Projekat: Sklad i harmonija sa prirodnim materijalima

Priroda kao aksioma, privatnost kao imperativ, su motivi koji se nameću i koji kao takvi formiraju percepciju vikendice u blizini Banje Vrujci. Dualnost motiva, dualnost principa i dualnost u svemu što nas okružuje čine konceptualnu okosnicu daljeg formiranja objekta. Vikend kuća u Banji Vrujci trudi se da da odgovor na neka od fundamentalnih pitanja stvaranja i građenja, te života i sklada čoveka i prirode.

DUA vikend kuća, projekat: Unknown Studio
DUA vikend kuća, projekat: Unknown Studio

Sa sebičnom potrebom da sačuva privatnost svojih korisnika, vikend kuća, teži tome da se poistoveti sa krajolikom i da u svoje tkanje unese materijale i postulate tradicije, stare skoro koliko i naseobine.

Pažljiva dispozicija koja se otvara ka vizurama, a zatvara ili stidljivo otvara ka svemu ostalom, stavlja korisnika u prvi plan. Beg od urbanog stila života, beg od mašine zvane grad i mogućnost doživljaja sklada i harmonije… Sa prirodom, sa objektom… sa sobom.

DUA vikend kuća, projekat: Unknown Studio
DUA vikend kuća, projekat: Unknown Studio

Tradicija Šumadijskih objekata, uzeta je i svedena na nivo apsurda, zatim ponovo sastavljena u novom i modernom maniru. Maniru prilagođenom sadašnjosti, pre nego nasilno uklopljenim u prošlost.

Prelomljena forma kuće je izražena koliko i podela između doline i planine u Šumadijskoj topografiji. Ulaz je lociran na lomu dva volumena, istovremeno deleći spavaću od noćne zone. Objekat se sastoji od prizemlja i potkrovlja, ukupne neto zatvorene površine 123 m² u prizemlju i 77 m² potkrovlja, uz veliki trem povezan sa dvorištem.

Materijalizacija je podstaknuta lokalnim kamenom, koji klijenti imaju u posedu, i koji kao takav biva ponovno korišćen, u drugačijem slogu i maniru. Sirova i gruba obrada kamena, u simbiozi je sa teksturom drveta /u vidu letvica od sibirskog ariša/ i jasnim linijama tamno sivog crepa koji pored uloge krovnog pokrivača na sebe preuzima i ulogu akcenta i detalja na fasadi. Ova tri materijala zajedno čine izgled kuće i njene ravne linije zanimljivijim, dajući joj dozu morfologije koja postoji u prirodi.

DUA vikend kuća, projekat: Unknown Studio
DUA vikend kuća, projekat: Unknown Studio

Čelični ramovi oko otvora daju kraj teksturisanim površinama, i najavljuju poziciju staklenih površina. Otvori su različitih proporcija i u takvom rasporedu da kući obezbeđuju tokom celog dana kao i cele godine dovoljnu osvetljenost, neometenu tremom.

Fasadna stolarija je odabrana, prema preporuci arhitekata Unknown studija, iz Reynaers ponude profila. Osnovni motiv za ovakvu odluku je vrhunski kvalitet profila tankih preseka i odličan kvalitet koji nudi.

Reynaers je jedan od vodećih Evropskih proizvođača ALU profila za sve vrste aluminijumskih konstrukcija – prozora, vrata, kliznih sistema, strukturalnih fasada… Na ovom objektu osnovni cilj ugradnje ove vrste stolarije jeste vrhunska termička izolacija koju postiže i tanke, ravne ivice profila što daje elegantan izgled na modernim fasadama.

Kako bi više saznali o karakteristikama fasadne stolarije ugrađene na ovom objektu razgovarali smo i sa g. Berak koji je bio zadužen za proizvodnju i ugradnju prozora i vrata na projektu.

Novo Berak:

„Vrsta profila koji su ugrađeni su prozorski sistemi Reynaers CS 77 – klizni sistemi iz serije CP 68-ul, a vrata iz serije CS 77 skriveno krilo. Boja profila je tamno siva (RAL 7021) fine završne strukture. Ova boja je dosta zastupljena kada su u pitanju moderne kuće zbog vizuelnog utiska koji ostavlja kod posmatrača, a to je određena doza elegancije.“

G. Berak izdvaja nešto po čemu će angažovanje na ovom projektu pamtiti:

„Manji izazov je bio rešiti neke zanimljive oblike i dimenzije prozora (iz ugla statike) ali naravno, za sve izazove imamo rešenja odabirom adekvatnih (testiranih) sistema Reynaers profila.“

Kroz izvedene velike otvore ostvareno je povezivanje enterijera sa eksterijerom. Visine u enterijeru variraju od standardne spratne za noćnu zonu, do duple visine za dnevnu zonu.

Naziv projekta: DUA vikend kuća
Lokacija: Banja Vrujci
Godina projektovanja: 2021.
Godina izgradnje: u izgradnji
Površina: 200 m²
Autor: Unknown Studio
Projektanti: Jovana Miletić, Miloje Krunić
Vizualizacije: Milan Grubanov 3D
Fotografija: Jovana Miletić