Kako izabrati zavese za sobu

Želite da promenite izgled neke sobe, a nemate dovoljno novca, vremena ili ideje kako to učiniti, jedan od najjednostavnijih načina je da promenite zavese na prozorima…

Novi detalj odmah će osvežiti sobu i istaći vašu ličnost. Prvo što morate učiniti je da odredite šta u sobi želite da naglasite i da odaberete odgovarajuću boju. Boja zavese vrlo je važna i mora biti u skladu s bojom nameštaja u sobi, bilo da je reč o spavaćoj, dnevnoj, dečijoj ili radnoj sobi.

Danas je uobičajeno da se prirodne boje mešaju s detaljima poput pruga i različitih cvetnih i životinjskih motiva. Ako želite da naglasite prozore odaberite zavese jarkih boja ili zavese s naglašenijim uzorkom. Za još jači utisak možete na zavesu staviti gornju traku.

Ako želite da usmerite pažnju na komad nameštaja, tepih ili neku sliku, zavese moraju biti neutralnih, prirodnijih boja i jednostavnog stila. Siva, bela i plava boja, iako hladne, deluju umirujuće na oko, baš kao i toplije varijante – zelena i smeđa. Pre nego se odlučite za neku boju proverite kako ona izgleda na dnevnom svetlu, a kako pod svetlom lampe.

Dužina zavese jednako je važna kao i boja. Malo duže zavese vizuelno će produžiti prozor i istaći visinu sobe, a zavese do poda prostoriju čine elegantnijom i klasičnijom. Zavese koje sežu do prozorske daske ili malo ispod nje, prostoriju sobu čine modernijom i neformalnijom.

Ako zavese zavežete trakom ili kopčom, prozor ćete učiniti dodatno proširenim. Ako zavesom želite da smanjite ulazak sunčeve svetlosti odaberite prozirne zavese s trakama, ali ako vam je cilj potpuno zamračenje sobe na prozore stavite tkanine od neprozirnog platna.

moderne zavese

Osim klasičnih zavesa, koje nikada neće izaći iz mode, sve više se mogu naći i panel i paket zavese namenjene savremeno uređenim stanovima s čistim linijama nameštaja i enterijera. Sve više ljudi ih bira jer se mogu napraviti od gotovo svih vrsta materijala i u svim kombinacijama, a praktične su i lake za održavanje. Ništa manje nisu popularne ni različite vrste rolo zavesa koje su otporne na sunčevu svetlost i isto su tako zahvalne za održavanje.

Zavese za dečiju sobuMnogima je dekoracija prozora završni detalj u uređenju sobe i ne pridaju joj previše značaja. A upravo taj detalj ne bi trebalo zapostaviti jer izgledom prozora naglašavamo našu individualnost i način života.

Ne dozvolite da različiti trendovi u uređenju utiču na vas, pustite mašti na volju i sami se pobrinite za stil u kojem ćete se najprijatnije osećati.

Ivor: mini studio

Prethodni tekstOtvoren izložbeni prostor Hormann-ovih proizvoda
Sledeći tekstUlazna vrata – slika i prilika domaćinstva