Kinezi prvaci u kreativnim solarnim panelima

Većina solarnih elektrana ima panele poređane u redovima i kolonama kako bi formirali mrežu. Međutim, predstavnici kineske kompanije „China Merchants New Energy“ odlučili su se malo zabaviti kada su od solarnih panela izgradili gigantsku pandu na oko milion kvadratnih metara na farmi u Datongu. „China Merchants New Energy“ najveća je državna kompanija za čistu energiju u Kini. U prvoj fazi projekta, koji su završili 30 juna, na farmi u Datongu postavili su postrojenje od 50 megavata. Gigantska solarna panda počela je već da isporučuje solarnu energiju u severozapadnoj Kini, dok je izgradnja druge pande planirana krajem ove godine.

China Merchant New Energy
Foto: China Merchant New Energy

Elektrana panda, kako su je nazvali, ima mogućnost da proizvodi 3,2 milijarde kilovata solarne energije po satu u narednih 25 godina. To će eliminisati potrošnju oko milion tona uglja koji bi se koristio za proizvodnju struje, što će smanjiti emisiju ugljenika za 2,74 miliona tona.

Kompanija „China Merchants New Energy“ sarađivala je s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u proizvodnji „panda elektrane“. Iz UNDP-a su kazali kako je ovaj projekat deo napora za podizanje svesti mladih u Kini o razvoju čiste energije.

Kineska kompanija i UNDP nameravaju da izgrade još nekoliko panda elektrana u Kini u narednih pet godina. Pande su među najugroženijim vrstama životinja na Zemlji, a žive u gustim šumama brdovitih područja u Kini. Ubiti pandu u Kini bilo je kažnjivo smrću do 1997. godine, kada je kazna preimenovana na 20 godina zatvora.