Novosti Počela rekonstrukcija mosta u Jablanici (VIDEO)

Počela rekonstrukcija mosta u Jablanici (VIDEO)

most

Posle 29 godina, u Jablanici je počela rekonstrukcija mosta. Most je srušen dva puta. Prvi put 1943, a drugi put 1969. godine za potrebe snimanja filma „Bitka na Neretvi“. Godine 1991, plimni talas je uništio konstrukciju, koja je s vremenom oronula. Prema najavama, most bi, uz prateće sadržaje, trebao biti obnovljen do kraja godine.

Pripremni radovi privode se kraju. Probijeni su pristupni putevi prema Neretvi i vrše se radovi na rekonstrukciji rešetke, koja se nalazi na levoj obali Neretve. Uskoro će početi radovi na postavljanju pontonskog mosta, prenosi portal bhrt.ba.

„Most će se rekonstruisati tako da će vizuelno odgovarati mostu koji je napravljen 1978. godine u vreme kada je izgrađen ovaj memorijalni kompleks. Postojaće ponovo ta donja horizontalna konstrukcija, a ostaće ova horizontalna konstrukcija koja sada koso leži, samo što će se ona rekonstruisati“, kaže direktorka Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi„, Azra Đelmo.

Pojava koronavirusa nije uticala na dinamiku radova, ali bi mogla ostaviti posledice na turizam.

Značajna kategorija posetilaca u našem muzeju bili su učenici koji su muzej posećivali u sklopu svojih školskih ekskurzija. Škole ne rade, ekskurzije su otkazane pa smo sa te strane izgubili tu kategoriju posetilaca„, ističe Đelmo.

Investitor je Opština Jablanica, dok je finansijer ovog projekta Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sa oko milion i 200 hiljada KM. Rok za izvođenje radova je osam meseci, prenosi bhrt.ba.

Realno je da će turističke posete i prelaz preko ovog mosta zaživeti u punom kapacitetu u idućoj godini kada će i biti završen ovaj projekat“, kaže načelnik Jablanice Salem Dedić.

Rušenje mosta 1943. naredio je Josip Broz. Zbog činjenice da je tokom trajanja operacije fokus bio na spasavanju ranjenika, ona je u literaturi i u jugoslavenskoj istoriografiji nazvana Bitkom za ranjenike, odnosno najhumanijom bitkom Drugog svetskog rata.

 

Izvor: RTS, BHRT.BA

Prethodni tekstPromena menadžmenta u SWISSPACER-u
Sledeći tekstANKETA na portalu www.prozorivrata.com: Kada biste mogli da birate vaši prozori bi bili?