Kako je Zaha Hadid napravila prvu porodičnu kuću?

Zaha Hadid, za vreme svog života, bila je poznati arhitekta poznat po neobičnim objektima koji nisu porodične kuće. Ipak, u ovom slučaju napravljen je presedan. Naime, kada je Vladislav Doronin, po prvi put, nekome otkrio planove za svoj dom iz snova, obratio se osobi za koju je znao da će ga razumeti – Zahi Hadid.

Sastanak tokom kog je to uradio nije bio njihov prvi susret jer su njih svoje prijatelji od ranije, a povezivala ih je ljubav koju oboje gaje prema ruskoj avangardnoj umetnosti. Hadid je studirala avangardnu umetnost, dok je Doronin gajio neverovatnu strast prema istoj. Samim tim, bilo je savršeno logično da CEO Aman Resorts i OKO Group kompanija, čovek koga je Hadidova jednom nazvala “ruski Džejms Bond”, o planovima za svoj dom iz snova razgovara upravo sa slavnom arhitekticom.

Capital Hill Residence, Zaha Hadid
Capital Hill Residence, Zaha Hadid

U to vreme oni nisu shvatali, da je ovaj projekat od 140 miliona dolara zapravo jedina privatna rezidencija koju će Zaha Hadid za života kreirati. Doronin je odabrao Barvikha šumu, nadomak omiljene mu Moskve, kao prostor za svoj novi dom od 3.600 kvadrata, koji je nazvao Capital Hill Residence.

Parcela se nalazila na strmoj padini, pa je Hadid zajedno sa svojim timom ugradila ovaj dom u samu padinu, kreirajući strukturu koja deluje kao da je izrasla iz zemlje. Neke od pogodnosti ovog doma, kao što je bazen, spa i teretana, nalaze se ispod šumskog nivoa.

Ipak, jedan aspekt ovog trospratnog doma se nalazi iznad svih ostalih – master spavaća soba nalazi se na visini od 35 metara iznad zemlje. Povezana sa ostatkom doma slim stepeništem, ova kuća definitivno obezbeđuje vrhunski pogled na svoje predivno okruženje.

Pored toga, ovaj dom poseduje japansku baštu i noćni klub, zajedno sa brojnim drugim inovativnim pogodnostima i, očekivano, ona nije dostupna za kupovinu.