Projekat: Pažljiv odabir materijala pri kreiranju toplog enterijera

Izolovan od gradske buke, orijentisan prevashodno ka sopstvenom dvorištu, stan gm23 predstavlja toplinu i predstavlja dom. Suptilna šetnja između različitih stilova i pristupa stvara traženu atmosferu, lagano uvodeći notu eklektike.

U stanu za četvoročlanu porodicu, cilj je bio spojiti luksuzniji izgled i dojam sa funkcionalnošću i navikama korišćenja porodice.

Projekat enterijera stana GM23 / Autor projekta / Unknown Studio / foto: Relja Ivanić
Projekat enterijera stana GM23 / Autor projekta / Unknown Studio / foto: Relja Ivanić

Dvostrana orijentacija stana doprinosi postojanju različitih tipova svetlosti, u različito doba dana. Prirodno osvetljenje je dodatno naglašavano i uvođeno u prostor, zamenom otvora odnosno proširenjem istih, te korišćenjem stolarije sa tanjim profilima. Veštačko osvetljenje planirano je kao logičan sled i nastavak prirodnog, koncipirano i pozicionirano kroz vise zona, sa velikom mogućnošću kontrole i upravljanja tako da se može prilagoditi željenom ambijentu i potrebi. Celokupnom utisku doprinosi i visina prostora 290-300 cm.

Ulaz, dnevna zona i kuhinja, iako fizički odvojene, vizuelno čine jednu podeljenu, odnosno celinu povezanu staklenim vratima. Staklena vrata, specifičnog manira, sa suptilnim i jasno artikulisanim podelama su izrađena od strane firme EcoForm d.o.o. upotrebom enterijerskih aluminijumskih profila nemačke firme Raumplus. Sistemska rešenja Raumplusa su prilagođena potrebama i pozicijama enterijera stana, dok su same podele i njihova segmentacija rađeni po meri. Od istih profila i na isti način su tretirana vrata od kupatila u spavaćoj sobi.

Projekat enterijera stana GM23 / Autor-projekta: Unknown Studio / foto: Relja Ivanić
Projekat enterijera stana GM23 / Autor-projekta: Unknown Studio / foto: Relja Ivanić

Zona spavaće sobe, vizuelno je neutralisana, s obzirom na njenu poziciju tik uz ulazna vrata, vratima integrisanim sa oblogom zida. Kako adekvatno sistemsko rešenje za predmetnu poziciju nije postojalo, s obzirom na potrebu spajanja furniranog MDF-a korišćenog u celom stanu, zidne obloge i neutralisanja vrata, pribeglo se izradi pozicije po meri, odnosno izradi rešenja vrata koja se mogu uklopiti u predmetni zahtev

Izrađena vrata su varijacija na temu standardnog kontra-štoka, gde se plot vrata ravna sa štokom. Modifikovan na takav način da sam plot postaje dodatno zadebljan, dok obloga zida postaje integralni deo štoka, time što u sebi sadrži neophodne diht gume i ujedno diktira smer otvaranja vrata. Firma za izradu nameštaja po meri, Merano d.o.o. iz Čačka je zaslužna za realizaciju i pomoć u tehničkoj pripremi detalja ove pozicije.

Zona dečijih soba, pozicionirana je na suprotnoj strani stana. Monotonija dugog hodnika koji povezuje ove zone, razbijena je elementom sa naglašenim vertikalama i odnosnom punog i praznog. Na taj način formirala se pored prostora za odlaganje, i interesantna igra elemenata i prelamanja svetla. Vrata u predmetnim hodnicima su posmatrana i tretirana kao neutralni element, vanstandardne visine, kako bi se dodatno naglasila sama visina prostora.
Pažljivo odabranom materijalizacijom stvara se opšti utisak toplog ambijenta. Toplini drveta /masiv i furnirani MDF/ konfrontirana je hladnoća i hrapavost beton tehnike na zidovima i nameštaju. Teksturu drveta umiruju glatke linije aluminijumskih profila, ogledala i stakla.

Projekat enterijera stana GM23 / Autor projekta: Unknown Studio /  foto: Relja Ivanić
Projekat enterijera stana GM23 / Autor projekta: Unknown Studio / foto: Relja Ivanić

Gde je funkcija tražila velike jednoobrazne površine, uvođeni su nutevi u materijalu (nutevi u farbanom MDF-u) kako bi se pomoću taktilnosti izbegla monotonija. Kompozitni materijali na kuhinjskim pločama, iako tamni i glatki, odabranim dezenom stvaraju percepciju dubine.

Svedene linije komada nameštaja predstavljale su još jednu konfrontaciju podnim i zidnim oblogama, koje sa sobom nose duh vremena koja su bila /drveni pod, opeka/ te na taj način zaokružuju priču eklektike u kontrolisanoj meri, kojoj se težilo.

Naziv projekta: Projekat enterijera stana GM23
Godina projektovanja: 2019-2020.
Godina realizacije: 2020.
Autor projekta: Unknown Studio
Projektanti: Jovana Miletić, Miloje Krunić
Saradnici: Mina Nedeljković, Katarina Miletić
Fotografije: Relja Ivanić