Dubai u misiji vodilje u modernoj arhitekturi (Video)

Svaki put kada je arhitektura Dubaija u pitanju, pomislimo dalje od ovoga ne može. Više od ovoga ne može. Impresivnije od ovoga, nikako ne može. Ali uvek stigne demant. Najnoviji od istih je i stigao u obliku vesti da Dubai gradi novi neboder. Ovaj najnoviji biće visok 500 metara, a njegova će fasada biti pokrivena digitalnim displejima.

I kao što je gore pomenuto , poput Njujorka, Dubai ne pokazuje znake zaustavljanja ili usporavanja kada se radi o njihovoj neverovatnoj panorami. Ako se ne takmiči sa titulom najviše zgrade na svetu Dubai definitivno pomera granice mogućeg svojim novim projektom. Najnoviji dodatak njihovoj panorami jeste Burj Jumeira, toranj visok 550 metara, koji će iznići iz jezera u obliku otiska prsta vladara ovog emirata, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktouma, a formiraće glavni ukras centralnog dela Jumeirah distrikta.

Već sam oblik je impresivan. Naime, ovalna baza nebodera kreirana je tako da replikuje otisak prsta šeika, a biće okružena buticima, fontanama i drugim detaljima. Novi prostor će biti centar društvenih, kulturnih i umetničkih događaja i aktivnosti u ovom emiratu.

Neboder će iznići iz jednog kraja jezera, a sastojaće se od dve zaobljene i međusobno povezane građevine koje su modelirane tako da se prilagode topografiji regiona, a dizajnirane su sa fasadom koja će biti prekrivena digitalnim ekranima. Građevina će ,takođe, sadržati nebesku ložu i restoran na visini od 450 metara, više vidikovaca sa panoramskim pogledom na grad, a nudiće mogućnost skydivinga i fleksibilni prostor za organizovanje događaja koji će biti nazvan Crown.

Pogledajte kako izgleda ovo „novo čudo“ Dubaija: