sa istom misijom, ali i sa mnogo većim respektom od strane čitaoca i klijenata. Sadržaj koji kreiramo i dalje je zanimljiv i široj publici, pa dobijamo sve više zahteva za dostavu časopisa na adrese kompanija iz struke. Često nam stižu pohvale od proizvođača stolarije da im kupci dolaze na razgovor potkovani informacijama sa našeg portala. Kažu da znaju dosta o staklima, profilima, okovima, ručicama ili RAL ugradnji. Investitori su nam takođe pričali kako kupci stanova dolaze sa pitanjima: čiji su profili, kakva su stakla, čiji su okovi i kolika je garancija na njih, pa da čak pitaju da li firma koja je radila stolariju ima sertifikat iz IFT Rosenheima za taj model prozora? Sve to je bila velika satisfakcija za sve nas u redakciji i znali smo da smo na pravom putu. U principu, trudili smo se da sa svakim novim izdanjem budemo sve bolji i bolji i prosto se na tržištu iskristalisala situacija, pa su naš časopis i portal postali nezaobilazni, ne samo za velike, već i srednje brendove.

Danas imamo jasno definisan cilj u kom smeru ćemo se razvijati u narednih pet godina i koje ćemo novitete uvoditi iz godine u godinu. Kao i Vi, tako i mi volimo da radimo sa ljudima koji imaju viziju i tu smo se prepoznali. Kada pogledamo pojedinačno, svaku od 11 godina koliko postoji časopis u Srbiji, vidimo samo rast iz godine u godinu i to nam govori da se naš trud i energija koji smo uložili u svaki tekst, stranicu ili objavu isplatio. Razvijali smo se i za vreme raznih kriza, od ekonomske, preko Korone, pa i danas dok pored rusko-ukrajinskog rata, imamo izazovnu drugu polovinu godine. Dobri poznavaoci prilika i ekonomskih kretanja predviđaju usporavanje svetske, ali i naše građevinske scene i koliko čujemo sa terena nekim kompanijama se to upravo događa. Ono što meni, lično, smeta je način na koji mi prezentuju usporavanje ili blagi pad prodaje svojih proizvoda. Dobar deo klijenata to doživljava veoma dramatično, a sve to dok porede poslovanje u ovoj godini, koja još nije ni na polovini, sa 2021. ili 2022. godinom, koje su svima bile rekordne.

Časopis Prozori+Vrata broj 44, maj 2023
Časopis Prozori+Vrata broj 44, maj 2023

Časopis „Prozori+Vrata”, broj 44, maj 2023. kao ONLINE izdanje možete čitati klikom na LINK

U poslednje tri godine, sve se nekako brzo dešava i to svakako utiče na poslovanje svih nas. Pre početka Koronavirusa imali smo rast u stanogradnji i posla je bilo za sve. Posle toga je došao virus i sve je stalo preko noći. Onda je krenuo nagli rast cena sirovina i energenta, pa smo imali upitnu grejnu sezonu i situaciju sa potencijalnim restrikcijama u snabdevanju određenih energenata. Posle toga smo doživeli nestašicu repromaterijala, pa opet rast cena. Dok se sve to događalo, krajni kupac je platio sve potrese na tržištu i jedino što mu je bilo važno je da ima robe i da su rokovi razumni, a cene kvadrata su rasle iz meseca u mesec. Posle toga je cena repromaterijala krenula na dole i tu su ispaštale kompanije koje su imale pune magacine nabavljenih sirovina po višim cenama. Danas imamo manju potražnju za određenim sirovinama uz blagi pad cene istih. Sve to se dogodilo za samo tri godine i to mi je zaista fascinantno i ja u mojoj karijeri ne pamtim takve potrese i turbulencije za tako kratak period.

Predrag Rađen, osnivač i urednik izdanja

Predrag Rađen potpis