Unesite delić Meksika u svoj dom

Da li ste željni vreline, veselih i jarkih boja i glasne muzike? Volite čokoladu, kukuruz i čili papričice? Onda je Meksiko mesto za Vas! Ne brinite, nije potrebno da rezervišete avionsku kartu, možete delić Meksika jednostavno uvesti u svoj dom!

Ukoliko pogledamo istorijski, primećujemo da Meksiko ima veoma dugu istoriju dizajna. Meksičke zanatlije su dugo kombinovali lepotu i funkcionalnost komada koje su izrađivali. Prirodni i reciklirani materijali su uglavnom korišćeni za izradu svakodnevnih objekata kao što su nameštaj, posuđe, umetnički predmeti, religiozni objekti… Narodna umetnost kao što je tkanje, grnčarija i rad sa srebrom, bile su deo meksičke kulture dugo vremena.

Iako variraju od regije do regije, možemo reći da su meksički enterijeri veoma karakteristični. U njima preovlađuju jarke boje i prirodni tonovi. Može se reći da je ovo glavna karakteristika meksičkog enterijera. U priobalnim regijama preovlađuje beli štuko, keramičke pločice, topli tonovi zemlje i terakote sa jarko plavim akcentima. U kopnenim regijama enterijeri nalikuju onim u hacijendama, sa visokim tavanicama, zidovima obrađenim fresko tehnikom i velikim prozorima.

Paleta boja je veoma široka, i za postizanje žive atmosfere u enterijeru poželjno je kombinovati više boja. Zemljani tonovi terakote, nepečene opeke, rđe i gline su lepa pozadina za svetije boje kao što su nijanse zlatno žute, indigo boju, ljubičaste i narandžaste tonove zalaska sunca. Veseli i svetli dezeni su takođe karakteristični, posebno ih primećujemo na prozorima i stolnjacima. Ukoliko želite da dekorišete enterijer u ovom stilu, ne smete se plašiti boja.

Ukoliko ste osoba koja voli i preferira pastelne nijanse i čisti minimalizam, meksički stil ne bi bio prijatan izbor za vas. Jer, da biste postigli autentični efekat, ne samo da se očekuje da slažete jarke boje, već da ih slažete u velikom broju i količini, i čak na kontrastan i naočigled nespojiv način. Kada se radi o prozorima, i na ovom elementu boja je naravno u glavnoj ulozi. Boja se može pojaviti na samom ramu prozora, na zidu oko njega u obliku različitih geometrijskih šara divljeg kolorita ili na zavesama ili perlama koje se mogu postaviti na prozor. Još jedan element koji se često pojhavljuje na prozorima kako kod nas tako i u Meksiku su rešetke od kovanog gvožđa.

Uopšte, kovano gvožđe je veoma cenjen materijal u Meksiku i osim na ogradama i kapijama često se pojavljuje i na prozorima kao i na balkonima. U kombinaciji sa jarkim bojama kovano gvožđe izgleda veoma efektno, u isto vreme ozbiljno, čvrsto i razigrano.

Vrata su često veoma živopisna. Najčešće napravljena od drveta, vrata su i ukrašena iuli rezbarijom ili drugim elementima. Često su i veoma živopisnih boja sa elementima od kovanog gvožđa. Kovano gvožđe se javlja i kao kapija ili dodatna zaštita za vrata.

Oko vrata, baš kao i oko prozora, se često izrađuje dekorativni ram. Ovaj ram je u najvećem broju slučajeva naslikan ili od drveta. Takođe se pojavljuje ram od keramičkih pločica i drugih materijala. Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen, ram je dekorativan i često sa geometrijskim ukrasima i, ukoliko je oslikan, u jarkim bojama.

Nameštaj je rustičan, uglavnom napravljen od punog drveta i masivan. Nameštaj je zapravo interesantna mešavina španskog kolonijalnog stila, majanskih tradicionalnih motiva, a primećuju se i kineski elementi. Bogata, čak kitnjasta, španska ornametacija savršeno nadopunjuje jednostavne komade nameštaja kao što su ormani i stolovi čistih i pravih linija, što je odlika majanskih uticaja. Pored toplih tonova borovine i meda, meksički nameštaj se često sreće i u jarkim bojama kao što su crvena, narandžasta i plava.

Materijali i tkanine koji se koriste su uglavnom velur, koža, intenzivno obojen tekstil sa dezenima i tradicionalnim motivima drevnih civilizacija. Detalji koji se koriste u prostoru su tkana ćebad, keramika i grnčarija od terakote, umetnički predmeti i dela veoma živih boja, biljke (posebno kaktusi), živopisne pletene korpe, primitivne figurice i tradicionalne maske.

Metalni detalji se pojavljuju u velikim količinama, bilo da se radi o upadljivim šarkama za vrata, bravama i kvakama, kovanom gvožđu, lusterima ili detaljima kao što su svećnjaci.

Podovi su vrlo često od prirodnih materijala kao što je terakota, cigla… U kuhinjama i kupatilima ali i u drugim prostorijama su veoma popularne keramičke pločice, a takođe se može primetiti i veoma živopisna obrada keramičkih elemenata kao što su lavaboi i sudopere.

Ove pločice su često dezenirane, sa šarama veoma sličnim mavarskim dezenima koje možemo sresti u Španiji. Upotreba keramičkih pločica je za podneblje Meksika, gde su temperature često veoma visoke, je vrlo praktičan izbor bez obzira na prostoriju.

Takođe, pošto su Meksikanci izuzetno pobožni, u tipičnim meksičkim domovima neretko se sreću i religijski motivi i figurice, čak i mali oltari U toplijim delovima Meksika, tradicija je spojiti unutrašnji i spoljašnji prostor kuće, tako da se često sreću kuće i hacijende sa unutrašnjim dvorištima, atrijumima, dugačkim tremovima i verandama koje su nadstrešnjene i otvorene prema bašti.

Za razliku od drugih antikviteta, koji se uglavnom traže u besprekornom stanju, meksički antikni nameštaj cenjen je zbog svojih nesavršenosti. Često samouki, meksički stolari su na veoma maštovit i inteligentan način nedostatak finih alata za obradu drveta pretvarali u prednosti, koristeći greške u veoma dobrom drvetu na taj način da su ove postajale zaštitni znak određenog komada nameštaja.

Nadahnuta mešavina indijanskih i španskih uticaja, meksički stil u enterijeru naglašava upotrebu prirodnih materijala i bogate palete intenzivnih boja, dezena i tekstura. Minimalno opremljen enterijer spaja u sebi ručno izrađene antikne predmete sa savremenom umetnošću i komadima nameštaja , stvarajući intrigantnu mešavinu starog i novog.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.