Kratke zavese do radijatora

Dugo je važila teorija da zavese u velikoj meri utiču na smanjivanje emisije grejanja. Smatrale su se glavnom preprekom koja ne dozvoljava oslobađanje toplote, te je u prostoriji manje toplo od očekivanog. Kako bi rešili taj problem, proizvođači su skrojili kratke zavese do radijatora i uticali na pravo funkcionalno i estetsko prosvetljenje kada su zavese u pitanju.

Kao što samo ime i kaže, ove kratke zavese pružaju se do radijatora, štiteći unutrašnji prostor od suvišne količine svetlosti, toplote i neželjenih pogleda. Zatvarajući samo prozorski deo, veoma su poželjne u gotovo svakom prostoru.

Kratke zavese do radijatora u dnevnoj sobi

Dnevna soba je mesto gde provodimo najviše vremena, gde se odmaramo, opuštamo, gde se družimo sa prijateljima, gde primamo goste. Drugim rečima, dnevna soba je centralno mesto u kući i nije ni čudo što njenom uređenju pridajemo veliku pažnju. Pored nameštaja, boje zidova, tepiha i rasvete, zavese su nezaobilazni detalj koji neretko dominira prostorom. Kako se u dnevnoj sobi obično nalaze najveći radijatori, a kako su oni najčešće smešteni ispod prozora, kratke zavese su često najbolje rešenje.

Kratke zavese do radijatora uglavnom su zastupljene u dnevnoj sobi, gde se odlično uklapaju u enterijer, ne zauzimajući previše i dajući slobodu u uređenju prostora. A, kada je uređenje u pitanju, tržište radi za vas. Danas postoji veliki broj modela različitih materijala, boja, dizajna, sistema upravljanja i sl.

Jedne od najčešćih su šivene zavese koje su napravljene od prozirnog laganog materijala, koji pored velike estetike, pruža i određenu dozu zaštite, koja u većini slučajeva nije dovoljna. U tim slučajevima, draperije su poželjni deo modela kratke zavese za radijatore. Ako se pitate zašto, odgovor leži u njihovoj zaštitnoj funkciji od viška toplote i svetlosti, ali su i važan estetski detalj, koji utiče na krajni izgled samog prostora.

Prednosti kratkih zavesa

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu zavesa u svojoj dnevnoj sobi ili nekom drugom prostoru, budite sigurno da će zadovoljstvo biti na visokom nivou. A, evo i zašto.

Kratke zavese do radijatora, kao što smo naglasili daju drugačiji izgled i doživljaj prostora u kome se nalaze. One ne samo da pružaju odgovarajuću zaštitu i skrivaju unutrašnjost, one je istovremeno i otkrivaju, zauzimajući samo onaj deo zida na kome se nalazi prozorski deo. Na taj način oslobađaju se zidne površine za nove detalje i nove vidove uređenja.

Kratke zavese i draperije za kuhinju
Kratke zavese i draperije za kuhinju

Takođe, kratke zavese do radijatora savršeno se uklapaju sa svim oblicima i vidovima enterijera, sa zidovima, nameštajem, tepihom. One su zapravo stvar izbora korisnika, njegovog ukusa i njegove ličnosti.

Kratke zavese za radijatore pored svog visoko estetskog značaja, veoma su lake za održavanje. Naime, zavese same po sebi skupljaju prašinu i neprijatne mirise, te se veoma često moraju prati, a neretko i peglati, ukoliko to materijal zahteva. Kada su kratke zavese za radijatore u pitanju, one su kratke, kao što samo ima i kaže, te se lakše i peru, peglaju, ukoliko je to potrebno i lakše se kače, što kod velikih zavesa, složićete se, baš zna biti izazov.

Suma sumarum, ukoliko se odlučite za ovu vrstu zavesa, budite sigurni, da će vam pružiti zaštitu, komfor, estetiku po vašoj meri, ugodnost korišćenja i lakoću održavanja. Malo li je za zavese malih dimenzija!