PERMASTEELISA za novi WHITNEY muzej u Njujorku

Otvoren za posetioce 1. maja, muzej je projektovao italijanski arhitekta Renzo Piano. Muzej se nalazi u srcu Menhetna – Meatpacking District.

7. maj 2015 – Kompanija Permasteelisa Group zajedno sa svojom sestrom kompanijom American subsidiary Permasteelisa North America, zajedno su učestvovale u izgradnji novog muzeja Američke umetnosti Whitny u Njujorku. Muzej je otvorio svoja vrata za posetioce 1. maja izložbom America is Hard to See.

Novi Whitney muzej se nalazi između Gansevoort-a i Washington Street ulice na Menhetnu – Meatpacking District, a dizajnirao ga je italijanski arhitekta Renzo Piano (Renzo Piano Building Workshop, arhitekte u saradnji sa g. Cooper Robertson). Istorija muzeja nosi važno nasleđe. Osnovao ga je Gertrude Vanderbilt Whitney 1930. godine u Greenwich Vilage. Kasnije, 1966. godine, muzej se preselio u zgradu koju je dizajnirao Marcel Breuer na Medison Aveniji u 75th Street ulici.

Whitney ©Karin Jobst
Whitney ©Karin Jobst

Novi objekat muzeja je veoma ambiciozan projekat, što zbog svog značaja, i dimenzija, tako i zbog specifičnog oblika strukture. Zgrada koja je 87m dugačka, 38m široka i 53m visoka, ima veoma kompleksnu formu koja je zahtevala konstantnu upotrebu 3D modelinga, zato što su fasade nagnute pod različitim uglovima ka unutra i ka spolja. Permasteelisa Group je morala da reši dosta poteškoća i izazova, najviše zbog fasade koja je bila različitih tipova, dimenzija i oblika panela koji su dizajnirani, proizvedeni i instalirani na objekat.

6,500m2 glavne fasade se sastoji od aluminijumskih jedinica (1m širokih i do 1m dugačkih) prekrivene 8mm debelim i extra dugačkim limenim panelima – težine do 2.5 tone i dužine do 21m, koji su išli i preko više spratova. Objekat ostavlja sivi monolitan utisak, koji se fantastično uklapa u ovaj deo Menhetna. Ove dugačke i tanke limove je proizveo Josef Gartner Gmbh, saradnik Permasteelisa Group u Nemačkoj, a dostavljeni su u Njujork pomoću Roll-on/Roll-off specijalnog tovara. Od luke u Njujorku, ovi ogromni paneli su transportovani do lokacije a i postavljeni sa specijalno dizajniranom mašinom samo za ovaj projekat – Suction Lifter.

Whitney ©Karin Jobst
Whitney ©Karin Jobst

Na severnim i južnim liftovima muzeja rađene su glazirane fasade, instalirane tako da obezbede prolazak prirodne svetlosti unutar objekta – Stick sistem fasada se sastoji od duplo glaziranog stakla kombinovanog sa Sun shading sistemom.

Zidovi predvorja, koje je površine 600m2, su isprepletani kablovima koji doprinose potpunoj transparentnosti glavnog ulaza u muzej. Ovaj poduhvat je rađen sa ciljem da muzej pretstavi kao jedan otvoren prostor i dostupan, i na taj način komunicira sa posmatračima. Novi Whitney muzej je pozicioniran između Hadson i High Line Menhetn urbanih parkova, koji mu daju posebnost u takvom okruženju.

Poslednji sprat na kojem je kafeterija, ima prirodnu osvetljenost, zbog čeličnog i staklenog svetlarnika na krovu, testera-zub konstrukcije koja doprinosi osvetljenju ambijenta na jedan specifičan način.

Novi Whitney muzej je osmospratnica sa sveukupnim prostorom za izlaganje od 5,800 m2, od čega je 4,600m2 zauzimaju unutrašnje galerije, a 1,200 m2 je ostavljeno za izlagački prostor na otvorenom sa terasama koje imaju pogled na High Line. Centar za edukaciju nudi state-of-the-art radionice, dva teatra i mnoge druge pogodnosti za posetioce, uključujući i halu od 6,000 m2, restoran, cafè, lokale za iznajmljivanje i kancelarije. Sve će to doprineti kreiranju novog kulturnog značaja Velike jabuke.

Za više informacija:

Massimiliano Fanzaga
Head of Communication
Permasteelisa S.p.A.
Tel. +39 0438 505504
m.fanzaga@permasteelisagroup.com

Ad Hoc Communication Advisors
Pietro Cavalletti
Tel. +39 02 7606741
Mob. +39 335 1415577
pietro.cavalletti@ahca.it

Permasteelisa Group

Permasteelisa Group je svetski poznata građevinska kompanija koja se bavi inženjeringom, projektovanjem, proizvodnjom i postavkom arhitektonskih elemenata i sistema. Bliska saradnja sa “najvećim svetskim” u savremenoj arhitekturi, grupa je u mogućnosti da ponudi rešenja velikog tehničkog sadržaja. Danas, Permasteelisa je globalno integrisana grupa predstavljena na četiri kontinenta sa mrežom od preko 50 kompanija u više od 30 zemalja. Grupa zapošljava preko 6,500 radnika u celom svetu u svom Engineering&Design centru, i u 11 proizvodnih pogona opremljenih sa najsavremenijom tehnologijom. Kroz četiri istraživačka centra i kroz saradnjom sa prestižnim internacionalnim univerzitetima, Permasteelisa neguje i razvoj i implementaciju inovativnih ekoloških tehnologija, koje doprinose značajnoj uštedi energije i unapređuju kvalitet unutrašnjih prostora.

Neki od Permasteelisa Group arhitektonskih projekata, svetski objekti koji su obnovljeni – Sydney Opera House (prva zgrada u koju su uvedene zidne zavese), revolucionarni Guggenheim Museum u Bilbau, fantastična Walt Disney hala u Los Anđelesu i Muzej moderne umetnosti u Njujorku.

Više možete pročitati na:
www.permasteelisagroup.com
www.permasteelisagroup.com/universe