Kratke zavese su HIT!

I dok se jedni razmišljaju da li da ih potpuno izbace iz upotrebe, drugima su one deo neizbežnog dekora. Njihovo ime su zavese. Danas ih ima u velikom broju varijanti, ali one koje su uvek hit jesu kratke zavese.

Ovu titulu opravdale su time što predstavljaju spoj estetike i funkcionalnosti. Dok sa jedne strane pružaju zaštitu od sunca i neželjenih pogleda, sa druge strane ne zauzimaju velike površine na zidu, ali daju značajnu sliku prostora u kome se nalaze. Zapravo one su njegov lični pečat.

Zavese do radijatora

Ove zavese nekada se zovu i draperije. Kao što samo ime i kaže, nalaze se do iznad radijatora i veoma su korisne. Sa jedne strane, štite intimu, ali i prolaz prevelike količine svetlosti i toplote iz spoljašnje sredine, dok sa druge, ostavljaju otvoren prostor oko radijatora. Nekada je ovo bilo veoma bitno, jer se smatralo da zavese oslonjene na radijatore mogu da se zapale, što je potpuno netačno. Druga, prihvatljivija varijanta, bila je da duge zavese blokiraju toplotu koja se emituje od radijatora, te ih je najbolje zameniti kratkim zavesama.

Danas, budući da su zavese napravljene od različitih i, veoma često, prozračnih materijala i ova teorija je opovrgnuta. Međutim, kratke zavese se odlično uklapaju iznad radijatora, te je nepisano pravilo, i estetsko i funkcionalno da se u takvim slučajevima koriste.

Kratke zavese
Rolo zavese

Kratke zavese do prozora

U ovom slučaju, zavese prostiru se u dužinu toliko da prekrivaju donji deo profila, odnosno ceo prozor, odakle i nose takvo ime. Najčešće se koriste u kuhinji, iz praktičnih razloga. Kako su prozor i šporet, obično veoma blizu, kratke zavese su idealno rešenje jer se neće zapaliti, a sa druge strane, budući da su u kuhinji, podložne su prljanju i apsorbovanju mirisa, te je prednost što se lako održavaju.

Pored kuhinje, sve su popularnije kratke zavese za dnevnu sobu. Ne samo da su veoma tražene zavese koje se lako održavaju, među kojima prednjače rolo, zebra i trakaste zavese, veoma veliku potražnju beleže i zavese od platna. Danas postoji obilje boja, nijansi, dezena i dizajna, koji se lako uklapaju sa enterijerom ili pak daju poseban izraz istom. Sve to utiče da se zavese mogu naći i u svim ostalim prostorijama.

Etno karo ili cvetni detalji, moderne pastelne ili izražajne boje, luksuzni til, elegantni lančići, originalni držači ili trake za vezivanje sa strane, kombinacija više materijala, samo su neke, za zavese ideje, koje se biraju prema sopstvenim potrebama i afinitetima.

Kratke zavese su odlično rešenje kod onih prozora koji imaju veliko udubljenje, gde se velika zavesa estetski nikako ne bi mogla uklopiti. Sa druge strane zavese sa takvim prozorima daju autentičnu i nesvakidašnju sliku prostoru u kome se nalaze. Takva kombinacija najčešće se nalazi u Engleskoj, ali neretko se, kao moderna varijanta enterijera, nalazi i u kućama našeg podneblja.

Na osnovu svega, lako je zaključiti da kratke zavese sa ponosom nose titulu iz naslova ove priče.

Prethodni tekstOtvoreni Sajam nameštaja i Sajam mašina i alata za drvnu industriju
Sledeći tekstStaklo i njegova primena u arhitekturi