Zebrasta zavesa je HIT u svetu dizajna enterijera!

Veliki funkcionalni, ali i estetski značaj zavesa u dizajnu enterijera, doveo nas je u situaciju da danas imamo obilje zavesa različitih modela, vrsta, zavesa od različitog materijala, boja i dizajna. Pored standardnih zavesa od prirodnih i veštačkih materijala, pravi hit u uređenju modernog, savremenog prostora je zebrasta zavesa.

Zebrasta zavesa sastoji se od dva različita platna. Dok je jedno providno, drugo je matirano nekom bojom ili specifičnim dezenom. Oni su međusobno povezani putem sistema koji se koristi za podizanje i spuštanje zavese, kao i za podešavanje oba dela, čime se određuje koliko svetlosti će ući u prostoriju.

Zebra zavese za kuhinju i trpezariju
Zebra zavese za kuhinju i trpezariju

Naizmeničnim pomeranjem i nameštanjem oba platna, dobija se njihova kombinacija u vidu horizontalnih pravougaonika u vidu zebre, odakle i potiče naziv zebrasta zavesa. Sistem za upravljanje čine aluminijumska šipka na koju se rola zavesa, kanap sa desne strane pomoću koga se vrši podešavanje zavese i plastične kukice, putem kojih se zavesa kači na okvir prozora. Sistem je veoma jednostavan za postavku, a zebrasta zavesa veoma praktična za korišćenje. Nakon njene montaže, nema kasnijeg skidanja, pomeranja i dodatnog nameštanja prilikom otvaranja i zatvaranja prozora i vrata.

Zebrasta zavesa i njena primena u enterijeru

Zebraste zavese napravljene su od antistatičkog materijala koji odbija prašinu, mirise i druge nečistoće, te se veoma lako održavaju. Drugim rečima, potreba za pranjem i peglanjem ovih zavesa ne postoji. Dovoljna je samo mokra krpa i higijena će biti na zavidnom nivou.

Zebrasta zavesa se pravi po meri, što znači da za svaki prozor postoji adekvatan model. Jedino je važno izvršiti dobro premeravanje, kako bi se zavesa uklopila najbolje moguće sa prozorom. Budući da se postavlja tako da prekriva staklo i jedan deo profila, zebrasta zavesa obično ima širinu za oko 3,5cm manju u odnosu na širinu celog prozora. Što se tiče dužine, nije problem da bude duža, budući da se rola na aluminijumsku šipku. Veći problem nastaje ukoliko je zavesa kraća, jer gubi svoju funkciju. Stoga pre kupovine određenog modela ove vrste zavesa, neophodno je izvršiti što precizniji premer. Ukoliko se zavesa radi po porudžbini, ne brinite. Saloni za proizvodnju i prodaju imaju svoje ljude koji će uzeti tačne dimenzije, a vi dobiti odgovarajuću zavesu.

Dan noć zavese u domu
Dan noć zavese kod radnog stola

Zebrasta zavesa se danas javlja u velikom broju različitih boja i dizajna, te će zadovoljiti najrazličitije ukuse korisnika. Dok neki biraju jake boje koje su obično karakteristične za dnevnu sobu, ali nije pravilo, zebrasta zavesa specifičnih dezena svoje mesto nalazi u kuhinji, dečijoj sobi ili na terasi. Drugim rečima, zebrasta zavesa podjednako je dobro rešenje za bilo koju prostoriju u domu, budući da se lako uklapa u svaki enterijer, lako se održava, pruža odgovarajuću intimu, ali i zaštitu od preterane količine svetlosti i toplote.

Ukoliko u prodaji naletite na naziv zavesa dan noć, ne brinite. U pitanju je zebrasta zavesa, koja zbog svoje strukture da daje laku i brzu transformaciju u prostoru, nosi i ovaj naziv. Jednostavnim okretanjem lančića dobija se potpuno zamračena prostorija, dok novim okretanjem puštamo tačno određenu količinu svetlosti i simuliramo dan. Kul, zar ne?

Pojavom zebra zavese, kupovina zavesa nikada nije bila lakša. Šta god da zamislite u ovom segmentu, budite sigurni da će vam one ispuniti. Zato, ukoliko ste razmišljali o manjim promenama u enterijeru krenite od zavesa i neka vam izbor bude zebrasta zavesa. Nećete se pokajati.

Prethodni tekstPVC stolarija, cene na tržištu!
Sledeći tekstReč stručnjaka: Digitalizacija proizvodnje i prodaje građevinske stolarije