5 stilova enterijera za vaš dom

Bez obzira na to koji prostor redizajnirate, najbolje je da definišete stil dizajna enterijera koji možete koristiti da biste se fokusirali i vodili svoje odluke o dizajnu i kupovini. Dok istražujete različite izglede, brzo ćete otkriti da postoji čitav niz opcija iz kojih možete izvući ideje i inspiraciju. Koji stil ćete izabrati treba da zavisi ne samo od vašeg ukusa, već i od osećaja i rasporeda prostora za koji dizajnirate. Evo nekoliko najčešćih stilova dizajna enterijera koji će vam pomoći da započnete.

Minimalistički

Najbolji u velikim, otvorenim prostorijama bogatim prirodnim osvetljenjem, minimalistički stilovi postavljaju ideju da je „manje više“ ispred i u sredini. Nemojte se zbuniti – minimalizam ne znači da treba da završite sa hladnim i praznim prostorom. Umesto toga, radi se o tome da budete selektivni u izboru dizajna, tako da se oslanjate na jednostavne, geometrijske strukture, jednostavne materijale i teksture, i paletu boja koja se sastoji uglavnom od crne, bele i jedne ili dve osnovne boje. Na taj način ističete oblik i boju svakog dela, kao i skrećete pažnju na stvarni prostor u kome se nalaze.

Minimalistički enterijer dnevne sobe
foto: Vecislavas Popa

Industrijski

Industrijski enterijeri crpe inspiraciju iz fabrika prošlih dana, a danas je to najčešće u urbanim potkrovljima i obnovljenim starim zgradama koje sada služe kao stanovi, stanovi ili radni prostori. U ovom stilu očekujte nedovršene površine i oštećeno drvo, kao i izložene cigle, beton, kanale i čelične grede. Dizajneri često dodaju metalne priveske ili podnu rasvetu kao delove u prostoru. Za nešto mekši i privlačniji osećaj, pokušajte da pomešate nekoliko tepiha, tekstila i zidne umetnosti toplih boja kao kontrast ostatku sirovih industrijskih elemenata oko vas.

Industrijski enterijer
foto: Joseph Albanese

Art deco

Ulazak u sobu u stilu art deco trebalo bi da izgleda kao da ulazite u stranice (ili set) Velikog Getsbija. Za inspiraciju, zamislite čuvene 20-te i 30-e, svet ispunjen zadivljujućim geometrijskim oblicima (sunčanici, ševroni, cik-cak šare i još mnogo toga), sjajnim lakiranim drvetom, smelim hromiranim ili mesinganim elementima i dekorativnim ogledalima. Neki art deco sedišta mogu imati veliki zaobljeni prednji deo, dok će drugi nameštaj imati oštre, aerodinamične uglove i ivice, moguće sa staklenim vrhovima. Osvetljenje je obično slojevito, pri čemu se zidna, plafonska, podna i stona svetla mogu koristiti u jednom prostoru. U art decou, boje su obično neutralne, ali smele boje se mogu dodavati umereno.

Art Deco enterijer dnevne sobe
foto: Maria Orlova

Moderna vintage stil

Moderan vintage stil odražava popularne dizajne iz 50-ih i 60-ih. Poput stila art dekoa, moderni enterijeri iz sredine veka takođe imaju geometrijske oblike, ali na jednostavniji i suptilniji način, sa čistijim linijama i manje ukrasnih detalja nego što je to bilo 20-ih ili 30-ih godina. Nameštaj u ovom stilu će imati prirodne, organske obline, sa minimalističkim, ali funkcionalnim dizajnom. Dok je drvo još uvek bilo uobičajen izbor, materijali poput plastike, šperploče, nerđajućeg čelika ili aluminijuma takođe su karakteristični za ovaj stil. Stilovi dizajna enterijera iz sredine veka obično prikazuju akcentne boje, uključujući narandžastu, žutu, zelenu, plavu i tamno smeđu.

Vintage stil enterijra  dnevne sobe
foto: Charlotte May

Eklektičan

Sa eklektičnim stilom, dizajneri spajaju niz tkanina, boja, dezena i tekstura, mešajući delove dok i dalje stvaraju konačni dizajn koji deluje promišljeno i kohezivno. Zvuči nezgodno? Dok se eklektičan stil odnosi na različitost, takođe se radi o pronalaženju ravnoteže i zajedničkog. Uz svaki komad koji uzmete u obzir, moraćete pažljivo da procenite njegovu vezu sa drugim selekcijama i prostorijom u celini kako biste bili sigurni da su pojedinačni delovi na neki način komplementarni. Za savladavanje eklektičnog stila potrebno je vreme, ali kada to uradite, dizajn enterijera sa takvim istaknutim ličnostima može biti odličan izlaz za vašu kreativnost!

Enterijer dnevne sobe u električnom stilu
foto: Kate Darmody