Fasade koje oduzimaju dah

Fasade – Futurizam gradnje na najvišem nivou

Od svojih početaka pa sve do danas građevinarstvo je prolazilo kroz mnoge razvojne periode. Svaki od njih sa sobom je nosio pravila, principe i simbole koja su ga kroz praktičnu primenu činili vizuelno i istorijski prepoznatljivim. Tu se ubrajaju svi oni elementi fasade na osnovu kojih se već letimičnim pogledom konkretna građevina sa velikom tačnošću može pozicionirati na stilskoj vremenskoj liniji.

U antičko doba to su bili stubovi sa karakterističnim kapitolima i skulpture ljudskog tela; u Srednjem veku utvrđeni zamkovi sa svojom jednoličnom, sivom kamenom spoljašnjošću; u gotici vrtoglavo visoke katedrale sa ugaonim gargojlima i vitražima, u klasici 18. i 19. veka četvorovodni krovovi i kitnjasti ukrasi zaobljenih linija, a danas instalacije od aluminijuma.

Fasade od kamena
Fasade od kamena

Savremena likovna umetnost, prateći preference autora, i dalje u velikoj meri primenjuje tradicionalne, davno etablirane tehnike, koje je u neku ruku prilagodila trenutku (umesto ulja danas se često koristi akril na platnu), ali je ipak pretežno definisana konceptualizmom kao pravcem, i instalacijom kao njegovim dominirajućim pojavnim tipom.

Instalacija je vrlo moćna tehnika jer podrazumeva rad sa takvim materijalima i takve formate koji nisu ograničeni samo na muzejske galerije, već se zbog svojih dimenzija često izlažu na otvorenom. Fasade kao obeležje 21. veka – primetno je upravo to delimično stapanje likovne umetnosti i arhitekture, zbog čega mnoge savremene objekte na kojima se jasno da uočiti uticaj konceptualizma, slobodno možemo nazvati građevinskim instalacijama. Građevinska instalacija je svojevrsna celina, entitet visoke umetničke vrednosti koji svojom suštinom, izraženom kroz formu i pojavnost, šalje snažnu estetsku poruku.

Otkada je prvi put proglašeno sedam svetskih čuda (koja su, ruku na srce, sva bila sagrađena na potezu od Grčke do Male Azije, zaključno sa Egiptom na severu Afrike), čovečanstvo oseća stalnu potrebu da ocenjuje i rangira građevinsko umeće. Međutim, deluje da to u savremenom dobu nije nimalo jednostavno iz jednog važnog razloga. U prošlim vekovima čudima arhitekture proglašavane su vladarske palate i skulpture izrađene po njihovoj želji, dakle personalizovani objekti čiji je broj bio ograničen veličinom i prostranošću tadašnjeg sveta, u kome sve do kraja 15. veka nije bilo Amerike.

Moderne fasade 21. veka, savremena arhitektura
Moderne fasade 21. veka, savremena arhitektura

Danas u obzir dolaze i poslovni i stambeni objekti, među kojima nisu samo kuće društvene elite, već i stambene zgrade kao tvorevina moderne koju smo nasledili, a konkurencija je toliko žestoka da zapravo nije moguće imati u vidu sve „kandidate“ i uspeti navesti sve one primere koji zaslužuju da budu pomenuti, a da se ne ogrešite o neki. Osim toga, impresivne građevine hipnotišućeg izgleda više nisu rezervisane samo za zemlje koje važe za centre umetnosti – sada ih možemo pronaći u mnogim većim gradovima svih krajeva sveta. Stoga mnogo više smisla ima sastaviti listu najatraktivnijih trenutno aktuelnih fasadnih rešenja koja oduzimaju dah.

Ventilirajuće fasade od perforiranih polimer betonskih panela

Osim što su jako praktično i mudro termoizolaciono rešenje, ventilirajuće fasade su ujedno i glavno lice objekta koje ključno definiše njegovu lepotu. Ove panele čini jezgro od mešavine slilicijuma, kvarca i bazaltnog agregata, sa dodatkom čestica poliestera i habajuća površina od polimer betona na koju je naneta UV zaštita u vidu završnog sloja.

Ventilirajuće fasade od perforiranih polimer betonskih panela
Ventilirajuće fasade od perforiranih polimer betonskih panela

Dobijaju se oblikovanjem u specijalnim kalupima u dimenzijama od 600 x 500mm pa sve do 1800 x 900mm. Paneli su debljine 14mm, težine u proseku 33kg/m², i podjednako su pogodni i za vertikalni i horizontalni sistem instalacije, u vidu kontinuirane fasade sa skrivenim spojevima vidljivosti svega 3mm. Njihova velika pogodnost je dimenziona uklopivost in situ, jer se sečenjem mogu krojiti na licu mesta, na samom gradilištu. Neporozni su, male mase obzirom na sastav, visoko otporni na dejstvo sila rastezanja i sabijanja, udarce, atmosferske uticaje, brojne hemikalije i mržnjenje.

U sastavu ove fasade nemaju teške metale, primenjive su u industrijskoj zoni i područjima visokog saliniteta vazduha, bojene su dugotrajnim bojama iz bogate palete, a završni sloj može da podnese tretman uklanjanja grafita bez posledica. Kao što naziv nagoveštava, fasadni polimer betonski paneli su celom površinom prošarani šupljinama koje mogu biti u vidu simetričnih i asimetričnih rupa, geometrijskih oblika, ili šablona inspirisanih prirodom, što arhitektama otvara zaista puno mogućnosti za kreativnost.

Fasade od 3D fiber cementa

Radi se o oblozi od cementnih ploča sa paralelnim uzdužnim, poprečnim ili dijagonalnim usecima, koje svojom reljefastom teksturom stvaraju efekat trodimenzionalnosti fasade. Prave se isključivo u prirodnim nijansama cement sive, a njihova homogena obojenost omogućava postizanje monolitnog izgleda.

 Fasade od 3D fiber cementa
Fasade od 3D fiber cementa

Prema rečima proizvođača, fiber cement je inovativni materijal patentiranog sastava i unikatne vlaknaste strukture, čija netaknuta sirovost dolazi do izražaja upravo zahvaljujući ukrasnim žlebovima modelovanim prema veličini i obliku ljudskog prsta. Inicijalno se isporučuje u velikim pločama, ali se u slučaju potrebe njihova veličina i oblik mogu menjati po porudžbini ili naknadno.

Namenjen je dizajnerima istančanog ukusa koji će na pravi način iskoristiti njegov glavni adut. Naime, kako se tokom dana menja upadni ugao sunčevih zraka, tako materijal odaje svaki put drugačiji vizuelni utisak, dobijen u igri svetlosti i senke koja se odvija pred očima posmatrača. Interesantno je da ploče imaju dva lica, što omogućava kombinovanje ravnih i reljefastih površina i objektu daje jednu potpuno drugačiju dinamiku.

Staklene fasade od transparentnih panela

Za izradu zid-zavesa i drugih tipova staklenih fasada oduvek su se koristila stopsol stakla ili stakla obložena energetski efikasnim folijama u raznim bojama. Sve do sada. Staklena jedinica sa dva providna panela, osenčena pomoću međuprostornog transparentnog staklenog uloška koji doprinosi da izgleda kao saće, novi je konstruktivni element za fasade, svetlarnike, kupole i krovove.

Staklene fasade od transparentnih panela
Staklene fasade od transparentnih panela

Pored neospornog elegantnog izgleda, ovaj proizvod je značajan zbog sposobnosti preusmeravanja i rasipanja dnevne svetlosti pomoću koje redukuje toplotni efekat sunčevih zraka i sprečava pregrevanje objekta. Transparentna saće stakla predstavljaju rodonačelnika jedne potpuno nove generacije termoizolatora, koji objedinjuje 75% bolju kontrolu sunčeve toplote sa nesmetanim uživanjem u dnevnoj svetlosti (za razliku od standardnih izo staklo paketa koji favorizuju jedno od ova dva svojstva na račun drugog). Istovremeno donose veliku uštedu energije i novca. Promenom geometrije i molekularne strukture saća središnjeg uloška može se povećati transparentnost elementa za primenu na izloženoj strani objekta gde je potrebno redukovati odsjaj, ili pak smanjiti ako je u pitanju zaklonjena strana koja je ceo dan u senci.

Poklon metalske industrije građevinskoj – perforirani fasadni paneli

Iako se na našem području intenzivno koristi za oblaganje prianjajućih i ventilirajućih fasada, alubond će, po svemu sudeći, u nekim delovima sveta uskoro otići „u penziju“. Na njegovo mesto doći će paneli, kasete i mreže od perforiranih metala, dizajnirani sa namerom da daju podstrek kreativnom zamahu arhitekata. U ponudi su cink, aluminijum, bakar, nerđajući čelik, nerđajući čelik presvučen slojem bakra i titanijum u ukupno deset boja i daleko više šara, koje se dobijaju milimetarski preciznom obradom pomoću CNC mašine.

Perforirane fasade od aluminijuma
Perforirane fasade od aluminijuma
Perfororane fasade od aluminijuma
Perfororane fasade od aluminijuma

Investitor se može odlučiti za neku od standardnih šara, ali kako je svaka od navedenih sirovina pogodna za obradu, uvek postoji opcija personalizovanog projektovanja uzorka, koji će nesumnjivo objektu dati lični pečat. Prema viđenom, da se zaključiti da su perforirani metalni paneli rešenje podjednako zastupljeno i na poslovnim i na stambenim objektima, ali sve više i na zgradama javnih institucija, prevashodno iz oblasti obrazovanja i kulture.

Ilumeš i magija svetlosti fasade

Dekorisanje fasade pomoću metalne mreže dosta je popularno među današnjim arhitektama. Paneli meša (eng. mesh – mreža), manje ili veće gustine tkanja, njihov su vrlo čest izbor jer pružaju mnogo mogućnosti za stilizovanje objekta delimičnim ili potpunim obavijanjem. Ilumeš nas vodi korak dalje. To je fasadni sistem mrežastih panela od aluminijuma ili galvanizovanog čelika sa integrisanim LED osvetljenjem, instaliranim sa diskretnim, gotovo nevidljivim sistemom kablova.

Ilumeš fasade -  sistem mrežastih panela od aluminijuma i  LED osvetljenja
Ilumeš fasade – sistem mrežastih panela od aluminijuma i LED osvetljenja
Ilumeš je fasadni sistem mrežastih panela od aluminijuma i  LED osvetljenja
Ilumeš fasade – sistem mrežastih panela od aluminijuma i LED osvetljenja

Meš paneli se pričvršćuju na metalnu konstrukciju pomoću leđnih držača pod blagim oštrim uglom, kako bi u večernjim časovima kada se aktivira rasveta, snop svetlosti koji pada na metalnu površinu proizveo efekat duginih boja koji zaista ostavlja bez reči.

Ilumeš je osmišljen za fino podešavanje raspona osvetljenosti promenom ugla pod kojim su postavljene LED sijalice, koje nadalje mogu biti fokusirane na određeni deo objekta ili osvetljavati celu fasadu, a dodatni atraktivni svetlosni efekti mogu se proizvesti pomoću zasebno kreiranog koncepta osvetljenja. U poređenju sa konvencionalnim sistemima rasvete, ilumeš je otporan na vremenske uticaje i temperaturne promene, pruža prizore i slike veće rezolucije i nezamenljiv je kao multimedijalni displej kojim se upravlja putem interneta.

Moderne fasade 21. veka
Moderne fasade 21. veka

Piše: Jelena Mitrović, diplomirani novinar