Toplina i svedenost skandinavskog dizajna

Iako stiže sa dalekog severa, skandinavski dizajn je univerzalan. Nepogrešiv je u svojoj toplini i svedenosti, spokoju i živosti. Sasvim sigurno je idealan izbor za unošenje vedrine u duge hladne zime, sa stilom. Vešto je izbalansirana formula za opremanje doma tako da se u dugim zimskim danima u savremenom, modernom i dobro izbalansiranom enterijeru uživa.

Norveška, Švedska i Danska su zemlje kojom caruje hladnije vreme i umerene boje severa. Geografske i vremenske prilike se naravno, ogledaju i u poimanju dizajna. Za razliku od toplog juga gde su sva čula prenapregnuta i sve puca od intenziteta boja i mirisa, ukus severa je umereniji i staloženiji.

Ukus severa je umereniji i staloženiji

Nije karakteristično jako, zlatno sunce, pa tako ni jarke boje koje se na njemu prelamaju. Ipak, skandinavci su majstori kako da u miran i tih ambijent zimskog sna vešto unesu toplinu i vedrinu koja je svima preko potrebna.

Skandinavskim dizajnom dominiraju vedrina i prozračnost. Bela boja je uvek dobrodošla i najčešći je motiv. Nameštaj je uglavnom ravnih, svedenih linija i nikako napadan, često je izrađen od svetlog drveta. U dekorativnim tkaninama je visok udeo prirodnih vlakana, i uopšte, Skandinavski dizajn prepoznaje prirodno kao vodeći motiv.

Nameštaj - često je izrađen od svetlog drveta

Nenatrpan prostor Skandinavskog dizajna ispunjen je obaveznom prazninom koja donosi lakoću i mir. Fleksibilan je i lako se održava, što karakteriše moderan život kome su ovakvi prostori namenjeni. Odražava stalno prisutnu potrebu za promenom uz manjak prostora za to u gradovima, i stoga je rešenje nađeno u uređenju enterijera koji nikako ne umara, već opušta i lako se menja i prilagođava. Vidljivo je samo ono što je neophodno.

Vidljivo je samo ono što je neophodno

Iako može zvučati hladno, Skandinavski dizajn zapravo zrači prijatnom toplinom i udobnošću, što se podstiče veštom upotrebom (prirodnih) materijala i kombinacijama boja i elemenata.

Skandinavski dizajn korene vuče iz 19. veka. Ipak, najplodnije doba mu je sredinom dvadesetog veka, a sa osvrtom 21. veka prepoznata je njegova univerzalnost. Karakterišu ga moderni enterijeru koji nose lepotu jednostavnosti.

Karakterišu ga moderni enterijeru koji nose lepotu jednostavnosti

Iako dominira paleta bele boje – bež, svetlo plava i siva, sporadični su jaki akcenti kontrasnih crne i braon. Gotovo je obaveza da fasadu krase veliki prozori koji u enterijer dovode dovoljnu količinu svetlosti (koja se u severnim zemljama dobija uvećanim otvorima).

Dominira paleta bele boje – bež, svetlo plava i siva

Drvo kao prirodni materijal unosi umirujuću atmosferu i oplemenjuje svaki prostor u kome se primeni i stoga je jedan od omiljenih materijala u ovako uređenim enterijerima. Detalji su ključni i nezaobilazni u promišljanju uređenja. Ključne reči skandinavskog dizajna bi bile: funkcionalnost, kvalitet, detalj, lakoća i priroda.

Prozori se u Skandinavskim enterijerima ističu svojim pozamašnim dimenzijama.

Uglavnom su bele boje, i često su u vizuelno potpunosti stopljeni u enterijer, brišući tako granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg. Retko kada se zastori nalaze u prostorima koje krasi Skandinavski dizajn, ali i kada se nađu, služe veštoj igri dobrog dizajna.

Skandivanski stil je stalna igra mere i akcentovanja

Skandivanski stil je stalna igra mere i akcentovanja, stoga i zastori mogu biti u bojama koje nagrađuju čitav enterijer i belinu koja dominira. Boje koje se takođe koriste u ovom načinu uređenja su plava, crvena, krem, žuta, terakota, siva i maslinasto zelena, a mogu biti i jarke tople boje kao što su žuta, naranžasta, ili nežna roza, stoga i zastore mogu da krase neke od ovih nijansi.

Pored belih, prostranih prozora, javljaju se još i jaki u izrazu – čelični i crni. U kombinaciji sa tek po kojim komadom nameštaja, čelični crni okvir prozora ističe njihovu dominaciju i pogled u svet, naglašava spoj unutrašnjeg i spoljašnjeg, i poziva na njihovo spajanje i pretapanje. Takođe, ističe geometričnost, prave linije i neumorni stil koji ovakvim prostorima vlada.

Fasadu krase veliki prozori

Drveni venecijareri su takođe u duhu Skandinavskog dizajna. Oplemenjuju prostor na jedinstveni način ovog prirodnog materijala a naročito su zahvalni za suptilnu igru svetla i senki.

U skladu sa čitavim enterijerom i unutrašnja vrata su najčešće bele boje, sa skrivenim ili poluskrivenim spojnicama kako bi se maksimalno izrazio minimalizam i nedostatak svega suvišnog. Često su sa podelama što odaje utisak luksuza i starinske note koja obogaćuje moderni stil.

Odaje utisak luksuza i starinske note

Kao i na prozorima, intenzivne boje, kao što je crna, koje su čest akcenat u skandinavski uređenim enterijerima, mogu se primeniti i na vratima. Na belim zidovima, ovakva u potpunosti crna vrata belog dovratnika čine svojevrsni umetnički izraz, koji nikako nije stran ovom stilu.

Crna je čest akcenat u skandinavski uređenim enterijerima

Naravno, prirodni materijali su toplo pozdravljeni u zemljama severa, i stoga drvo, kao čest primenjeni materijal skandinavskog stila, može biti i savršen izbor za vrata. Bela, crna ili drvena, bitno je da se uklapaju u celokupni enterijer i da ga svojim prisustvom obogaćuju jer svaki element je aktivan činilac u celokupnom dizajnu i uređenju prostora.

Kad je Skandinavski stil u pitanju, ništa nije prepušteno slučaju.

Piše: Ljubica Grujić, Mast. Inž. Građ.