Zavese i draperije za bolji ugođaj u prostoru

Iako se sve češće srećemo sa izjavama ljudi da ne vole zavese, činjenica je, složićete se, da su one i dalje veoma zastupljene u svakom zatvorenom prostoru. Glavni razlog toga jeste njihova funkcija zaštite, pre svega privatnosti, a potom i zaštita od viška svetlosti i temperaturnih klackalica. Sa druge strane zavese su značajan estetski detalj, koji se uklapa u sredinu u kojoj se nalazi, ali koji i daje svoj pečat estetici. Veoma često nadopunjavanje jedne i druge funkcije postiže se kada se zavese i draperije zajedno koriste.

Zavese i draperije su odlična kombinacija kojim se one međusobno nadopunjuju stvarajući bolji ugođaj prostora i komfornije uslove života. Zavese se šiju od različitih prirodnih i veštačkih materijala, koji se međusobno razlikuju po boji, dezenu, modelu, ali i po gustini.

Zavese sa većom gustinom su manje providne i pružaju veću zaštitu od neželjenih pogleda, ali i toplote i svetlosti. Međutim, ukoliko su zavese tanje, prozirnije i manje gustine, one ispunjavaju svoju estetsku, ali ne i funkcionalnu stranu. U tom slučaju one se moraju poduplati, odnosno kupiti u razmeri 1:3, što bi prevedeno na obični jezik glasilo na jedan metar zida, potrebno je tri metra zavese.

Draperije su bitne za estetiku

Drugi način povećanja funkcionalnosti ovih zavesa jeste kombinacija sa draperijama. Draperije su zavese od teškog, neprovidnog i gustog materijala, koji može biti od prirodnih ili veštačkih vlakana ili u kombinaciji jednih i drugih. Najčešće su u upotrebi svila, lan, pamuk ili pliš.

Draperije se postavljaju preko zavesa čineći toplotnu i svetlosnu barijeru, a u novije vreme i zvučnu barijeru. U gradskim sredinama i svim onim mestima gde je buka zagarantovana, postavljaju se moderne draperije koje predstavljaju zvučni izolator.

Ljubitelji zavese i draperije
Ljubitelji klasičnog stila i klasičnih zavesa ili draperija

Pored funkcionalnog dela, draperije i su i veoma bitan estetski detalj. U korist ovoj tvrdnji govori i podatak da draperije imaju ulogu ukrasa. Naime, one se postavljaju na stranama zavesa, ne pomeraju se i služe samo kao dekoracija. Sa druge strane, postoje zavese i draperije kod kojih draperije imaju svoju i estetsku i funkcionalnu ulogu i u međusobnoj kombinaciji daju najbolje rešenje.

Zebrasta zavesa

U pitanju su moderne zavese koje imaju specifičan sistem montiranja i korišćenja. U odnosu na standardne zavese i draperije koje se kače na garnišnu, zebraste zavese se montiraju na zid, plafon ili sam okvir prozora. Pomoću odgovarajućeg sistema zavesa se izvlači ručno i podešava tako da se providni i neprovidni deo materijala, od koga je zavesa napravljena, podešava da bi se dobila dovoljna količina svetlosti, a ujedno prostorija zaštitila od preterane količine toplote.

Zavesa dan noć

Drugi naziv koji najbolje opisuje funkcionalni deo zebraste zavese jeste zavesa dan noć. Odgovarajućom kombinacijom materijala postiže se optimalna količina svetlosti i toplote, upravo ona kombinacija koju daju zajedno.

Zavese dan noć u kuhinji i trpezariji
Zavese dan noć u kuhinji i trpezariji

Dok se kod zavesa i draperija idealna klima unutar enterijera postiže navlačenjem draperije, kod zavesa dan noć to se čini okretanjem providnog i neprovidnog dela zavese. Jednostavno rečeno efekat dan noć za bolji ugođaj u prostoru može se postići kada se udruže zavese i draperije ili izborom zebraste zavese. Šta ćete vi izabrati zavisi od toga šta se najbolje uklapa u vaš enterijer, ali i vaš ukus.