Zaštita drvenih vrata i prozora od spoljnih uticaja

Odabir samog premaza i zaštita drvenih vrata prvenstveno zavisi od lokacije na kojoj se nalazi vaš objekat čiju stolariju premazujete (planinski predeo, primorje, ravnica, gradska sredina…), ali i od željenog izgleda koji želite da postignete. Kod nas klima nije ni sibirska, ni pustinjska, ali godišnje temperaturne razlike se mogu kretati od -25°C do +45°C, pa i više, uz obilnije padavine tokom hladnijeg dela godine.

Zaštita drvenih vrata prema oštrini atmosferskih uticaja

Drvene površine se moraju štiti različitim premazima jer ih atmosferske prilike oštećuju, drvo stari pod dejstvom sunčeve svetlosti, površina patinira i postaje srebrnasto-siva, a prljavština sve lakše prodire u dubinu. Atmosferska vlaga i padavine čine da drvo bubri, a da se onda prilikom sušenja znatno skuplja. Ove promene sadržaja vlage u drvetu dovode do tenzije koja može izazvati pucanje samog drveta, ali i do pucanja i ljuštenja premaza usled čega premaz gubi svoju zaštitnu funkciju.

Pored toga, velike temperaturne promene utiču na skupljanje i širenje filma koji štiti drvo, pa se tako povećava mogućnost da dođe do ljuštenja premaza (zbog toga su u planinskim predelima veća oštećenja jer su dnevne temperaturne oscilacije veće).

Buđ, sivkaste mrlje i gljivice truležnice se takođe javljaju usled visoke vlage. Truležnice izazivaju truljenje pa drvo vremenom postaje beskorisno, a buđ i sivkaste mrlje su više estetski problem. Dakle, da bi drvo sačuvalo živopisan izgled i strukturu potrebno ga je adekvatno održavati odgovarajućim sredstvima jer najvažnija karakteristika premaza za spoljnu upotrebu, pored dekorativne, jeste zaštita drveta od prekomerne vlage.

Stalna izloženost drveta UV zracima izaziva njegovu degradaciju kao i depolimerizaciju filma, a uz kombinaciju sa čestim kvašenjem zbog obilnih padavina koje su, zbog visokog stepena zagađenja vazduha, često i veoma kisele film se dodatno haba. Stoga se, čim se na premazu pojave prva oštećenja, mora obnoviti jer se samo tako može obezbediti dugotrajna zaštita.

Zbog toga se preporučuje da se bar jednom godišnje obavi detaljan pregled svih drvenih površina, a posebnu pažnju tada treba pokloniti horizontalnim jer su više izložene atmosferskim uticajima od vertikalnih površina i, u zavisnosti od regije u kojoj se objekat nalazi, voditi računa o stranama sveta. U načelu, više propada stolarija koja okrenuta na južnu ili zapadnu stranu.

Prvi koraci za adekvatnu zaštitu drveta

Pre nego što se odlučite za neki premaz, razmislite koji efekat želite da postignete i dobro obavite pripremu podloge jer je ona od suštinske važnosti. Nakon što se obavi završna mehanička obrada – brušenje drveta i spojeva – treba naneti poseban osnovni premaz koji reguliše vlagu u drvetu tako što ga impregnira te sprečava rasušivanje drveta i lepljenje vrata i prozora za štokove.

Zaštita drvenih vrata i prozora
Zaštita drvenih vrata i prozora

Ako želimo da tekstura drveta ostane vidljiva, a boja što prirodnija, najbolje je odlučiti se za lazure. To su manje pigmentisani premazi koji na drvetu stvaraju tanak film i transparentno nijansiraju površinu drveta. Lazure su vodoodbojne i veoma permeabilne pa omogućavaju drvetu da »diše», što je, s jedne strane veoma dobro. S druge strane, to znači da vlažnost drveta više varira nego kod drugih, nepropusnih ili polupropusnih premaza. Zbog atmosferskih uticaja, lazure realtivno lako erodiraju pa se sloj koji štiti drvo tanji i smanjuje, ali je njihova prednost što se relativno lako obnavljaju.

Ako hoćemo potpuno da prekrijemo teksturu drveta i njegove eventualne nedostatke, onda su najbolji izbor emajli, premazi koji sadrže veliku količinu pigmenata pa je izbor nijansi veoma veliki. Emajli su vodoodbojni i slabo paropropusni, što je istovremeno i vrlina i mana. Naime, zbog izloženosti vremenskim uticajima, s vremenom dolazi do propadanja premaza, stvaranja mikro-pukotina u tankom filmu kroz koje vlaga prodire u drvo. Kad količina akumulisane vlage postane prevelika, film premaza se potklobuči, puca i ljušti.

Zaštita drvenih vrata na planinskim objektima
Zaštita drvenih vrata na planinskim objektima

Slični problemi se javljaju i kod lakova, koji predstavljaju emajle bez pigmenata. Prilikom njihove upotrebe treba posebno voditi računa o UV zaštiti jer ne sadrže ni pigmente ni punila, pa treba dodati UV apsorbere. Zaštita od UV zračenja je važna jer su sve komponente drveta osetljive, a naročito lignin. Zbog ispiranja vodom i dejstva UV zraka, dolazi do njegove degradacije, drvo dobija sivu boju i može doći čak i do otpadanja drveta. Što je drvo izloženije svetlosti, degradacija je veća.

Pre izbora premaza posavetujte se sa prodavcima u specijalizovanim prodavnicama. Važno je da odaberete premaz koji najviše odgovara vašim potrebama i koji će na najbolji način zaštititi vašu stolariju. Vodite računa da lakovi i emajli najčešće sadrže različite rastvarače i mogu štetiti životnoj sredini.

Od skora se na našem tržištu mogu naći i brojni ekološki premazi, neki od njih na bazi prirodnih voskova i ulja koji su potpuno neškodljivi za upotrebu. Zaštita drvenih vrata zavisi od Vas, ali dobro razmislite pre nego što donesete konačnu odluku. Ovo je planeta na kojoj će živeti vaši potomci.

Piše: Isidora Gordić