Kako izabrati zavese za sobu?

Želite da promenite izgled neke sobe, a nemate dovoljno novca, vremena ili ideje kako to učiniti, jedan od najjednostavnijih načina je da promenite zavese na prozorima.

Novi detalj odmah će osvežiti sobu i istaći vašu ličnost. Prvo što morate učiniti je da odredite šta u sobi želite da naglasite i da odaberete odgovarajuću boju. Boja zavese vrlo je važna i mora biti u skladu s bojom nameštaja u sobi, bilo da je reč o spavaćoj, dnevnoj, dečijoj ili radnoj sobi.

Danas je uobičajeno da se prirodne boje mešaju s detaljima poput pruga i različitih cvetnih i životinjskih motiva. Ako želite da naglasite prozore odaberite zavese jarkih boja ili zavese s naglašenijim uzorkom. Za još jači utisak možete na zavesu staviti gornju traku.

Ako želite da usmerite pažnju na komad nameštaja, tepih ili neku sliku, zavese moraju biti neutralnih, prirodnijih boja i jednostavnog stila. Siva, bela i plava boja, iako hladne, deluju umirujuće na oko, baš kao i toplije varijante – zelena i smeđa. Pre nego se odlučite za neku boju proverite kako ona izgleda na dnevnom svetlu, a kako pod svetlom lampe.

Dužina zavese jednako je važna kao i boja. Malo duže zavese vizuelno će produžiti prozor i istaći visinu sobe, a zavese do poda prostoriju čine elegantnijom i klasičnijom. Zavese koje sežu do prozorske daske ili malo ispod nje, prostoriju sobu čine modernijom i neformalnijom.

Ako zavese zavežete trakom ili kopčom, prozor ćete učiniti dodatno proširenim. Ako zavesom želite da smanjite ulazak sunčeve svetlosti odaberite prozirne zavese s trakama, ali ako vam je cilj potpuno zamračenje sobe na prozore stavite tkanine od neprozirnog platna.

Osim klasičnih zavesa, koje nikada neće izaći iz mode, sve više se mogu naći i panel i paket zavese namenjene savremeno uređenim stanovima s čistim linijama nameštaja i enterijera. Sve više ljudi ih bira jer se mogu napraviti od gotovo svih vrsta materijala i u svim kombinacijama, a praktične su i lake za održavanje. Ništa manje nisu popularne ni različite vrste rolo zavesa koje su otporne na sunčevu svetlost i isto su tako zahvalne za održavanje.

Mnogima je dekoracija prozora završni detalj u uređenju sobe i ne pridaju joj previše značaja. A upravo taj detalj ne bi trebalo zapostaviti jer izgledom prozora naglašavamo našu individualnost i način života.

Ne dozvolite da različiti trendovi u uređenju utiču na vas, pustite mašti na volju i sami se pobrinite za stil u kojem ćete se najprijatnije osećati.

Izvor: mini studio