Kratke zavese za dnevnu sobu

Za razliku od vremena kada su duge zavese bile jedine koje su se mogle naći u dnevnoj sobi, danas je situacija potpuno drugačija. Moderni, savremeni način života, kao i dominiranje minimalizma u uređenju prostora, napravili su promenu kada su zavese u pitanju. Današnji trend su kratke zavese za dnevnu sobu.

Pored trenda, izbor ovakvih zavesa je više nego koristan. Evo o čemu se tačno radi.

  • Kratke zavese za dnevnu sobu, iako manjih dimenzija zadovoljavaju svoje osnovne funkcije: štite unutrašnjost od prevelike količine svetlosti, toplote i neželjenih pogleda;
  • Lake su i jednostavne za korišćenje i održavanje. Jasno je da se brže peru, veoma retko se peglaju, a kod kačenja, dovoljno je reći da su kraće;
  • Kada je estetika u pitanju, kratke zavese su zavese za poželeti, jer se javljaju u velikom broju modela, različitih materijala, boja i dezena. Zahvaljujući tome, lako se uklapaju u svaki enterijer, čineći ga udobnijim i komfornijim mestom za život.

Koje su vrste kratkih zavesa za dnevnu sobu?

Standardne šivene kratke zavese pored kuhinje sve veći značaj imaju u uređenju dnevne sobe. Ove moderne varijante uglavnom su dužine do radijatora, jer na taj način, sa jedne strane omogućavaju nesmetano cirkulisanje toplote, a sa druge prekrivaju samo prozorski deo zida, dok je ostatak slobodan i raspoloživ za drugi vid dekoracije. Mogu biti od lepršavog providnog materijala, ali i od težih, neprozirnih tkanina koje sprečavaju priliv i odliv veće količine toplote. Javljaju se u beloj, ali i velikom broju drugih boja i dezena, koji oplemenjuju prostor, čineći ga što prijatnijim i udobnijim za boravak i opuštanje.

Poslednjih godina veoma veliki značaj u uređenju dnevne sobe imaju rolo i zebraste zavese. Za razliku od standardnih zavesa, koje se kače za garnišnu, ove zavese imaju poseban sistem pomoću koga se podižu i spuštaju, čineći boravak u dnevnoj sobi što ugodnijim. Prednost je što se ove kratke zavese mogu kačiti na zid iznad prozora, na plafon ili na sam prozor, omogućavajući korisnicima najbolju moguću opciju korišćenja i uređenja prostora.

Dok su rolo zavese napravljene od jedinstvenog materijala, zebra zavese imaju kombinaciju neprovidnog i providnog materijala, koji odgovarajućim podešavanjem, propuštaju tačno određenu količinu svetlosti. Pored odličnog dizajna i boja koje u velikoj meri utiču na estetski doživljaj prostora, ove kratke zavese za dnevnu sobu su i veoma lake za održavanje. Napravljene su od antistatičkog materijala koji odbija prašinu i neprijatne mirise. Drugim rečima, doprinose zdravijem vazduhu u vašoj dnevnoj sobi.

Kratke zavese za dnevnu sobu jedinstveno su i drugačije rešenje kada su zavese u pitanju. One ne samo da se lako uklapaju sa nameštajem i kompletnim enterijerom, svojevrsni su odraz ličnog stila korisnika i načina života. A, imajući u vidu i veliki broj različitih modela, dizajna i boja, odlično su rešenje za širok krug potencijalnih korisnika.

Ukoliko ste razmišljali da napravite promenu u vašem domu, birajte ovakve zavese. Pružiće vam ne samo adekvatnu zaštitu, omogućiće vam ugodnu, prijatnu i zdravu sredinu, za čije održavanje će vam trebati minimum vremena. I ne samo to. Ukoliko želite da zadivite prijatelje i komšije, kratke zavese za dnevnu sobu biće vam odlična podrška.