reč stručnjaka: Svaki projekat je za nas izazov i tako mu i pristupamo!

Kompanija Feal je renomirana firma koja se ističe svojom dugogodišnjom tradicijom i iskustvom u proizvodnji aluminijumskih profila. Njihovi proizvodi su poznati po visokom kvalitetu, pouzdanosti i modernim dizajnom. Feal Beograd se ponosi i svojom sposobnošću da pruži brzu i efikasnu podršku klijentima, od početne ideje, tehničke podrške do realizacije na samom projektu.

Gotovo svakodnevno imamo upite od naših čitaoca koji se odnose na izbor profila, stakala, okova, gotovih prozora ili vrata. Činjenica je da se kupci stolarije u poslednje vreme sve više informišu pre nego se odluče za konkretan proizvod. Na neka od pitanja koje dobijemo na našu adresu odgovorio je Predrag Vidović, direktor kompanije Feal iz Beograda. Njegova kompanija se uspešno bavi proizvodnjom aluminijumskih profila za domaće i inostrano tržište.

Predrag ima dugogodišnje iskustvo u ovoj branši i verujemo da ne postoji niko iz struke, a da ne zna gospodina Vidovića. Njegova pozicija u vođenju kompanije u ovoj industriji mu omogućava da nam prenese široko znanje u vezi sa izborom stolarije. Konstantno je uključen u brojne projekte kako stambene, tako i poslovne, industrijske i rezidencijalne, što mu daje dodatno iskustvo u tom polju. Takođe, gospodin Vidović je upoznat sa najnovijim trendovima i tehnološkim inovacijama u industriji stolarije. I, na kraju, predstavljanje kompanije Feal Beograd u ovom intervjuu pruža priliku za sagledavanje šireg konteksta industrije građevinske stolarije, fasada i propratne opreme.

Aluminijumski prozor za vaš dom
Feal TERMO 85 / foto: feal d.o.o.

Šta je to što prvenstveno odlikuje kvalitetan aluminijum od kojeg se dalje proizvode profili i na kraju kvalitetna građevinska stolarija?

Postoji razlika između kvalitetnih aluminijumskih profila i kvalitetne građevinske stolarije. Za kvalitetne aluminijumske profile Vam je potrebna primarna legura aluminijuma, dizajn profila sa adekvatnim odnosom debljine zida i dimenzija profila, vrhunski alati za proizvodnju i kontrola kvaliteta samih proizvoda. Ukoliko imate površinsku zaštitu profila neophodna je adekvatna predobrada i automatska linija kako bi garancija na površinsku zaštitu bila važeća. Dok za kvalitetnu građevinsku stolariju Vam je pre svega potreban dobar dizajn celokupnog aluminijumskog sistema koji pored profila uključuje i poliamide za termo prekid, EPDM zaptivke, sitni aluminijumski i PVC delovi za spajanje i odličan okov koji čine samo materijal za jedan proizvod.

Aluminijumski prozor za vaš dom
Feal TERMO 85 / foto: Feal d.o.o.
Taj proizvod je neophodno da bude napravljen i ugrađen od strane kompanije za proizvodnju prozora (neki od naših sertifikovanih partnera) koji je obavezan da proizvod napravi isključivo na osnovu kataloga sistema i da bude ispitan u renomiranim evropskim institutima. Iz navedenog je jasno da nije toliko lako dobiti kvalitetnu građevinsku stolariju, jer zavisi od većeg broja faktora koje ne kontroliše isključivo proizvođač sistema. Na žalost, na našim prostorima koliko god mi želeli da pričamo o kvalitetu, cena je odlučujući faktor u izboru proizvoda. Pa imamo i situacije da se i neki vrhunski sistem može upropastiti neadekvatnom obradom ili montažom ili površinskom zaštitom.
Mi u FEAL-u imamo slogan KVALITET na prvom mestu i sve naše sisteme smo osigurali kod EuroHerc osiguravajuće kuće i radimo isključivo sa sertifikovanim prerađivačima, kako bi to osiguranje važilo i za finalni proizvod tj. građevinsku stolariju.

U poslednje vreme često viđamo aluminijumsku stolariju na rezidencijalnim objektima. Kako je ova vrsta stolarije pronašla svoje mesto na takvim projektima?

Stolarija je veoma bitan finansijski faktor u celom budžetu jednog rezidencijalnog objekta. Dok sa druge strane postoji ta čuvena gradacija stolarije na: PVC / Aluminijum / Aluminijum- Drvo prozore koja znatno utiče na cenu. Samim termičkim izjednačavanjem ovih tipova stolarije, a i većom zainteresovanosti kupaca da za veliki novac koji daju za nekretninu žele da dobiju što kvalitetnije proizvode i detaljnije učestvuju u samom izboru pokrenuta je ta evolucija tržišta u stanogradnji.  To su investitori i prodavci nekretnina prepoznali kao benefit koji im pomaže u prodaji, a tu razliku u ceni su uključili u cenu kvadrata, koja definitivno poslednjih godina opravdava da se stave najkvalitetniji prozori.

Kakvi su trendovi danas, a šta naslućujete da će biti u narednim godinama? Da li proizvođači stolarije i fasada na našem tržištu prate trendove?

U svakoj oblasti se na specijalizovanim sajmovima predstavljaju neke inovacije i postavljaju trendovi za naredni period. Na ovogodišnjem sajmu BAU u Minhenu je i dalje primetan trend forsiranja otvora sa minimalističkim dizajnom i skrivenim aluminijumskim ramovima. Odnos cene ovih proizvoda je daleko od masovne upotrebe, pa se najviše koriste za luksuzne vile. Iako postoji veliki broj proizvođača stolarije koji prate sve trendove, ipak u našoj oblasti arhitekte nameću osnovne zahteve, donekle ne uzimajući u obzir neka osnovna statička i principijelna ograničenja, što donekle dovodi nas i naše partnere proizvođače stolarije u nezgodan položaj, jer se naknadno troši energija objašnjavajući razliku između nacrtanog i izvodljivog.

Koje vrste kliznih sistema postoje i koje su njihove razlike prema nameni?

Klizni sistemi se obično dele prema načinu i tipologiji otvaranja. Prema načinu otvaranja postoji klizno otvaranje, podizno klizno otvaranje, otklopno klizno (ili tzv. Kombi sistem) i harmonika otvaranje. Iako je „kombi sistem“ bio najzastupljeniji jer ima dihtovanje kao prozorski sistemi, sama komplikovanost rukovanja i cena okova su ovaj sistem odbacili, i kao najzastupljeniji sistem koji se koristi je podizno klizni sistem. Samim dizajnom okova i točkića ovaj sistem se jednostavno pokreće, a dihtovanjem na gume umesto četkica dobija sve bolje karakteristike na vodonepropusnost i produvavanje. FEAL je u saradnji sa proizvođačem okova ROTO dizajnirao inovativni klizni sistem INOWA sa sistemom bravljenja na središnjem stubu koji postiže performanse kao prozorski sistemi, čime se nadoknađuju svi nedostaci u performansama podizno kliznih sistema.

Aluminijumski prozor za vaš dom
Feal TERMO 150 / fotoČ Feal d.o.o.

Kako da znamo kolike su nam uštede u potrošnji energije i u kojoj meri se aluminijum približio PVC stolariji po Uw koeficijentu kojeg ističu proizvođači stolarije?

Sa aluminijumskim sistemima već uveliko možete da dobijete Uw koeficijente koji ispunjavaju sve zahteve energetske efikasnosti, dok u kombinaciji sa adekvatnim troslojnim staklom prozor dobija Uw daleko ispod 1 W/m²K što se može smatrati ultimativnom energetskom efikasnošću, i što prodavci nekretnina predstavljaju kao jedan od glavnih benefita prilikom prodaje. Međutim to nije toliko jednostavno kao što se predstavlja. Ušteda energije na samom prozoru pored kvalitetnog prozora zavisi i od samog načina montaže, i dodatnih elemenata senčenja (roletne, žaluzine) koji utiču na ukupan koeficijent, i sama ušteda energije zavisi od celog objekta, jer i da imate najenergetskiji prozor ukoliko imate gubitke na krovu, gredama, zidovima ništa niste dobili.

Zašto je toliko važno odabrati staklo sa odličnim performansama i da li je i kod nas troslojno staklo postalo standard

Isto kao i odabir aluminijumskog sistema, veoma važan faktor za dobijanje vrhunskog proizvoda je odabir adekvatnog staklo paketa. Pored koeficijenta toplotne provodljivosti, važni su i zvučna izolacija i transmisija svetlosti, i naravno neizbežni faktor je nijansa boje stakla pogotovo kod velikih fasadnih staklenih površina. U primeni troslojno staklo je sve zastupljenije, pogotovo na privatnim rezidencijalnim projektima, u masovnoj stanogradnji je ujednačeno, dok u fasadnim konstrukcijama preovladavaju dvoslojni staklo paketi.

FEAL Ogradni sistem OF 100
FEAL Ogradni sistem OF 100

Otvori velikih dimenzija sa stolarijom velikih dimenzija… Da li je teško otvaranje/zatvaranje takvih krila? Od čega sve zavisi olakšano kretanje krila?

Trend što većih staklenih otvora koji daje više prirodne svetlosti u objektu zaista daje jednu dodatnu vrednost nekretnini, i jednu posebnu udobnost življenja i raspoloženja bez obzira da li unutra prostor bio radni ili za stanovanje, osoba se oseća produktivnije i udobnije. Postoje novi standardi koji se sve više bave tim analizama, i sa te tačke gledišta potpuno je opravdan zahtev moderne arhitekture za otvorima velikih dimenzija. Međutim arhitekte prilikom dizajniranja ne uzimaju nekoliko faktora koji su veoma važni u izvođenju kao: ograničenje u dimenzijama stakala, ograničenja u nosivosti i dimenzijama za okov da moraju biti u granicama za koje garantuje proizvođač okova, aluminijumski sistem u većini slučajeva može da podrži te otvore ali u skladu sa statičkim proračunom većinom se traže dodatna ojačanja kritičnih središnjih prečki i jedna banalna stvar, a nimalo nevažna je da taj otvor mora da prođe kroz hodnike kako bi se dopremio do mesta ugradnje ili da se montira kranovima sa spoljašnje strane što iziskuje dodatne troškove. Po pitanju otvaranja i pokretanja je opet subjektivna stvar, jer nam se predstavlja da krilo od 400-500 kg može da se pokreće „jednim prstom“ što i može kad krilo krene da kliza, ali je neophodno premostiti to trenje između zaptivki i krila iz zatvorenog položaja, što obično prodavci ne napomenu prilikom prezentacije, a korisnici smatraju problem prilikom reklamacije.

Kakvi tipovi završne obrade aluminijumske stolarije postoje? Šta je trenutno najveći hit među arhitektama?

Odavno su prošla vremena kada je stolarija trebala da bude isključivo bela boja ili eventualno eloksaža i da sve drugo predstavlja problem kako u logističkom tako i finansijskom smislu. Trenutno je najzastupljenija antracit boja u masovnoj upotrebi, dok je velika lepota i prednost rada sa aluminijumom što po pitanju boja arhitekte i investitori mogu da puste mašti na volju. Trendovi su varijante sa korišćenjem fine i zrnaste strukture koje pored specijalnog efekta su i postojanija površinska zaštita od standardnih boja. Takođe, postoji imitacija drvo dekora kao zastupljena površinska zaštita. Kod površinske zaštite veoma je važno napomenuti da ona treba da se obavlja u pogonima proizvođača profila kako bi proizvođač dao garanciju na celokupan plastificiran profil, jer ukoliko kupite sirove profile koje sami plastificirate naknadno nemate pravo na garanciju za proizvod.

Zašto aluminijumska pergola?

Sistemi pergola su sve zastupljeniji u upotrebi od kako su usavršeni sistemi elektronike za nesmetano pokretanje lamela pergole ili njihovo otvaranje i kada su rešeni sistemi zaptivanja i odvoda vode u slučaju padavina. U zavisnosti od sistema pokretanja postoje pergole sa rotacijom lamela, rotacija pa onda translacija i rotacija i translacija istovremeno, kao i manje zastupljene fiksne pergole. Neki problem koji se javlja u sistemima pergola je termika, jer iako sistem spada u spoljašnju upotrebu i radi se od profila bez termičkog prekida, tamne boje od kojih se većinom rade privlače sunce i ispod pergola postaje sparno. Postoje sistemi pergola koje imaju i lamele sa ispunama kako bi se i ovaj problem rešio.

Objekat se gradi na morskoj obali. Koji sistem i tip zasenčenja treba da odaberemo u skladu sa klimom u kojoj se nalazimo? Koja je garancija na stolariju u takvim uslovima?

Već je neko nepisano pravilo da se kao sistem zaštite od sunca u kontinentalnim predelima koriste klasične roletne, dok u primorskim krajevima se koriste žaluzine ili grilje. Postoji nekoliko sistema koji zavise od načina i detalja ugradnje, ali i načina otvaranja: pa imamo klasično okretno otvaranje, klizno otvaranje i harmonika otvaranje.

Aluminijumska pergola
Fiksna pergola / foto: Feal d.o.o.
Tema površinske zaštite u primorskim krajevima i drugim predelima sa agresivnom atmosferskom sredinom je posebna nauka, koja ukoliko se ne radi procesom preanodizacije pre plastifikacije može da uništi proizvod ma koliko dobar bio. Zbog toga je veoma važno napomenuti kada se naručuje materijal za primorske krajeve, kako bi se isporučio u adekvatnoj površinskoj zaštiti sa preanodizacijom koja štiti aluminijum od nagrizanja, i dodatno je neophodno nakon obrade i sklapanja otvora sve spojeve adekvatno zaštititi od nagrizanja. Malo dobavljača sistema Vam može ponuditi ovu uslugu preanodizacije jer je potrebno u istom proizvodnom pogonu imati i eloksažu i plastifikaciju.

Koji je životni vek aluminijumske stolarije? Kako prepoznati da nam je stolarija zastarela i da je treba zameniti?

Mnogi će Vam reći aluminijum je večan, i dati Vam garanciju 30-50-100 godina, što i nije toliko daleko od istine. Još uvek imate objekte koji su rađeni 80-ih godina prošlog veka, koji polako kreću da se renoviraju, ali ne zato što je istekao životni vek aluminijumu, nego jer su trenutni zahtevi za energetskom efikasnosti, boljim performansama ili vizualnom promenom celog objekta . Aluminijum je plemeniti materijal, a građevinska stolarija je skup proizvod, i zaslužuje više naše pažnje i adekvatno održavanje, posebno zaptivnih elemenata i okova. Samim našim razvojem se razvijaju i zahtevi u stanogradnjii kreiraju novi sistemi sa boljim performansama… to može da bude razlog zamene prozora nakon određenog perioda. Treba imati u vidu da na zastarelom objektu ukoliko zamenite samo stolariju, bez dodatne izolacije, promene instalacija ne dobijate željeni efekat.

Da li proizvođači aluminijumske stolarije na domaćem tržištu i na koji način recikliraju stare prozore i kako pomažu u očuvanju životne okoline i uštedi resursa?

Aluminijum je u potpunosti ekološki i održiv materijal koga možete zauvek reciklirati zadržavajući njegovu primarnu vrednost u potpunosti. Stoga se prema novim standardima u „zelenoj gradnji“ za dobijanje sertifikata LEED ili BREEAM, možete obratiti FEAL-u kako biste dobili EPD sertifikat. Prevedeno na jednostavan jezik, aluminijumske prozore koje menjate možete prodati kompanijama koje se bave reciklažom. Trenutno je ovaj proces veoma popularan, jer smo došli u period masovnih renoviranja i prenamena objekata, te aluminijumske otvore napravljene 80-ih i 90-ih koje menjate, za razliku od drugih materijala, možete u potpunosti reciklirati.

Ako nismo sigurni koju vrstu sistema treba da odaberemo, potreban nam je savet i tehnička podrška kao i preporuka za instalatera, da li možemo da se obratimo FEAL-u?

Podrška i posvećenost je u našoj branši pola odrađenog posla, a drugu polovinu će odraditi jedan od naših sertifikovanih partnera. Živimo u vremenu kada su važne informacije već dostupne online i krajnji klijenti kod nas dolaze već sa nekim predznanjem, ali na našim prostorima se izgleda i dalje neguje taj lični kontakt gde klijent iako je informisan traži neku osobu koja mu uliva poverenje da potvrdi online saznanja. Ono što naši klijenti smatraju kao najveću FEAL-ovu prednost na tržištu je što pored velikog asortimana proizvoda sa kojima možemo da „kompletno obučemo objekat“, živimo sa projektom svo vreme od same ideje i projektovanja do kompletne realizacije. Svakako da su FEAL zaposleni na usluzi svim tipovima klijenata u svakoj fazi projekta.

Aluminijumski prozori
Feal TERMO 65 plus / foto: Feal d.o.o.

Koja je razlika između sličnih profila kod različitih proizvođača i zašto postoje velike razlike u ceni?

Kada gledate sam ugrađen prozor ili fasadu, veoma teško možete da prepoznate ko je proizvođač, i to Vas zainteresuje samo ukoliko imate neki problem. Sama cena zavisi od dizajna sistema, kompleksnosti obrade, težine profila po dužnom metru (aluminijum kao berzanski materijal uvek mora da ima relaciju kg/m) što razlikuje Turske i Grčke sisteme od onih dizajniranih za tržišta zapadne Evrope. S obzirom da svi proizvođači imaju približne troškove koštanja proizvoda, cene bi trebale biti slične, ali dalje je stvar tehnika prodaje, marketinga, kapaciteta proizvodnje. Osnovna razlika u ceni koja se javlja na našem tržištu se nalazi na prvoj stranici ponude, gde ponuđači sitnim slovima napišu šta sve nije uključeno u ponudu, što već nema toliko veze sa cenom.

Kako izabrati profile za fasade i zašto na većini projekata učestvuje tek nekoliko naših firmi koje se bave montažom fasada?

Sama obrada fasadnih elemenata je možda i jednostavnija od obrade prozora, ali fasade zahtevaju naprednije mašine, dobru pripremu i edukovan i iskusan inženjerski kadar koji poznaje pre svega principe statike i složenih aluminijumskih konstrukcija. Sam izbor profila za fasadu se svodi na spoljašnji vizualni izgled, da li želite klasičnu fasadu, strukturalnu ili polustrukturalnu, a sve dalje je stvar proračuna kako bi se izabrali adekvatni profili.

FEAL logo

FEAL Beograd
Naselje Ekonomija 1, br. 16A, 11273 Batajnica, Beograd, Srbija
T. +381 11 454-1-660
F. +381 11 454-1-661
E. info@feal.rs
W. www.feal.ba