Pametna upotreba zavesa i roletni za zaštitu od sunčeve svetlosti

Letnji meseci donose toplinu i dosta sunčeve svetlosti, ali s tim dolazi i izazov održavanja ugodne temperature u vašem domu. Pametna upotreba zavesa i roletni može vam pomoći da zadržite svežinu, smanjite pregrejavanje i zaštitite unutar prostorije od štetnih UV zraka. U ovom članku ćemo vam pružiti savete za pravilan odabir i upotrebu prozorskih zavesa i roletni kako biste maksimalno iskoristili njihovu funkcionalnost.

Odabir pravih materijala

Prilikom odabira zavesa i roletni, birajte materijale koji su posebno dizajnirani za zaštitu od sunčeve svetlosti. Tkanine s visokim faktorom blokade sunčeve svetlosti mogu značajno smanjiti prodor topline i UV zraka u unutrašnje prostorije. Materijali poput tamnih ili reflektirajućih tkanina mogu biti posebno učinkoviti u blokiranju sunčeve svetlosti.

Zavese u hotelima, kolekcija Kensington
Zavese za hotele, kolekcija Kensington / foto: Mara Home

Pravilna montaža

Prilikom montaže zavesa ili roletni, važno je obratiti pažnju na njihovu pravilnu postavu. Osigurajte da pokrivaju celu površinu prozora kako bi maksimalno blokirali sunčevu svetlost. Također, pobrinite se da nema prostora za propuštanje svetlosti sa strana ili između panela.

Upotreba dvoslojnih zavesa

Dvoslojne zavese, poput kombinacije zavesa od prozirne tkanine i zavesa od blokirajuće tkanine, mogu biti izvrstan izbor za prilagodljivu zaštitu od sunčeve svetlosti. Tokom dana, prozirne zavese mogu propuštati prirodno svetlo, dok blokirajuće zavese pružaju zaštitu od topline i UV zraka. Noću, blokirajuće zavese pružaju privatnost i sprečavaju prodor svetlosti od napolje.

Zavese u hotelima, District FR kolekcija
Zavese za opremanje hotelske sobe, District FR kolekcija / foto: Mara Home

Automatizacija sistema

Razmislite o automatizaciji sistema zavesa i roletni kako biste maksimalno iskoristili njihovu funkcionalnost. Sistemi sa senzorima mogu automatski upravljati zatvaranjem i otvaranjem zavesa zavisno o vremenskim uslovima i intenzitetu sunčeve svetlosti. Ovo će vam omogućiti da osigurate zaštitu od sunčeve svetlosti čak i kada niste kod kuće.

Spoljašnje roletne
Spoljašnje roletne

Kombinacija sa spoljašnjom zaštitom

Kako biste dodatno pojačali zaštitu od sunčeve svetlosti, razmislite o kombinaciji unutarnjih zavesa ili roletni sa spoljašnjom zaštitom poput tendi ili žaluzina. Spoljašnja zaštita pruža direktnu zaštitu od sunca, sprečavajući prodor topline u unutrašnjost prostorije.

Alumil tende
Foto: Alumil

Pametna upotreba zavesa i roletni može biti ključna za zaštitu od sunčeve svetlosti i održavanje svežine i udobnosti u vašem domu tokom letnjih meseci. Odabirom pravih materijala, pravilnom montažom, korištenjem dvoslojnih zavesa, automatizovanim sistemom i kombinacijom s spoljašnjom zaštitom, možete učinkovito blokirati sunčevu svetlost, smanjiti toplinu i zaštititi unutarnje prostorije od štetnih UV zraka. Iskoristite ove savete kako biste osigurali ugodno i zaštićeno okruženje u svom domu tokom leta.

Prethodni tekstKako stvoriti funkcionalan i stilski dnevni boravak
Sledeći tekstOP100 i OE80 – Emerusovi sistemi za ograde