Detalji nameštaja koji nose dugovečnost

Genijalnost stvaralaštva Mies Van der Rohea, arhitekte i među najznačajnijim imenima arhitektonskog stvaralaštva sveta, slikovito se prenosi kroz dva citata: „Manje je više“ i „Bog je u detaljima“. Iako se prvi najviše vezuje za modernu arhitekturu , čiji je i jedan od začetnika, drugi je univerzalan za svo arhitektonsko stvaralaštvo. Detalji finalno uobličavaju dizajn, ali su i integralni stukturalni činioci, često i presudni.

Kod unutrašnje i spoljne stolarije, okovi su elementi koji služe za povezivanje delova nameštaja i omogućavaju mehaniku, pokretanje i fleksibilnost savremenog mobilijara. Iako njihov dizajn uveliko utiče na sam izgled nameštaja, nosioci su daleko veće odgovornosti u životu nameštaja, i stoga je presudan i njihov kvalitet.

Nosioci daleko veće odgovornosti u životu nameštaja

U okove za nameštaj ubrajaju se bravice, magneti, sistemi za klizna vrata i plakare (pneumatici, usporivači, push-sistemi, podizači itd.), nogice, točkići, ručice, šarke, ramovi, lajsne, zglobovi, montažne pločice, šrafovi i tiplovi itd. Važan je njihov kvalitet, materijal i poreklo. Mnogi od njih sakriveni su iza spoljnih obloga i delova namaštaja i stoga su često pod previdom, iako ključni elementi funkcinisanja nameštaja.

Okovi su elementi koji služe za povezivanje delova nameštaja

Upravo okovi su omogućili razvoj kuhinjskog dizajna i doveli ga skoro do savršenstva. Njihova uloga je ne samo u unapređenom estetskom doživalju, već i u funkcionisanju, odnosno olakšavanju rada koji moderne kuhinje omogućavaju. Klizni elementi oslobodili su prostor i obezbedili ulaganje manje snage u pokretanje elemenata, a ujedno i snizili nivo buke koja se radom proizvodi.

Kod kuhinjskog nameštaja nogice čine jako bitan okov za nameštaj

Kod kuhinjskog nameštaja nogice čine jako bitan okov za nameštaj. Pored estetike koja je nezaobilazna i u daljem životu i korišćenju elemenata, imaju važnu ulogu i u njegovom montiranju. Pri samom montiranju služe i u nivelaciji elemenata, odnosno da bi kuhinjski element mogao da se postavi u pravilan horizontalni položaj.

Pri samom montiranju služe i u nivelaciji elemenata

Izrazito je važno da okovi za nameštaj budu čvrsti i kvalitetni. To se naročito odnosi na nosače i držače čija je uloga da imaju veliku nosivost.

Nosači visećih elemenata služe onome što vidimo – stilu, jer omogućavaju tu savremenost kuhinja, i prihvatanju tereta – ali isto tako imaju svoju ulogu i u pravilnom montiranju. Uz pomoć njih se vrši pravilno podešavanje visine elemenata u toleranciji do dva centimetara, kao i podešavanje elemenata u horizontalnom i vertikalnom položaju.

Klizači dolaze u nebrojano vrsta

Klizači dolaze u nebrojano vrsta, dok se nosači polica dele na konzole, preklopne, nevidljive, plastične, metalne sa graničnikom, nosače za staklene police itd. Pravilan odabir vrši se u zavisnosti od željenog izgleda, kao i od karakteristika elemenata koje treba da prihvate.

Kao što se sagledava, okovi su presudni i u ugradnji elemenata i u njihovoj nivelaciji, stoga je poželjno, pored izbora kvaliteta, prepustiti montiranje za to stručnim licima.
Kako se ne bi dogodilo da nešto u najboljem slučaju škripi, zapinje ili u mnogo lošijim scenarijima pada ili „odbija poslušnost“, potrebno je obratiti dovoljno pažnje na okove i posvetiti se izboru kvalitetnih i odgovarajućih elemenata. Kao i kod svih materijala i elemenata, postoje više i manje kvalitetni proizvođači okova. Cenu i kvalitet nameštaja određuju upravo materijal i okovi.

Okovi nisu presudni samo u životu nameštaja, već i u svim vidovima stolarije, kao što su PVC prozori. Otvaranje prozora i vrata zavisi upravo od vrste okova, a oni takođe mogu biti i protivprovalni. Ovakvi okovi, pored pojačane sigurnosti koja nije na odmet ni jednom domu, daju i sugurnost da će se prozori dugo vremena s lakoćom otvarati i zatvarati, bez pojave deformacija ili otežanog pokretanja. Kod okova za PVC prozore važno je i da su pocinkani šestovalentnim cinkom. Takvi okovi su srebrnaste, a ne žućkaste boje.

Najčešće su vidljivi i stoga su uglavnom dizajnirani elementi

Kod vrata, čija je funkcija u pokretljivosti, okovi su presudni. Kvalitetne šarke, na prvom mestu, funkcionalno služe za povezivanje vratnog krila i okvira, štoka. Njihov oblik je bitan jer se neke vide i kada su vrata zatvorena. U zavisnosti od namene, dele se u nekoliko podgrupa.

Uvrtne spojnice se koriste u proizvodnji standardnih falcovanih vrata, odnosno vrata sa preklopom, i prozora koji imaju mogućnost otvaranja oko vertikalne ose. Sastoje se od muškog dela sa osovinom i ženskog dela u koji osovina ulazi. Poseduju mogućnost podešavanja po visini, dubini i nagibu – 3D podešavanje. To je ključno pri rešavanju problema vezanih za montažu i održavanje vrata i prozora. Najčešće se izrađuju od čelika. Kapice za uvrtne šarke nose estetsku ulogu i stoga dolaze u nebrojano vrsta i formi, da bi se uklopile u različite vrste kvaka i enterijere.

Ukopavajuće šarke su praktično nevidljive, a njihove dimenzije zavise od debljine i težine vratnog krila. Postoje i preklapajuće i bravarske, samozatvarajuće ili oscilirajuće šarke, kao i šarke za staklo. Koriste se za kaljeno staklo do 10mm debljine i za različite namene pri izradi vrata i pregrada od stakla.

Kvake su izuzetno važan element vrata i prozora Ukopavajuće šarke su praktično nevidljive

Kvake su izuzetno važan element vrata i prozora i njihova osnovna uloga jeste otvaranje, ali kao vizuelno dominantan element, jako se polaže na njihov dizajn. Naravno, od njihovog kvaliteta zavisi i životni vek i sigurnost vrata, a tako i prostora koji štite.

Sistemi za zaključavanje mogu nositi različiti nivo zaštite, i pored standardnih brava postoje i protivprovalne, i to u različitim nivoima zaštite. Prateći okovi za vrata i prozore čine svi oni koji nisu presudni za njihovo funkcionisanje, ali im daju specifičnu funkciju. Najčešće su vidljivi i stoga su uglavnom dizajnirani elementi.

Sistemi za zaključavanje

Kao i svi elementi, i okovi imaju životni vek i dolaze sa garancijom. Garancija se najčeće kod pokretnih okova izdaje na broj otvaranja, minimum 10 000, ili na 3 – 5 godina eksploatacije. Proizvođač je takođe važan, ne samo zbog garancije kvaliteta, već i zbog kasnijeg servisiranja jer delovi mehanizama različitih proizvođača uglavnom nisu kompatabilni.