Dajte vašem prostoru notu topline

Unutrašnja vrata su vise od samih vrata – ona su izraz dizajna, od toplog preko smelog do elegantnog, stvarajući tako impresiju šta vas očekuje iza njih, noseći vas kroz sobe i u vaš dom. Baš kao i bilo koji drugi predmet dizajna u domu, ona bi trebalo da budu pažljivo odabrana tako da podrže jedinstven stil i karakter celokupnog enterijera.

U današnjem dizajnu enterijera, vrata imaju bitnu, ali često podcenjenu ulogu; obavljaju važnu funkciju i pored estetskog unapređenja nude bezbednost, privatnost, smanjujubukui razdvajaju prostorije.

Ona se koriste i vide izbliza svakodnevno, tako da ne bi trebalo odmah posegnuti za najeftinijom varijantom – trebalo bi uskladiti njihov stil sa ostatkom vašeg doma koliko god je to moguće. Za početak, dobro je da sagledate opcije iželje kada je u pitanju stil vrata, kojih danas ima jako mnogo. Od svih varijanti panel vrata su najčešće korišćena za stambene objekte. Ona mogu lako doprineti da vaša kuća dobije na stilu ili jednostavnosti.

Dostupna u širokom spektru modela, ova vrata se lako uklapaju u svaki enterijer bio on klasičan ili moderan.

Popularna su iz više razloga, jaka su, vrsta, otporna na krivljenje tokom vremena pa se uglavnom koriste i kao ulazna vrata.

Panel vrata se sastoje od okvira sa horizontalnim i vertikalnim podelama izmedju kojih se nalaze paneli, kojih može biti jedan, dva ili više. Prava panel vrata su ona kod kojih paneli nisu čvrsto fiksirani za ram koji ih nosi već su slobodni. Danas su međutim, moderna panel vrata jedna celina koja na svojoj površini imaju modelovane panele. Što više podela na panele imamo, to su vrata bogatija i zahtevnija, pa pazimo u kakav ih prostor unosimo. Jednostavne i čiste linije enterijera mogu podneti naglašeniji dizajn vrata, dok bi klasičan i stilski dizajn izgledao prenatrpan i ugušen sa vratima koja imaju zahtevan dekor.

Panel vrata čuvaju toplotu u prostoriji

Ova vrata takođe mogu biti od različitih materijala, pa u zavisnosti i od toga varira njihov izgled i učinak na enterijer. Panel vrata od punog drveta su masivna, oplemenjuju prostor koji odmah dobija na toplini i kvalitetu. Nisu preporučljiva za male prostore jer će ih jošviše opteretiti, a najvišeće doći do izražaja i punog sjaja u velikim, ne previše pretrpanim prostorijama. Ovakva vrata osim što uvaju toplotu u prostoriji, dobro su i zvučna izolacija.

Mogu biti izrađena i u drugim materijalima kao MDF, iverica itd, osim što su ovakva vrata lakša, uz to su i jeftinija od punog drveta. Materijal takođe utiče na izgled celih vrata pa pazite da ne uzimate najjeftiniju varijantu jer će loš izgled vrata uticati na celokupan izgled prostora. Kvalitet je takođe bitan jer vrata treba da traju godinama, a trpeće mnoga otvaranja i zatvaranja kao i lupanja.

Panel vrata su jako prilagodljiva i osim što se mogu lako izraditi u svim dimenzijama standardnim ili ne, paneli su zamenljivi pa mogu da budu od stakla. Ovo će prijati prostorima koji su mali ili bez prirodnog osvetljenja ili ako naprosto samo želimo da vizuelno povećamo prostor.

Staklo može biti mat, providno, rezbareno ili u boji, u zavisnosti od vaših želja.

Panel vrata se sastoje od okvira sa horizontalnim i vertikalnim podelama izmedju kojih se nalaze paneli

To će osvežiti prostor i proširiti vidike, dati notu elegancije prostoriji. Biće zahtevnije za održavanje zbog stakla koje se lako uprlja, pa obratite pažnju koliko staklenih panela imate i da li su to ravne ili reljefne površine. Kod ovakvog dizajna vrata, možemo se poigrati bojama i igrom svetla koje će kasnije prolaziti kroz ove panele, pa tako prilično jednostavnom i svedenom dekoru prostorije možemo udahnuti malo živosti ikolora.

Ovakva vrata osim što se lako mogu prilagoditi nestandardnim dimenzijama, mogu lako izaći u susret svakom zahtevu u dizanu pa tako i boji. Da li će biti bela ili u nekoj drugoj boji zavisi opet od naših ukusa i želja. Najbitnije je, kad se radi o boji vrata, obratiti pažnju na kolorit prostorije. Na primer: ako je kolorit zidova jak tj. u nekoj dominantnoj boji, onda je najbolje da i vrata budu ili u istoj boji sa zidom, ili u nekoj neutralnoj.

U prostoriju koja je neutralna, sa nameštajem svetlih i nenametljivih boja, možemo postaviti vrata u nekoj jačoj boji, samo pazite da ne preterate sa previše snažnim koloritom jer će u ovom slučaju vrata odskakati od celog dizajna i neće se uklopiti. Osim panela i boje, dekoru ovakvih vrata doprinosi i sam okvir u koji su smešteni paneli. On može biti klasičan kao i u većini slučajeva klasičnih panel vrata. Ivice rama mogu biti zaobljenje ili zasečene, sa ukrasnim lajsnama i raznim dekoracijama.

Panel vrata su dostupna u širokom spektru modela, ova vrata se lako uklapaju u svaki enterijer

Kod modernih varijanti panel vrata, podela je urađena tankim lajsnama koje mogu biti od drugog materijala u odnosu na sama vrata, na primer od aluminijuma. Samim tim se dobija moderan, sveden i minimalistički izgled.

Koliko vam panel vrata mogu olakšati uređenje doma svojom prilagodljivošu, tako isto vam mogu i otežati jer imaju i svojih mana. Što više dekora i panela, skuplja su, pogotovo ako su od punog drveta, teže se čiste i održavaju. Staklo, koliko god lepo izgledalo, uvek se može razbiti ili napući.

Izrada po meri i vašem ukusu kasnije zahteva nestandardne i skuplje popravke, tako da dobro razmislite kakva vrata želite. Ne dozvolite da vas veliki izbor i dizajn panel vrata obeshrabri. Vodite se jednostavnošu i pravilom da ona treba da se uklope u nameštaj, da ne bi smela da odskaču i da na njima bude akcenat. Na kraju ne zanemarite ni dobar kvalitet i ugradnju jer to je osnova svega.

Piše: Tijana Vučak, dizajner enterijera