German Design Award 2024 – proglašeni pobednici

Dodela prestižne nagrade German Design Award 2024, izvršena je na svečanom skupu 26. januara u kongresnom centru Messe u Frankfurtu. Nakon detaljne analize međunardonog žirija, dodeljene su prestižne nagrade u kategorijama: Odličan dizajn proizvoda, Odličan dizajn komunikacija, Odlična arhitektura. Neki od dobitnika su sledeći učesnici.

VAVE HOUSE

Opis

„Kuća talasa“ je samostojeća kuća koja obuhvata prirodni pejzaž izvučen iz okolnog okruženja. Projekat se fokusirao na elemente koji čine svakodnevno iskustvo korisnika. Koncept projekta je „prostor u pejzažu“ i tip elementa i njegov raspored zasnovan na gledištu i ponašanju stanara, a ne na unutrašnjem stilu, a odeljak za odlaganje je neprimetno dizajniran.

enterijer moderne kuće
Wave studio/ Foto: german-design-award.com

Izjava žirija

Dizajn plafona u obliku talasa koji se ritmički ponavlja daje prostoriji posebnu atmosferu. Elegantan ambijent koji je vizuelno u interakciji sa okolnim prirodnim pejzažom kroz velike staklene frontove.

Nagrada – za unutrašnju arhitekturu
Kompanija/Klijent: privatni. Dizajn: Ahn&Partners

THE STUDIO

Opis

Kuća Grunderzeit iz 1900. godine revitalizovana je održivo, sa velikom pažnjom. 2 apartmana (12 soba) su potpuno renovirana. Bili su neophodni fundamentalni zahvati u statici, spajanje, povezivanje podruma i međusprata, očuvanje spomenika od najvećeg značaja. Za 18 meseci izgradnje, STUDIO je kompletno renoviran na 270 m2 u smislu termičke, akustičke, električne i protivpožarne zaštite, i nudi holističku, savremenu atmosferu potkrovlja.

Izjava žirija

Zahvaljujući providnim staklenim zidovima, vratima i prozračnim strukturama, zadržana je simpatična prostranost soba nalik potkrovlju. Ekskluzivni karakter je pojačan dosledno svetlim površinama i izuzetnim nameštajem sa finim dekorativnim detaljima.

Nagrada: Odlična unutrašnja arhitektura
Kompanija/Klijent/Dizajn: MARCEL EBERHARTER Arhitektura, Innearhitektura i Gesamteinrichtung

BAU

Opis

Ručka za vrata „Bau“ je dizajnirana da sadrži dva kontrastna materijala. „Želeli smo čiste, geometrijske oblike koji bi radili zajedno kao različiti materijali.“, rekli su tvorci ovog proizvoda.  Dizajn je zasnovan na rigoroznoj geometriji, sa akcentom na materijal ručke. Eksperimentisanje sa različitim materijalima dovelo je do ideje o upotrebi mermera. Svi delovi su napravljeni od isečaka proizvedenih tokom proizvodnje mnogo većih predmeta, pazeći da nijedan od vrednih minerala ne propadne.

kvaka na zelenim vratima
Bau kvaka za vrata/ Foto: german-design-award.com

Izjava žirija

Dizajn kvake ‘BAU’ impresionira zanimljivim kontrastom između mermera i nerđajućeg čelika i jasnih geometrijskih oblika, što obećava poseban doživljaj ne samo vizuelno već i funkcionalno čini kvaku nepogrešivom.

Nagrada: Odličan dizajn proizvoda, materijal i površine
Kompanija/Klijent: Olivari B. s.p.a. Dizajn: DIZAJN STUDIO NIRUK

Plus G System

Opis

Plus G je samonosivi sistem mikroarhitekture. Korisnici stvaraju sopstveni spoljni (stambeni eksterijer) prostor kombinovanjem delova. Prostor se može prilagoditi tako da zadovolji različite potrebe korišćenjem okvira, zatim kombinovanjem zidova, krovova i funkcionalnih jedinica uključujući stubove i paravane, kao što su lukovi za ukrašavanje prednjeg ulaza, pergole za provođenje vremena u bašti ili prostorije na otvorenom.

pergola u dvorištu
Plus G System/ Foto: german-design-award.com

Izjava žirija

Samonosivi „Plus G sistem“ omogućava izgradnju elegantnih spoljašnjih površina kao što su pergole, nadstrešnice u ulaznom delu, nadstrešnice za automobile i slično. Zahvaljujući inteligentno dizajniranom modularnom sistemu, strukture se mogu harmonično integrisati u arhitekturu mnogih zgrada.

Nagrada: Odličan dizajn proizvoda, materijal i površine
Kompanija/Klijent: LI

KSIL Corporation. Dizajn:

LIKSIL Corporation

award winner 2024
Award winner 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.german-design-award.com